U ime obitelji

Odvjetnik Planinić o tužbi UiO pred Europskim sudom za referendum o promjeni izbornog sustava

Odvjetnik Planinić o tužbi UiO pred Europskim sudom za referendum o promjeni izbornog sustava

“Za tužbu udruge U ime obitelji pred Europskim sudom o predmetu vezanom za referendum o promjeni izbornog sustava iščekujemo presudu, jer nema ročišta”, rekao je za Narod.hr odvjetnik Krešimir Planinić.

Podsjetimo, Udruga “U ime obitelji” je prije tri godine prikupila više od 380.000 potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava pod nazivom “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”.

Tada je ministar Bauk tvrdio da u Hrvatskoj ima nešto više od 4 milijuna birača te da zbog toga Inicijativa nije prikupila dovoljan broj potpisa – 10 % od 4 milijuna. Bauk je time spriječio održavanje referenduma o promjeni izbornog sustava kojim bi se omogućilo da građani biraju sposobne, a ne podobne zastupnike, da s 3 preferencijalna glasa određuju poredak izbornih lista, da se koalicije mogu sklapati tek nakon izbora i da glasovi u svim izbornim jedinicama vrijede jednako.

> Najnoviji broj birača – u Hrvatskoj i inozemstvu: oko 3. 755. 065, punoljetnih u Hrvatskoj 3,5 milijuna

U ime obitelji je predala tužbu Europskom Sudu u Strasbourgu nakon što je Ustavni sud podržao Baukovo tumačenje, usprkos podacima Državnog zavoda za statistiku i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji su pokazivali drugačije stanje. U tom je trenutku u Hrvatskoj prebivalište imalo 3,5 milijuna punoljetnih osoba, mogućih birača.

Odvjetnik Planinić je o nužnosti promjene izbornog zakona već prije za Narod.hr govorio na primjeru koalicije HDZ-a i HNS-a. “Sama mogućnost koaliranja HNS-a s HDZ-om, čiji birači nikad ne bi glasali za HNS, dovodi do pitanja kakav to izborni zakon Hrvatska ima i kako je došlo do ovakve situacije. Izvorno to leži u predizbornoj koaliciji. HNS nikad ni ne bi bio u Saboru niti bi imao toliko mandata, da postoji zabrana predizbornog koaliranja.”, rekao je Planinić.

> Planinić: Da nema smiješnih predizbornih koalicija HNS ne bi imao toliko mandata, a pokušaj suradnje s HDZ-om je prijevara birača

Izvor: narod.hr

Foto: fah