U ime obitelji

CARNEt blokirao Canvu pod izgovorom spama: Reklamirali kod učenika LGBT životni stil

CARNEt blokirao Canvu pod izgovorom spama: Reklamirali kod učenika LGBT životni stil

Vlada RH jučer je odgovorila na pitanje saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića (Suverenisti) od 12. studenog 2020. koji je upozorio da su preko Carnetove e-adrese srednjoškolska djeca dobila poruke koje ih indoktriniraju LGBT propagandom.

“Molim Vas da se očitujete o korištenju školskog sustava za izlaganje djece neprimjerenim seksualnim sadraajima te da ih se poziva na LGBTIQ aktivizam na društvenim mrežama i indoktrinaciju djece ideologijom nespojivom s vrijednostima njihovih obitelji, naravno bez znanja roditelja.

Naime u školskim sandučićima osnovnoškolaca pronađene su e-mail poruke od Canva (online grafički editor za izradu infografika i postera) koji poziva djecu na LGBTIQ aktivizam, pod naslovom: “Zauzmite se za ono u što vjerujete” u nastavku poruke od Canve djeci se nude šareni, besplatni LGBTIQ predlošci i pozivaju osnovnoškolce da kreiraju internet LGBTIQ sadržaje i pridruži se na društvenim mrežama LGBTIQ grupama potpore.

Također tražimo da se očitujete o korištenju školskog sandučića djece. Naime, neprihvatljivo je da Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET ne daje roditeljima mogućnost prijave zloporabe školskog sandučića njihovog djeteta. Zloporabu tako prema CARNET-u (osim učitelja) mogu prijaviti jedino djeca sama, a to nije prihvatljivo, jer djeca nemaju dovoljno iskustvo u prepoznavanju rizičnih situacija i zloporabe njihove e-pošte.” – poručio je Zekanović u svom zastupničkom pitanju Vladi.

Odgovor je objavljen jučer, a u nastavku ga prenosimo u cijelosti:

“Zastupnik u Hrvatskome saboru, Hrvoje Zekanović, postavio je, sukladno s člankom 140. Poslovnika Hrvatskoga sabora (Narodne novine, br. 81/13, 113/16, 69/17, 29/18, 53/20, 119/20 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske i 123/20), zastupničko pitanje u vezi s korištenjem školskih e-sandučića.

Na navedeno zastupničko pitanje Vlada Republike Hrvatske daje sljedeći odgovor:

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET je po nalogu nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja odmah po zaprimanju obavijesti 7. listopada 2020. godine blokirala sve pošiljatelje s domene canva.com za sve učenike koji imaju e – mail adrese na domeni skole.hr.

Ustanovljeno je da su se učenici prijavili za korištenje Canva programa sa školskim elektroničkim adresama te su automatski prijavljeni na primanje spornog Canvinog informativnog biltena (tzv. newsletter).

Vezano za korištenje školskog e-sandučića, roditelji se uvijek mogu obratiti osobno Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži – CARNET, Službi za korisnike na elektroničku adresu helpdesk@carnet.hr ili nazvati na broj telefona 01 661 555, što redovito i čine jer je većina učenika maloljetna.

Također, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET za sve korisnike portala za škole (skole.hr) koristi sustav za zaštitu elektroničke pošte (tzv. antispam zaštita), no nažalost, dio neželjenih elektroničkih poruka (tzv. spam) ipak dođe do korisnika.

Eventualno potrebna dodatna obrazloženja u vezi s pitanjem zastupnika dat će ministar znanosti i obrazovanja dr. sc. Radovan Fuchs.

Podsjetimo, informacija da se školski sustav koristi za izlaganje djece neprimjerenim seksualnim sadržajima i poziva ih na LGBTIQ aktivizam na društvenim mrežama bez znanja roditelja pojavila se u listopadu. Na to je prvi upozorila platforma CitizenGO koja je pozvala na potpisivanje peticije i traženje od “Ministarstva znanosti i obrazovanja sigurne školske E-sandučiće za našu djecu”.

 Izvor: narod.hr