Sveučilište Cambridge odbilo držati LGBT zastavu: Želimo ostati politički neutralni
9. veljače 2022.

Sveučilište Cambridge u Engleskoj odlučilo je ostati ‘politički neutralno’, te odbija držati LGBT zastavu duginih boja, piše Remix.

Koledž će izvjesiti samo svoju zastavu, koju je opisao kao “simbol koji ujedinjuje sve u zajednici Caius”.

Četvrti najstariji fakultet Sveučilišta Cambridge  time je razbjesnio ljevičarske aktiviste, jer želi ostati “politički neutralno”.

Sveučilište u Cambridgeu u Engleskoj, ima 27 koledža smještenih uz rijeku Cam u zgradama povijesne vrijednosti. Jedno je od najstarijih i najuglednijih u svijetu.

Samo vlastita zastava

Koledž Gonville i Caius, izvorno osnovan 1348., objavio je priopćenje u kojem je objasnio da će od sada pa nadalje podizati samo vlastitu zastavu iznad koledža. Time izbjegavaju potrebu da se vijori mnoštvo različitih zastava u znak solidarnosti sa svim političkim ciljevima.

U priopćenju, fakultet je istaknuo da, ostaje “predan poboljšanju raznolikosti i iskorjenjivanju diskriminacije”. Samo će isticati zastavu koledža koju je opisao kao “simbol koji ujedinjuje sve u zajednici Caius”.

Bijes LGBT zajednice

“Odabirom da se ističe samo zastava koledža izbjegava se zabrinutost u vezi s političkom neutralnošću. Također se izbjegavaju poteškoće u izboru između mnoštva dobrih razloga zbog kojih bi se zastava mogla vijoriti”, stoji u priopćenju.

Zastava duginih boja je tijekom mnogih desetljeća postala sinonim za LGBT zajednicu. Podignuta je iznad fakulteta početkom veljače kako bi “proslavila Mjesec povijesti LGBT osoba”.

Odluka o spuštanju zastave izazvala je bijes među članovima LGBT zajednice fakulteta.

Studentica Natasha Naidu ustvrdila je: “Osjećala sam se izdano kad sam saznala da je Vijeće koledža Caius izglasalo zabranu isticanja bilo koje zastave osim zastave koledža u Caiusu.”

Reakcija voditeljice koledža

Doktorand Anthony Brigen nazvao ju je “regresivnom odlukom” koja je “simbolična za većinski muško i većinski bjelačko društvo, koje niti zna niti želi znati o nepravdama s kojima se suočavaju manjine”.

Voditeljica koledža, profesorica Pippa Rogerson, inzistirala je na tome da koledž ostaje čvrsto opredijeljen da bude “mjesto gdje se svi osjećaju dobrodošli i gdje svatko može napredovati.

“Na svima nama je da napravimo promjene kako bismo poboljšali raznolikost i iskorijenili diskriminaciju i radimo kao zajednica u Caiusu na podršci i povećanju zastupljenosti”, dodao je Rogerson.

Izvor: narod.hr/Remix

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža