Nova cenzura od Faktograf.hr i Raskrinkavanje.ba nakon što je FB uvažio žalbu Narod.hr-a
19. prosinca 2020.

Nakon što je Narod.hr uložio žalbe Facebooku zbog negativnih ocjena na GONG-ovom portalu Faktograf, žalili smo se i jer smo zbog prijava bili smješteni na “crvenu listu” s upozorenjem da bi stranica mogla biti maknuta, čime je Narod.hr-u smanjen doseg objava i vidljivost pratiteljima. Facebook je uvažio žalbe Narod.hr-a i maknuo portal s navedene liste o čemu smo obaviješteni porukom: “Vaša stranica nema ograničenja niti krši standarde i pravila”.

Ubrzo je uslijedila nova cenzura od strane Faktograf.hr, kojem se ovog puta priključio bosansko-hercegovački portal Raskrinkavanje.ba, koji kao i GONG-ov Faktograf provjerava medijske objave i ima mogućnost smanjiti doseg portalima na društvenim mrežama.

> Peternel (DP) za Narod.hr o cenzuri: ‘Plenković nas vraća u posttotalitarni sustav’

Nakon nove negativne ocjene, portalu Narod.hr ponovno je smanjen pristup čitateljima, a na Facebooku je označeno: Sadržaj je vidljiv manjem broju ljudi, jer ga je neovisna organizacija za provjeru točnosti podataka ocijenila ‘netočnim’.

I ovoga se puta vijest koju su označili netočnom, odnosi na koronavirus te sada osporavaju mišljenje znanstvenika koji o epidemiji imaju drugačiji stav od uredništva spomenutih portala.

U članku koji je objavljen 27.studenog naslova ‘Bivši potpredsjednik Pfizera odbacuje potrebu za masovnim cijepljenjem’, Narod.hr donosi prijevod u kojem prenosimo mišljenje bivšeg potpredsjednika i glavnog znanstvenika tvrtke Pfizer koji odbacuje potrebu za masovnim cijepljenjem.

Narod.hr i ovoga se puta ne slaže s ocjenom koju je Faktograf.hr/Raskrinkavanje.ba dodijelio Narod.hr-u te je želimo osporiti pa smo spomenutim portalima uložili žalbe.

U žalbi je navedeno da se na ovaj način krši pravo na slobodu medija i izražavanja te vrši cenzura nad portalom Narod.hr zato što naš tekst ne odražava stavove uredništva Faktograf.hr i Raskrinkavanje.ba.

“Urednička politika Narod.hr-a je donositi stavove o COVID-u i cjepivu od različitih znanstvenika koji mogu razmišljati različito, te ne ulaziti u njihova međusobna razmimoilaženja. Narod.hr nije znanstveni časopis, već news portal te stoga ne ocjenjuje i ne recenzira znanstvenu točnost stavova pojedinih znanstvenika, pogotovo kada je riječ o virusu i cjepivu o čijim aspektima postoje sporenja među znanstvenicima.”, istaknuli smo.

Žalba

U nastavku donosimo sadržaj žalbe:

Poštovani,

ne slažemo se s ocjenom koju je Faktograf.hr/Raskrinkavanje.ba dodijelio Narod.hr-u te je želimo osporiti.

Faktograf.hr/Raskrinkavanje.ba 9. prosinca ocijenio je kao “Netočan” sadržaj https://narod.hr/koronavirus/bivsi-potpredsjednik-pfizera-odbacuje-potrebu-za-masovnim-cijepljenjem?fbclid=IwAR16dB41GHWnidLQmETlWwt7YsCqgjqCLfDXzptflEiHKFDNlNG_i6TPWRo objavljen na Narod.hr.

Referenca na provjeru objavljenu na Raskrinkavanje.ba je tekst: https://raskrinkavanje.ba/analiza/pandemija-nije-gotova-niti-pcr-testovi-imaju-veliku-stopu-laznih-rezultata?fbclid=IwAR3PSFsB6e_kUfPgP7AvM_xsnUzTkuMIX96Ue0KAO4bESjGJJe8L8wCPPuw

Referenca na provjeru objavljenu na Faktografu je tekst: https://faktograf.hr/2020/12/16/neke-tvrdnje-bivseg-zaposlenika-pfizera-netocno-se-prenose-druge-su-naprosto-pogresne/?fbclid=IwAR0hceRhbXxUsOTInMBNldwgj1w8QGRvGPwqBxrz9hqT10scAT8rys7z2jY

Točnost dodijeljene ocjene osporavamo iz sljedećih razloga:

Predmetni članak je Faktograf.hr/Raskrinkavanje.ba ocijenio ocjenom “Netočno”, jer se u članku prenose stavovi bivšeg potpredsjednika i glavnog znanstvenika tvrtke Pfizer, dr. Mike Yeadona, koji odbacuje potrebu za masovnim cijepljenjem. Članak Narod.hr-a točan je prijevod članka Lifesitenews.com, koji prenosi dijelove Yeadonovg teksta objavljenog 16. studenog na blogu LondonSceptics. 

Urednička politika Narod.hr-a je donositi stavove o COVID-u i cjepivu od različitih znanstvenika koji mogu razmišljati različito, te ne ulaziti u njihova međusobna razmimoilaženja. Narod.hr nije znanstveni časopis, već news portal te stoga ne ocjenjuje i ne recenzira znanstvenu točnost stavova pojedinih znanstvenika, pogotovo kada je riječ o virusu i cjepivu o čijim aspektima postoje sporenja među znanstvenicima.

Zato, kako bi čitatelji mogli dobiti potpuniju sliku, Narod.hr prenosi i stajališta znanstvenika koja su različita od Yeadonovog, poput: Đikić i još 29 liječnika i znanstvenika pismom pozivaju na cijepljenje protiv koroneDr.sc. Beata Halassy o prirodnoj virusnoj infekciji i cijepljenju, HKLD o moralnoj odgovornosti uporabe cjepiva dobivenih od pobačenih beba, itd…

Smatramo ovu prijavu Faktograf.hr/Raskrinkavanje.ba cenzurom portala Narod.hr i utjecajem na njegovu uredničku politiku.

Narod.hr ističe da Faktograf.hr/Raskrinkavanje.ba ima pravo vjerovati i iznositi podatke oko cjepiva za koronavirus koje želi, ali nema pravo procijeniti članak Narod.hr-a kao “netočan” samo zato što se na Faktograf.hr/Raskrinkavanje.ba ne slažu s prenesenim riječima i mišljenjem navedenog znanstvenika. Time smanjuje vidljivost portala Narod.hr na Facebooku i krši ustavno pravo njegova uredništva na slobodu uređivanja i medija.

Molimo da razmotrite razloge osporavanja i povučete ocjenu “Netočno”. Molimo vas za povratnu informaciju o uklanjanju ocjene. Kontaktirajte nas i za eventualna dodatna pitanja.

Faktograf više puta cenzurirao vijesti Narod.hr-a

Portal Faktograf.hr, koji su u 2015. pokrenuli GONG i HND i koji je u 2016. za svoj rad dobio 300 tisuća eura od Googlea, od travnja 2019. je kao član International Fact checking Network dobio ovlasti ocjenjivati istinitost vijesti na Facebooku. Zanimljivo, ako je usporediti sadašnje podatke i one s Internet Archives, HND je otprilike u isto vrijeme prestao biti nakladnik Faktografa – možda upravo iz razloga jer bi ocjenjivanje točnosti vijesti kolega novinara ipak bilo previše za udrugu koja okuplja novinare?

Faktograf se u svom radu često fokusira na portal Narod.hr, pa se tako upustio u ideološku ocjenu sadržaja. Negativnu ocjenu dobili su članci na temu komunističkih zločina, pobačaja, partizanskih mirovina, Greenpeaceao stvarnom broju pobačaja u Sloveniji, napada na Hrvate u Münchenu na Uskrs 2019., zatim Trumpu i liječnicima koji tvrde da postoji lijek za koronavirus, financiranju koalicije s Možemo od strane Emila Tedeschija te na kraju, Faktograf je cenzurirao Narod.hr zbog prenošenja mišljenja prof. dr. Matka Marušića o izvorima pandemije koronavirusa.

Iako je Faktograf većinu žalbi za povlačenjem negativne ocjene odbio, žalba je bila prihvaćena u slučaju članka “Guido Hornik: Prinove na državnim jaslama – od 1997. do 2001. uskrsnulo novih 11 973 partizana”. GONG-ov portal je članak ocijenio negativnim dvije godine nakon njegovog objavljivanja jer je protumačio da Narod.hr tvrdi da se ukupni broj partizanskih mirovina od 1997. do 2001. povećao za 11.973. Negativna ocjena je povučena nakon što je Narod.hr u žalbi istaknuo da, iako se broj korisnika tih mirovina smanjivao, u navedenom razdoblju je partizanske mirovine aktiviralo novih 11.973 ljudi.

Tko su ljudi koji rade na portalu Faktograf?

Glavni urednik portala Faktograf je Petar Vidov, njegova zamjenica je Sanja Despot, izvršna urednica Ana Brakus, a novinarke su Ana Benačić i Gabrijela Galić te urednica komunikacija Ivana Živković. Riječ je mahom o novinarima koji su radili na nekom od portala poput Indexa, Lupiga, N1 televiziji, Novom listu ili Novostima.

Financiranje Faktografa

O svom financiranju na Faktograf.hr navode: kroz projekte osvojene na natječajima NED-a, Googleovog The Digital News Initiative Innovation Funda (putem projekta Mozaik veza) i Agencije za elektroničke medije, Europske unije kroz program Europa za građane te kroz Facebookov Third Party Fact-Checker program.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža