Katolički biskupi EU-a kritizirali Macronov poziv da se u ‘Povelju o pravima’ doda pobačaj
10. veljače 2022.

Katolički biskupi diljem Europe izrazili su u utorak “duboku zabrinutost” zbog prijedloga francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da se pobačaj doda u Povelju EU-a o temeljnim pravima – piše CNA.

U izjavi od 8. veljače, predsjedništvo Komisije biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) istaknulo je da ne postoji “pravo” na pobačaj sadržano u europskom ili međunarodnom pravu.

“Pokušaj da se to promijeni uvođenjem navodnog ‘prava na pobačaj’ u Povelju o temeljnim pravima Europske unije ne samo da je protiv temeljnih europskih uvjerenja i vrijednosti, već bi bio nepravedan zakon, lišen etičkog temelja i i budući uzrok trajnog sukoba među građanima EU-a”, navodi se.

Macron je 19. siječnja rekao zastupnicima u Europskom parlamentu da je potrebno revidirati Povelju EU o pravima .

“Moramo ažurirati ovu povelju kako bi bila eksplicitnija o zaštiti okoliša, priznavanju prava na pobačaj. Otvorimo ovu raspravu slobodno s našim sugrađanima da udahnemo novi život stupu zakona koji stvara novu Europu jakih vrijednosti.” – rekao je.

Pravo na život – “uskraćivanje medicinske skrbi”

Povelja, koju su države članice ratificirale 2000. godine, priznaje pravo na život, ali ne spominje pobačaj.

Macron je uputio apel dan nakon što je zakonodavno tijelo Europske unije za novog predsjednika izabralo maltešku političarku Robertu Metsolu koja se zalaže za život.

>Macron želi 2022. ugraditi ‘pravo na pobačaj’ u Europsku povelju o temeljnim pravima

Metsola je naslijedila Davida Sassolija, koji je preminuo 11. siječnja u 65. godini života. Njezin izbor pozdravili su biskupi u EU, a i lideri malteške crkve.

Europski parlament glasovao je u lipnju 2021. za izvješće u kojem se pobačaj opisuje kao “osnovna zdravstvena skrb”. Nastoji se redefinirati prigovor savjesti kao “uskraćivanje medicinske skrbi”.

U izvješću se također navodi da su kršenja “seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava oblik nasilja nad ženama i djevojčicama”.

Francuska je 1. siječnja preuzela rotirajuće predsjedanje Vijećem Europske unije, koje pregovara i usvaja zakone EU-a s Europskim parlamentom.

“Žene u nevolji ne smiju se ostavljati same, niti se može zanemariti pravo na život nerođenog djeteta”

COMECE, osnovan 1980. godine sa sjedištem u Bruxellesu, sastoji se od biskupa koje su delegirale biskupske konferencije 27 država članica Europske unije. Jedan biskup predstavlja Dansku, Švedsku i Finsku, koje su sve članice EU.

Predsjedništvo tijela čine predsjednik COMECE-a kardinal Jean-Claude Hollerich, talijanski biskup Mariano Crociata, irski biskup Noel Treanor, češki biskup Jan Vokál i njemački biskup Franz-Josef Overbeck.

Predsjedništvo COMECE-a je u svom priopćenju istaknulo: “Od svog početka, proces europske integracije uvijek je podržavala i usko pratila Crkva.”

“Slažemo se s predsjednikom Macronom o važnosti obrane i promicanja vrijednosti Europske unije. No, želimo istaknuti da je jedna od glavnih vrijednosti poštivanje dostojanstva svake ljudske osobe u svakoj fazi njezina života. Posebno u situacijama potpune ranjivosti, kao što je slučaj nerođenog djeteta.”

“Očevi osnivači Europske unije, temeljeni na istinskoj humanističkoj tradiciji koja Europu čini onakvom kakva jest, bili su vrlo svjesni temeljne važnosti neotuđivog dostojanstva ljudske osobe, kao i zajednice kao zajedničkog temelja naše Unije.”

“Svjesni smo tragedije i složenosti situacija u kojima se nalaze majke koje razmišljaju o pobačaju. Briga za žene koje su zbog trudnoće u teškoj ili konfliktnoj situaciji središnji je dio đakonske službe Crkve. Isto tako, mora biti dužnost koju obavljaju i naša društva.”

“Žene u nevolji ne smiju se ostavljati same, niti se može zanemariti pravo na život nerođenog djeteta. Oboje moraju dobiti svu potrebnu pomoć”, poručili su.

Izvor: narod.hr/catholicnewsagency.com

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža