Odbor za obitelj o slučaju u centru Klasje: Ponašanje ‘odgojiteljice’ je za svaku osudu, poduzeta mjera nije dovoljna
12. srpnja 2023.

Nakon što je u javnost dospjela snimka iz osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje na kojoj se odgajateljica jednom djetetu obraća izrazito ružnim riječima i psuje, reagirao je saborski Odbor za obitelj, mlade i sport. Uputili su dopis ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinu Piletiću te pravobraniteljici za djecu Helenci Pirnat Dragičević.

“Ponašanje ‘odgojiteljice’ iz Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje smatramo neprihvatljivim i za svaku osudu. Potrebno je poduzeti sve mjere kako bi se ponavljanje ovakvog ponašanja ubuduće izbjeglo. Osobe zaposlene za rad s djecom, osobito s djecom o kojoj su država i državne institucije preuzele skrb, ni u kojem slučaju i ni u kojim okolnostima ne bi smjele reagirati na način na koji je reagirala djelatnica Centra. Stoga poduzetu mjeru protiv ‘odgojiteljice’, navodno pisano upozorenje ravnatelja, ne smatramo adekvatnom niti dostatnom. Tražimo da inspekcija resornog Ministarstva reagira žurno, utvrdi sve moguće propuste i izreče mjere kojima će se jamčiti kako se ovaj oblik ponašanja neće ponoviti ni u kojem obliku“, stoji u dopisu Odbora koji je koji potpisuje predsjednica Vesna Vučemilović, prenosi Večernji list.

U dopisu predlaže da pravobraniteljica za djecu posjeti Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje, utvrdi uvjete u kojima borave djeca te predloži postupanja kojima će se jamčiti zaštita prava djece na život u okruženju koje će im pružiti adekvatan rasti razvoj.

“Za naglasiti je kako su djeca zbrinuta u Centru upravo izdvojena iz svojih obiteljskih okruženja zbog neprimjerenih uvjeta života i izloženost ovakvom postupanju u alternativnoj skrbi smatramo propustom i porazom države koja je preuzela obavezu da im pruži upravo suprotne uvjete života od ovoga koji im je priuštila djelatnica Centra”, ističu iz Odbora.

Izvanredni inspekcijski nadzor

Podjsetimo, u javnost je dospjela snimka incidenta u Centru za pružanje usluga u zajednici Klasje, a slučajno su ga snimili roditelji koji su u tom trenutku nazvali kako bi čuli svoje dijete. Na snimci, dok djeca u pozadini plaču, jedna se odgajateljice djetetu obraća izrazito ružnim riječima, a pogrdno naziva i psuje njegovu majku. Odgajateljica djetetu izgovara riječi: “Marš”, “Začepi gubicu” i “Dobit ćeš po pi…”. Incident se dogodio sredinom lipnja.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike je 7. srpnja provelo izvanredni inspekcijski nadzor u Centru za pružanje usluge u zajednici Klasje u Osijeku povodom zaprimljene obavijesti o činjenici kako je na društvenoj mreži objavljena audio snimka na kojoj se čuju maloljetna djeca koja plaču te odrasla osoba koja se maloljetnoj djeci obraćala pogrdnim i izrazito neprimjerenim riječima, kazali iz ministarstva za Večernji list.

Pregledali su dokumentaciju, razgovarali s ravnateljem i djelatnicima te obišli smještene korisnike.

“Nakon provedenog nadzora, potvrđeni su navodi iz zaprimljene obavijesti. Utvrđeno je kako je ravnatelj Centra, kao predstavnik poslodavca, nakon dobivenih saznanja o neprimjerenom ponašanju djelatnice poduzeo radnje sukladno Zakonu o radu i izrekao pisano upozorenje na obveze iz radnog odnosa. Nastavno na utvrđene činjenice, inspekcija Ministarstva će poduzeti odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti. Konkretno, obavijest o utvrđenim činjenicama će se dostaviti Općinskom državnom odvjetništvu i nadležnoj Komori, te narediti poduzimanje daljnjih radnji prema navedenoj djelatnici, a u svrhu zaštite prava i dobrobiti smještene djece kao najranjivije skupine korisnika u sustavu socijalne skrbi”, ističu u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža