Queer festival: Indoktrinacija i razvrat uz financijsku pomoć grada Zagreba
19. svibnja 2023.

U Zagrebu je u prošli petak započela “21. Queer Zagreb Sezona”, festival koji slavi homoseksualnost i promiče vrijednosni relativizam. Sve to uz financijsku pomoć grada Zagrebu, kojem je na čelu ekstremno lijevi Tomislav Tomašević iz Možemo.

Događaj, koji prema najavama organizatora nudi “brojne kulturne i zabavne sadržaje”, za neupućene se na prvi pogled čini kao jedan od vrhunskih kulturnih projekata kojima se hrvatska prijestolnica promovira na europskom i svjetskom kulturnom zemljovidu. No zbunjujuća terminologija koja već tradicionalno prati slične projekte, upućuje na milje homoseksualnih i vrijednosno srodnih osoba, koji na taj način nastoji pustiti korijene u društvu.

Cilj: društvene promjene

“Queer Zagreb Sezona”, 21. po redu i time već s bogatom tradicijom, ove se godine najavljuje kao “središnji queer festival regije” i time se već politički svrstava u red onih koji područje bivše Jugoslavije, sada mimo svih formalnih institucija nazvan “regijom”, vide kao jedinstven i poseban prostor svoga kulturnog identiteta. No to je zacijelo samo usputna, možda čak i nenamjerna odrednica festivala, kojemu je cilj “kroz umjetnost poticati društvene promjene, zagovarati jednakost za sve, a posebno marginalizirane queer osobe”.

Festival, koji će potrajati do 21. svibnja, naglasak stavlja na glazbu, odnosno kulturu općenito, uključujući kazališne i scenske predstave u kojima, prema najavama organizatora, sudjeluje “preko 50 umjetnika iz 10 različitih zemalja”. Svima je zajedničko to da promiču određene seksualne sklonosti i odgovarajuće javno ponašanje. Jedan od središnjih događaja trebao bi biti nastup njemačke skupine “Queereoké”, čiji naziv već upućuje na spajanje “queer” ideologije i karaoka kao oblika zabave. Njihovo je geslo: “Nije važno kako pjevaš, važno je ono što donosiš”. Nadalje, sudionici su pozvani i na “vogue ballroom”, zabavu koja se odlikuje prenaglašenim isticanjem seksualnosti, ponajprije u homoseksualnom i transseksualnom kontekstu, uključujući i spektakulatno odijevanje. Kako bi projekt opravdao epitet “kulturnog” događaja, sadrži i kazališnu predstavu na temu seksualnih sklonosti.

Rubne društvene prerasle u opće trendove

Projekti poput “Queer Zagreb Sezone”, koji se odlikuju relativiziranjem društvenih vrijednosti, odavno su izišli iz društvene zavjetrine i postali opće prihvaćene pojave. Naposlijetku, trendovi u popularnoj kulturi upravo se kreću k relativizaciji i rušenju normi. Primjer toga je i Eurosong, u kojemu glazbeni izričaj sve više ustupa mjesto samom nastupu aktera i odlikuje se ponajprije provokativnošću.
“Queer Zagreb Sezona” predstavlja se kao nezaobilazni društveni događaj, uz “Zagreb Pride”, koji su homoseksualne mreže uvrstile među važna svjetska okupljališta homoseksualnih osoba.

>Možemo, Severina, Veljača, Derifaj na otvaranju LGBTQ festivala u HNK

U svome javnom izričaju, protagonisti tih trendova nastoje nametnuti vlastita gledišta ne samo agresivnim nastupom u javnosti, nego i posebnim izričajem kojim pokušava normirati javnu komunikaciju. U međuvremenu odbijaju koristiti se izrazima “homoseksualci” i “lezbijke”, a umjesto toga etablirali su izraze “queer” i “LGBTQI+“, čijim prihvaćanjem društvo u stvari prihvaća i njihove vrijednosne norme. A neprihvaćanjem se pojedinci identificiraju kao nesnošljivi i u konačnici kao oni koji, što je vrhunac apsurda, ne poštuju ljudsko dostojanstvo.

Utjecaj na javni izričaj

Izraz “queer” u engleskom je jeziku bio istoznačan izrazu “perverzno”, a oni na koje se odnosio u međuvremenu su odlučili ne boriti se protiv njegove primjene, nego ga etablirati kao nešto opće prihvatljivo. “Emancipacijski” pokreti u SAD-u tome su izrazu dali pozitivni predznak i on je postao simbol promjene politike identiteta. U međuvremenu, pojam se koristi kao skupna oznaka osoba različitih seksualnih sklonosti kao i kulturoloških područja u kojima su nazočne. U posljednje vrijeme, čak sve više i službeno, koristi se izraz “LGBTQI+“, koji obuhvaća homoseksualce, biseksualce, transseksualce i osobe s različitim osjećajima spolnog identiteta.

“Queer Zagreb Sezona” festival je razvrata koji se nastoji etablirati kao društveno prihvatljiv fenomen i u tom smislu za sebe traži jednaka prava kao i za sve druge društvene skupine i pojave. Događaj je s 12.000 eura financirao Grad Zagreb, a putem drugih izvora udruge Domino,  pronašao je zasigurno i druge izvore javnog financiranja. Prema informacijama kojima raspolaže Narod.hr, festival je prošle godine financijski poduprlo najmanje 12 institucija, među kojima su većinom strana veleposlanstva.

>LGBTQ subverzija preko predstava do dječjih slikovnica – tko financira festival Queer Zagreb udruge Domino?

Jednakost za sve, a posebno za sebe

Gledano iz perspektive općih društvenih normi, festival potiče razvrat, rušenje vrijednosti i svetinja, brisanje općih društvenih normi i moralnu proizvoljnost. Kao posljedice toga, javljaju se vrijednosna dezorijentiranost pojedinca, zbunjujući utjecaj na djecu, razaranje obitelji i u konačnici uništenje tradiconalnih društvenih struktura i institucija.

U tom pogledu, “Queer Zagreb Sezona” nudi za svakoga po nešto, svojim sadržajima nastoji doprijeti do svih dijelova društva i usaditi im svoje identitetske norme. Na taj način promovira i “jednakost za sve”, a “posebno” za sebe.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža