SDP-ovci prosvjedovali zbog Izvješća UiO, dr. Markić im poslala poruku
10. srpnja 2024.

Uoči predstavljanja Izvješća o kršenju prava na slobodu vjeroispovijesti muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krunice u 2023. godini. održan je prosvjed članova SDP-a ispred sobe gdje se održavao okrugli stol. Izviješće su predstavljali Udruga U ime obitelji i Klub zastupnika Domovinskog pokreta u okviru okruglog stola u prostorijama Hrvatskog sabora.

Okupljenim SDP-ovcima obratila se dr. Željka Markić, izvršna direktorica U ime obitelji , poručivši im kako joj je žao što nisu došli na okrugli stol. Ponudila im je Izvješće koje nisu htjeli primiti.

“Jako mi je žao da na ovaj način, nedemokratski, komunicirate s kolegama u Saboru i s civilnim društvom. Ali drago nam je da smo slobodni u Hrvatskoj i da možemo raditi i ovo što vi radite”, poručila je okupljenim SDP-ovcima.

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

>Markić odgovorila na ‘histeriziranje’ SDP-ovke oko izvješća o kršenju prava molitelja krunice

U izvješću su popisani, predstavljeni i analizirani napadi na muškarce okupljene u javnoj molitvi krunice koju je na glavnom trgu glavnoga hrvatskog grada Zagreba i trgovima još devet hrvatskih gradova organizirala inicijativa Muževni budite.

Totalitarnu propagandnu kampanju protiv muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krajem 2022. godine, kada je molitvena inicijativa i započela, pokrenuli su aktivistički antikatolički mediji. Zatim se kampanja prelila i u glavnostrujaške medije i na trgove na kojima su sustavno organizirani prosvjedi protiv javne molitve. Prosvjede su predvodile aktivističke udruge, pojedinci te političari i političke stranke ljevice.

Izvješće donosi javno dostupne, konkretne napade na muškarce okupljene u javnoj molitvi krunice. Osim toga, izvješće sadrži i osvrt na nacionalni, europski i međunarodni pravni okvir koji se krši protivljenjem slobodnoj javnoj molitvi.

Sadržaj izvješća: Od iznošenja neistina do kaznenih dijela protiv molitelja krunice

Izvješće pruža uvid i u povijesno-teološku utemeljenost molitvenih nakana javne molitve, koje su također protivnici javne molitve krunice dovodili u pitanje.

Napadi na javnu molitvu i molitelje krunice u izvješću su kategorizirani od nekažnjivih djela – iznošenja stereotipa i predrasuda, neargumentiranog optuživanja i iznošenja neistina, preko kažnjivih djela poput iznošenja kleveta do kaznenih djela protivnih odredbama Zakona o suzbijanju diskriminacije.

>Dnevnik Nove TV o kršenju prava na slobodu vjeroispovijesti molitelja krunice

Navode se izuzetno brojna djela i napadi kojima su prekršene odredbe Kaznenog zakona – javno poticanje na nasilje i mržnju i u manjoj mjeri kazneno djelo zločina iz mržnje radi vjeroispovijesti.

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža