Kad udruga Platforme 112 Ustavnom sudu prijeti demonstracijama…
15. studenoga 2016.

“I u slučaju da se donese restriktivan zakon o pobačaju – to samo ugrožava živote žena, njihovo zdravlje, ugrožava njihova prava. To ne utječe na smanjenje broja pobačaja – žene će to činiti tako da odlaze u druge zemlje, naručuju pilule preko interneta. Nadamo se da se takvo radikalno rješenje neće dogoditi, a ako se dogodi organizacije koje se bave zaštitom reproduktivnih prava vjerojatno će činiti isto na tragu onoga što se događa u Poljskoj, organizirati proteste i dalje se zalagati za promjenu zakona“, rekla je Sanja Cesar iz udruge CESI u emisiji Studio 4, te tako zaprijetila Ustavnom sudu demonstracijama, ako odluka koju treba donijeti bude suprotna onome što oni žele.

Dio gostovanja možete pogledati OVDJE.

(VIDEO) U ime obitelji nadopunila zahtjev za ocjenu ustavnosti tzv. Zakona o pobačaju iz 1978.

Što tvrde u CESI-ju o pobačaju i početku života, a što pokazuju činjenice?

Sanja Cesar iz CESI-ja istaknula je, kao i na konferenciji za novinare, da posljedice restriktivnih zakona govore u prilog zakonodavnog rješenja koje dopušta pobačaj na zahtjev te je navela da se prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) godišnje obavi oko 22 milijuna nesigurnih pobačaja, a 98 posto tih pobačaja događa se u zemljama u razvoju koje imaju restriktivne zakone o pobačaju. U državama koje imaju restriktivne zakone liječnici katkad odbijaju pravovremeno provesti dijagnostiku te neophodno liječenje što, tvrdi ona, može rezultirati s trajnim oštećenjima, pa i smrću trudnica.

 Nevjerodostojnost Sanje Sarnavke: Vrši li njezina ekipa pritisak na Ustavni sud dok ona za to optužuje druge?

Zanimljivo je da je nakon što je  udruga U ime obitelji Ustavnom je sudu Republike Hrvatske podnijela suprijedlog za ocjenu ustavnosti tzv. zakona o pobačajuaktivistica iz udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka, rekla da je dolazak članova udruge U ime obitelji suvišan te da predstavlja vršenje pritiska na Sud, jer je on već najavio da će konačno raspravljati i donijeti odluku o zakonu o pobačaju. O novim istupima iz udruge CESI nije se oglasila.

Krešimir Planinić: Posljedica nečinjenja pobačaja je rađanje djeteta – od toga trebamo krenuti!

Pet činjenica o razmatranju Ustavnog suda o pobačaju

Tko čini Platformu 112?

Platformu 112 čine udruge: B.a.B.e., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za LGBT ravnopravnost, Centar za mirovne studije (CMS), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuća ljudskih prava, Pravo na grad, Srpski demokratski forum, Transparency International Hrvatska, Udruga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama – Sjaj, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga za promicanje inkluzije, Udruga za promicanje istih mogućnosti, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Put u život – PUŽ”, Udruga za samozastupanje, Zbor istraživačkih novinara, Zelena akcija.

Izvor: narod.hr

Foto: snimka zaslona

 

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža