Nevjerodostojnost Sanje Sarnavke: Vrši li njezina ekipa pritisak na Ustavni sud dok ona za to optužuje druge?
15. studenoga 2016.

Nedavno je udruga U ime obitelji Ustavnom je sudu Republike Hrvatske podnijela suprijedlog za ocjenu ustavnosti tzv. zakona o pobačaju, što je za N1 televizijukomentirala i aktivistica iz udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka, naravno, u negativnom svjetlu. Sarnavka je tada izjavila da je dolazak članova udruge U ime obitelji suvišan te da predstavlja vršenje pritiska na Sud, jer je on već najavio da će konačno raspravljati i donijeti odluku o zakonu o pobačaju.

(VIDEO) U ime obitelji nadopunila zahtjev za ocjenu ustavnosti tzv. Zakona o pobačaju iz 1978.

Povodom te najave Ustavnog suda, koju spominje Sarnavka, da će u roku od mjesec dana raspravljati i donijeti odluku o Zakonu o pobačaju i zbog koje po njezinim riječima na Sud ne treba vršiti pritisak, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje je tom državnom tijelu podnio mišljenje u kojem se “razmatra interpretacija prava na život u međunarodnom pravu, analiziraju standardi zaštite reproduktivnih prava koje su uspostavili odbori utemeljeni glavnim konvencijama UN-a za zaštitu ljudskih prava te Europskog suda za ljudska prava i Europske komisije za ljudska prava”.

Što tvrde u CESI-ju o pobačaju i početku života, a što pokazuju činjenice?

U obrazloženju CESI-ja stoji da „zabrana pobačaja ne utječe na odluku o pobačaju, no takvi restriktivni zakoni imaju posljedice na ženino zdravlje i život, a tumačenje prava na život na način da uključuje fetus te bi posljedično ukidanje sadašnjeg Zakona o pobačaju bilo u suprotnosti s međunarodnim standardima i trendovima u komparativnom pravu.”

Sanja Cesar iz CESI-ja kaže kako različite neokonzervativne i klerikalne udruge pokušavaju stavljati u fokus kontiunirano pitanje početka života, a da oni iz CESI-ja naglašavaju da je u ovoj raspravi ključno pitanje radi li se o biću i ima li taj život status osobe i ima li status subjekta ljudskih i ustavnih prava.

Krešimir Planinić: Posljedica nečinjenja pobačaja je rađanje djeteta – od toga trebamo krenuti!

„To je ono čime bi se Ustavni sud u svojoj raspravi trebao rukovoditi. Međunarodni standardi idu u prilog našoj argumentaciji i tome da je hrvatski zakon u skladu s Ustavom i da bi svako ograničenje i zabrana imala velike posljedice na zdravlje žena i živote žena. Hrvatski zakon nije neustavan i u međunarodnim standardima fetus nema status subjekta ljudskih prava,“ zaključila je Cesar.

Pet činjenica o razmatranju Ustavnog suda o pobačaju

Zanimljivo je kako Cesar u svojoj izjavi govori čime bi se Ustavni sud trebao rukovoditi te sama zaključuje je li hrvatski zakon o pobačaju Ustavan ili ne. Ne radi li se upravo ovdje o javnom pritisku na odluku Ustavnog suda?

Kako to da se sada Sanja Sarnavka nije oglasila i rekla da je riječ o pritisku na Ustavni sud? Sanja Sarnavka iznošenje stava udruge U ime obitelji da Ustavni sud treba znati za prave i druge činjenice koje su se promijenile u posljednjih 25 godina te da na temelju potpune i životne argumentacije donese odluku, smatra pritiskom, a kada se istom Ustavnom sudu sugerira kako bi i na koji način trebao voditi raspravu i donijeti odluku, onda šuti ili prešutno to odobrava.

(VIDEO) Sanja Sarnavka – brani istomišljenicu Kolarić, a vrijeđa Željku Markić i žene s kojima se ne slaže

Tko čini Platformu 112?

Podsjetimo, Platformu 112 čine udruge: B.a.B.e., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za LGBT ravnopravnost, Centar za mirovne studije (CMS), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuća ljudskih prava, Pravo na grad, Srpski demokratski forum, Udruga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama – Sjaj, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga za promicanje inkluzije, Udruga za promicanje istih mogućnosti, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Put u život – PUŽ”, Udruga za samozastupanje, Zbor istraživačkih novinara, Zelena akcija…

Izvor: narod.hr

Foto: screenshot

 

 

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža