mr. sc. Trpimir Goluža: Politička elita neće sama od sebe postati boljom
17. rujna 2014.

Danas je svakom razumnom čovjeku u Hrvatskoj kristalno jasno da nam je društvo u dubokoj krizi; ekonomskoj, demografskoj, političkoj, moralnoj. Iako smo svi u nekoj mjeri odgovorni za tu poražavajuću činjenicu, najveći krimen za to snosi tzv. politička elita, a zapravo povlaštena kasta u dobroj mjeri ograničenih ljudi, koja je u zadnjih 20-ak godina, a ono ranije razdoblje bolje da i ne spominjemo, kreirala društvene odnose na način koji je rezultirao ovim što danas baštinimo i što želimo i moramo promijeniti.

Ta takozvana „elita“ je u namjeri ostvarivanja svojih ciljeva primjenjivala i primjenjuje model po kojem je podobnost i poslušnost uvelike pretpostavila sposobnosti, znanju, poštenju i društvenoj odgovornosti. Između ostalog taj model utemeljen je i na specifičnom izbornom obrascu: neprincipijelnim koalicijama, preuzimanju glasova koje su dobile manje stranke i nezavisne liste, relativno visokom izbornom pragu, slabim odazivom na izbore, raznoraznim predizbornim i postizbornim inžinjerinzima… Uglavnom, pod plaštom demokracije, izigravala se volja naroda, pri čemu je lansirana floskula da narod ima upravo onakvu vlast kakvu zaslužuje. Hrvatski narod zaslužuje bolju vlast!

Danas u Hrvatskoj, „uspješni političari“ vrlo često odustaju od vlastitog zdravorazumskog rasuđivanja i intelektualne slobode te zbog straha od gubitka političke moći postaju vjerne nekritične sluge stranačkih šefova. Tih, isključivih gospodara njihove političke sudbine koju određuju dodjeljivanjem pozicija na izbornoj listi, što je u većini slučajeva gotovo samostalno kroje. Zato podržavam preferencijalno glasanje bez cenzusa, jer će ono smanjiti ovisnost o volji samo jednog čovjeka ili manje skupine ljudi te prisiliti stranačke moćnike na stvaranje prihvatljivih kriterija prilikom formiranja izbornih lista. U predizborno vrijeme hrvatska politička scena nalik je na tržnicu u kojoj se sasvim proizvoljno i neobjektivno određuje politička težina i značaj pojedinih stranaka. Ulazi se u neprincipjelne koalicije, programski i ideološki nespojivih političkih opcija, stranaka i pojedinaca.

U Hrvatskoj je tako moguće da politička stranka koja ima zanemarivu podršku birača, zahvaljujući predizbornim vještinama i blefiranju, kontrolira polovicu državnog gospodarskog potencijala. Zato podržavam ‘ne’ predizbornim koalicijama! Time bi se onemogućila politička trgovina i smanjila mogućnost da u Sabor uđu oni koji zapravo nemaju podršku birača. Stvorila bi se realna mogućnost da u formiranju vlasti sudjeluju samo oni koji su zadobili povjerenje birača i to u mjeri proporcionalnoj rezultatu ostvarenom na izborima.

U Hrvatskoj dvije najveće političke stranke pored zasluženih, osvojenih glasova dobivaju i gotovo 25% glasova ukupno izašlog biračkog tijela, a da ti glasači pri tome uopće nisu glasovali za njih. Zato podržavam snižavanje izbornog praga na 3% i obvezu prikupljanja 3000 potpisa kao uvjet za valjanu kandidaturu na izborima. Time će se smanjiti nepravedna i nepoštena akumulacija nezasluženih glasova najvećih stranaka i hipertrofiranje njihove političke moći nerazmjerno izraženoj volji birača.

Potpisivanje zahtjeva za raspisivanje Referenduma za promjenu izbornog sustava doživljavam kao izraz svoje građanske odgovornosti za izgradnju boljeg, pravednijeg i socijalno osjetljivijeg društva. Predložene promjene izbornih pravila doživljavam kao dodatni napor za osiguranje veće demokratizacije društva i izraz nastojanja da se više poštuje volja biračkog tijela. Podržat ću zahtjev za raspisivanjem Referenduma za promjenu izbornog sustava, jer sam siguran da politička „elita“ ne će sama od sebe postati boljom niti će sama stvoriti pretpostavke za promjene koje će nam omogućiti da izaberemo bolju vlast. Prijeko potrebnu promjenu društvenih odnosa neće za nas izboriti nitko drugi nego mi sami. Potpis na zahtjev za raspisivanje Referenduma prvi je, ali iznimno važan korak u stvaranju okvira za izgradnju boljeg i uspješnijeg društva. Učinimo zajedno taj korak, za dobrobit i bolju budućnost sviju nas!

*Mr.sc. Trpimir Goluža, dr. med., predsjednik je Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL).

Izvor: Narod.hr

Izvor: Narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža