Predstavljeno Izvješće UiO o kršenju prava molitelja krunice: Šutnjom se šalje pogrešna poruka
10. srpnja 2024.

Dr. Markić i Peternel upozoravaju da je kršenje ljudskih prava molitelja društveni problem

Udruga U ime obitelji zajedno s Klubom zastupnika Domovinskog pokreta danas je u Saboru predstavila Izvješće o kršenju prava na slobodu vjeroispovijesti muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krunice u 2023. godini, u kojemu su prikazani napadi na molitvu i molitelje. Izvješće je predstavljeno u okviru okruglog stola u prostorijama Hrvatskog sabora, a nakon čega su organizatori okruglog stola dali izjave za medije.

Izvršna direktorica udruge U ime obitelji dr. Željka Markić i saborski zastupnik Domovinskog pokreta Igor Peternel pozvali su na javnu raspravu o kršenju ljudskih prava molitelja krunice na javnim mjestima. Njihov poziv, sudeći prema prvim reakcijama, nije naišao na interes pučke pravobraniteljice i pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Na tiskovnoj konferenciji nakon predstavljanja Izvješća o kršenju prava na slobodu vjeroispovijesti muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krunice u 2023. godini, Peternel i dr. Markić naglasili su potrebu javnog tematiziranja ljudskih prava na ovome primjeru. Izvješće su predstavili Udruga U ime obitelji i Klub zastupnika Domovinskog pokreta u okviru okruglog stola u prostorijama Hrvatskog sabora.

Peternel je izrazio zadovoljstvo što se Sabor otvara za javne rasprave, pogotovo o ljudskim pravima, okupljanju i svim temama koje su s tim u vezi.

Kakav nam je prag tolerancije u društvu?

“Izražavam zadovoljstvo da sam danas bio domaćin, da je održan jedan vrlo kvalitetan okrugli stol na kojemu je sudjelovala zainteresirana javnost”, rekao je Peternel.

Naglasio je kako predstavljeno izvješće govori o “brojnim kršenjima ljudskih prava skupina muškaraca koji mole na trgovima, koji zapravo imaju ljudsko pravo da se okupljaju i izražavaju svoj stav”.

>Predstavljeno Izvješće UiO o kršenju prava molitelja krunice: Šutnjom se šalje pogrešna poruka

Peternel je upozorio da treba voditi računa o tome “kakav nam je prag tolerancije u društvu na drugačije mišljenje“.

“Zato ćemo kontinuirano nastaviti s ovakvim okruglim stolovima“, najavio je. Podsjetio je da inzistira “na neselektivnom štićenju ljudskih prava“, te da je uvijek javno govorio “i o onim temama koje medijski nisu popularne, a to je svakako ova”.

Dr. Markić: Riječ je o univerzalnom pravu, neovisno o kojoj je skupini riječ

Dr. Markić je upozorila da se odnos prema moliteljima krunice tiče univerzalnog prava, neovisno o tome o kojoj je skupini riječ.

“Mi smo ovim izvješćem željeli skrenuti pozornost javnosti da je u Hrvatskoj od 2022. u Hrvatskoj svake prve subote u mjesecu određena skupina muškaraca koji mole krunicu na javnim mjestima izložena vrijeđanju, napadima, iznošenju neistina o njima i interpretacijama koje nemaju veze s onim što oni kažu da oni zastupaju“, podsjetila je.

“Izloženi su dehumanizaciji koja se apsolutno može povezati sa svim metodama totalitarnog postupanja prema jednoj skupini građana”, naglasila je dr. Markić.

>Javna molitva krunice na trgovima hrvatskih gradova: Donosimo činjenice

“Ovo pitanje njihove javne molitve nema veze s tim da li je netko osobno vjernik. D li je katolik, da li misli da je u redu da oni mole na trgovima ili ne, da li se slaže s njima ili ne slaže, da li je netko katolik pa kaže ja neću, to nije za mene – to nema veze s tim”, pojasnila je.

Što bi bilo da je to neka druga društvena skupina, pita dr. Markić

Štoviše, upozorila je da je to nadraslo molitvu krunice i postalo pitanje od važnosti za cijelo društvo.

Upitala je jesu li prihvatljive scene uvreda, pljuvanja, unošenja u lice, iznošenja neistina, nazivanje pogrdnim imenima u medijima, dehumaniziranje ljudi i naposlijetku slanje poruke da oni nisu prihvatljiv dio društva.

“Što bi bilo da je to neka druga društvena skupina, prema kojoj se ovako odnosi? Zamislite si neku skupinu žena koja je nešto odlučila raditi, da se prema njima ovako ponaša. Zamislite si neku drugu grupu u ovome društvu, da se na ovaj način tretiraju kako se tretira muškarce koji mole krunicu”, rekla je dr. Markić.

Pozvala je sve da pročitaju izvješće, koje je objavljeno na stranicama udruge U ime obitelji i svima je dostupno.

SDP prosvjedovao protiv izvješća o kršenju ljudskih prava

Pozivam vas da pročitate, da postavljate pitanja i da otvorimo raspravu o tome da li je nama u ovome društvu prihvatljivo da se neke ljude tretira na način kako se tretira molitelje krunice”, zaključila je dr. Markić.

Peternel je pozivajući na opću raspravu izrazio žaljenje što su članovi saborskog Kluba zastupnika SDP-a kolektivno prosvjedovali ispred dvorane u kojoj je Izvješće predstavljeno.

Rekao je kako mu je žao što nisu došli, “iako su bili pozvani, da ukrstimo argumente i da ozbiljno razgovaramo o problemima u društvu koji svakako postoje”.

>SDP-ovci prosvjedovali zbog Izvješća UiO, dr. Markić im poslala poruku

Peternel i dr. Markić time su ukazali na problem jednostranog pristupa važnim društvenim temama u nekim političkim krugovima i dijelu javnosti. Taj se pristup provlači čak i kroz državne institucije, što je postalo vidljivo i tijekom predstavljanja Izvješća.

Pravobraniteljice na strani napadača

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter odazvala se pozivu da nazoči skupu i sudjeluje u raspravi. Međutim, raspravu je zapravo izbjegla, ograničivši se na kritiziranje Izvješća i zauzimajući stajališta protiv molitelja krunice.

Autore izvješća optužila je za površnost i netočnost, a iz njezinih rečenica proizlazi da su problem zapravo molitelji, a ne oni koji ih napadaju i diskriminiraju.

Kao potporu svojim tezama spomenula je neke izjave s ruba molitvenog pokreta koje dovodi u vezu s netolerancijom. S druge strane, sve vrste napada na molitelje nazvala je “izjavama, umjetničkim akcijama i novinskim izvješćima” koja po njezinu mišljenju spadaju u slobodu izražavanja.

>Dnevnik Nove TV o kršenju prava na slobodu vjeroispovijesti molitelja krunice

Dr. Markić upozorila ju je da se Izvješćem ništa ne prejudicira, štoviše, pozvala ju je na raspravu o toj temi.

Zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova preuzeo izričaj o “patrijarhalnim obrascima”

Još je oštrije kritike od pučke pravobraniteljice na račun Izvješća uputio zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Kristijan Kevešević. On uopće nije pokazao spremnost na dijalog. Umjesto toga, Izvješće je nazvao metodološki pogrešnim, dodavši da ono “nema relevantno značenje za naše područje djelovanja”. Osim toga, ustvrdio je kako je riječ o “zazivanju patrijarhalnih obrazaca” te rekao kako udruga Muževni budite kritizira izvješće.

Naveli ste niz netočnosti. Između ostaloga o tvrdnji da udruga Muževni budite kritizira izvješće, što je netočno”, odgovorila je Keveševiću dr. Markić. Ponovljeno ga je pitala kako vidi molitelje, odnos prema njima i njihova prava. On je odbio odgovoriti, uputivši tek na priopćenje pravobraniteljice o toj temi.

Kevešević je bio na okruglom stolu umjesto pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, koja je sudjelovala kao panelistica na okruglom stolu koji je istodobno u Saboru organizirao Možemo.

Možemo je upriličio taj okrugli stol nakon što je objavljeno da će se u to vrijeme održati predstavljanje Izvješća. Prema navodima organizatora, Domovinski pokret i U ime obitelji pozvali su Višnju Ljubičić da sudjeluje na predstavljanju, ali je ona umjesto toga otišla na okrugli stol Možemo.

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža