Obrnuta logika: Krive tradicionalne vrijednosti za ubojstvo ‘transrodne tiktokerice’, a pogledajte postotke nasilja u LGBT vezama
12. srpnja 2023.

Kako izgleda obrnuta logika najbolje se vidi iz strašnog slučaja brutalnog ubojstva 18-godišnjeg Đorđa Milivojeva koji se predstavljao kao Noa i koji je bio u postupku tzv. promjene spola. Iako je ubojica muškarac iz centra Beograda, vlasnik IT tvrtki koji je s nesretnim mladićem bio u homoseksualnoj vezi, dežurni dušobrižnici za ovo stravično ubojstvo krive – tradicionalne vrijednosti, patrijarhat i transfobiju. Brojke američkih istraživanja otkrivaju pak činjenicu da je nasilje u LGBT vezama učestalije nego u heteroseksualnim.

Naime, ovaj jedva punoljetni mladić koji se predstavljao kao žena i, kao kaže njegov prijatelj, nedavno započeo s hormonskom terapijom za ‘promjenu spola’, na TikToku objavljivao je videe iz kojih je jasno u kakvom se okruženju kretao.

Jesu li to tradicionalne vrijednosti?!

Droga, seksualni predatori, sumnjivi nasilni tipovi koji su se s njim upuštali u seksualne odnose i to objavljivali na društvenim mrežama – daleko su od onoga što smatramo tradicionalnim vrijednostima.

Ipak, tom obrnutom logikom, nesretnog mladića ubile su baš tradicionalne vrijednosti, tvrde.

LGBTIQ zajednica očito ne želi priznati da i među njima postoji nasilje u vezama, da netko tko je trans ili gay, nije automatski cvijeće, nego i među njima ima toksičnih veza koje rezultiraju nasiljem.

>Okrutno ubojstvo ‘transrodne’ tiktokerice iznijelo na vidjelo nasilje u LGBTQ zajednici

Tako N1 prenosi izjavu Helene Vuković, ‘najistaknutije borkinje za trans’ prava u Srbiji koja kaže: ”Je l’ treba još neko da umre, još neko dijete da bude iskasapljeno da bi smo se prizvali pameti. Jesu li to te tradicionalne srpske vrijednosti – zakolji ženu?! Ima li kraja ljudskoj monstruoznosti? Neće mi nitko reći da su ovo zapadne vrijednosti”, kazala je.

Vuković je inače umirovljeni bojnik, otac četvero djece, koji je ‘promijenio spol’.

Tko bi se trebao sramiti?

Na hrvatskom LGBT portalu CroL Renato Samardžić u tekstu ‘Sramite se’ za stravično ubojstvo ovog mladića ne krivi njegovog gay partnera, ne krivi niti LGBT pojedince, koji su prema riječima najboljeg prijatelja Đorđa Milivojeva tj. Noe, kako se predstavljao, maltretirali, već za ubojstvo krivi transfobiju, mizoginiju, predrasude…

Pitanje je tko da se srami zbog ovog brutalnog zločina? Tzv. transrodni pojedinci koji su maltretirali mladića, njegov cimer, također ‘transrodna osoba’, njegov ubojica koji je u vezi s mladićem koji se predstavlja kao žena i koji je očito homoseksualac…?

Ovog mladića nije ubio neka patrijarhalna muškarčina, ćelavi nabildani kriminalac koji mrzi žene. S jednim takvim se nesretni mladić družio i te su degutantne snimke objavljene na TikToku neposredno prije njegove smrti.

Zločin je počinio vlasnik IT tvrtki, kako javljaju srpski mediji, koji živi u centru Beograda i koji je sa svojom žrtvom bio u vezi.

Nije ubijen jer je ‘transrodan’

Đorđe ili Noa Milivojev nije ubijen jer je bio ‘transrodan’, nije ga ubila osoba koja je takve ljude mrzila, već osoba s kojom je bio u vezi.

Unatoč tome, autor teksta na CroLu umjesto da se okrene analizi nasilja koje postoji u LGBT vezama i više nego u heteroseksualnim i da se pozabavi tim problemom, za ubojstvo nesretnog mladića krivi ni manje ni više nego ‘toksični heteropatrijarhat’.

Postotak nasilja u LGBT vezama

Hajdemo malo na brojke.

Prema američkoj udruzi koja se bavi ženama žrtvama nasilja i koja na svojoj naslovnici ima LGBTIQ zastavicu, transrodne žene imaju tri puta veću vjerojatnost da će biti uhođene, doživjeti financijsko zlostavljanje i/ili pretrpjeti seksualno uznemiravanje nego osobe koje se ne identificiraju kao transrodne.

43,8% lezbijki i 61,1% biseksualnih žena doživjelo je silovanje, fizičko zlostavljanje i/ili uhođenje od strane osobe s kojom su u vezi, u usporedbi s 35% heteroseksualnih žena.

26% homoseksualnih muškaraca i više od 37% biseksualnih muškaraca doživjelo je silovanje, fizičko zlostavljanje i/ili uhođenje od strane intimnog partnera ili partnerice , u usporedbi s 29% heteroseksualnih muškaraca. Ove brojke izvučene su iz sljedećih istraživanja: 12.

Nešto više od jedne trećine žena (36,4%) i muškaraca (33,6%) doživjelo je seksualno nasilje u kontaktu, fizičko nasilje i/ili uhođenje od strane intimnog partnera ili partnerice, prema izvješću američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) iz 2018.

Prema američkom istraživanju transrodnih osoba iz 2015. (n=27 715 odraslih transrodnih osoba), više od polovice (54%) izjavilo je da je doživjelo neki oblik nasilja od intimnog partnera/partnerice.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža