Nova studija bečkog instituta pobija jedan od glavnih argumenata za pobačaj
8. srpnja 2023.

Institut za medicinsku antropologiju i bioetiku u Beču objavio je 3. srpnja rezultate istraživanja o učinku koji pobačaj ima na psihu žene, prenosi kathpress.at.

Prema novoj studiji IMABE, zaštita mentalnog zdravlja žena kao rašireno opravdanje za pobačaje ne može se temeljiti na nikakvim znanstvenim dokazima.

>Godina dana od ukidanja Roe vs. Wade: Gase se klinike za pobačaje, države postaju pro life; broj rođenih raste

96 posto žena je bilo sretno što nisu pobacile

“Prema trenutnom narativu, koji je ušao i u mnoge zakone, abortus je već isprobano sredstvo zaštite žena od negativnih psiholoških posljedica neželjene trudnoće”, kaže direktorica IMABE-a Susanne Kummer.

Međutim, znanstveni podatci uopće ne govore tome jasno u prilog. Primjerice, prema rezultatima jednog američkog istraživanja, 96 posto žena koje su namjeravale pobaciti, nakon pet godina bile su sretne što im je dijete živo.

Od gotovo 230.000 pobačaja 2021. u Velikoj Britaniji, 98 posto ih je provedeno s indikacijom „opasnosti za psihičko zdravlje” žene. U Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj prekid trudnoće dopušten je u slučaju „ozbiljne opasnosti” po psihičko zdravlje žene i nakon dvanaestog tjedna trudnoće.

Rezultati istraživanja austrijskih stručnjaka na 96 stranica predstavljaju doprinos „sadržajnijeg razgovora o toj visoko osjetljivoj temi prekida trudnoće”, rekla je Kummer, stručnjakinja za etiku. Ona je suautorica studije koju je IMABE objavio u ponedjeljak.

>U Washingtonu obilježena prva obljetnica ukidanja odredbe koja je omogućavala pobačaj

Neznanstvenost tvrdnji o pobačaju

U fokusu istraživanja bilo je pitanje kriterija kvalitete i prikladnosti 14 istraženih radova, pri čemu su utvrđene prednosti i nedostatci pojedinačnih tekstova.

Internist i farmakolog Johannes Bonelli doveo je u pitanje znanstvenost hipoteza koje govore o pozitivnom psihičkom učinku abortusa na žene u odnosu na neželjenu trudnoću.
„Međutim, u znanosti je sporno je li taj učinak hipotetski ili stvarno postoji i u kolikoj je mjeri uopće znanstveno dokaziv”.

Pri detaljnoj raščlambi pokazuje se da različiti rezultati počivaju na metodičkim nedostatcima i netransparentnom izboru podataka, zaključio je.

>Možemo se hvali s dvije godine na čelu Zagreba i ideološkom invazijom: Pobačaj, LGBT, ukidanje roditelja odgojitelja

Politički aktivizam umjesto znanstvene objektivnosti

Tim znanstvenika koji radi na studiji IMABE prvenstveno dovodi u pitanje rezultate takozvane “turnaway studije” provedene u SAD-u između 2008. i 2010. godine. Njezin temeljni iskaz, koji je naišao na široki odjek u javnosti, glasi da prekid trudnoće ne šteti psihičkom zdravlju žena i da ga čak može poboljšati.

Znanstvenici na IMABE-u utvrdili su međutim da to istraživanje krije „teške metodičke nedostatke”, među ostalima netransparentni odabir sudionica i razvodnjavanje pokusa visokim udjelom prekida. Stoga smatraju da u tom slučaju prevladava „politički aktivizam umjesto znanstvene objektivnosti”.

Kummer i Bonelli ostim toga smatraju zanimljivim „očito manje željeni rezultat” kod „Turnaway studije”, koji pri njezinu objavljivanju nije naveden kao citat ni u jednom od brojnih priopćenja. Riječ je o tome da je 99 posto žena koje su bolnice odbile zbog prekoračenja roka za pobačaj i naposlijetku su rodile, nakon pet godina bilo sretno i nisu žalile što su rodile.

>Hrvatska za život: Žene imaju pravo biti informirane o negativnim psihičkim posljedicama pobačaja

Pobačaj ne utječe dobro na psihu žene

Prema timu stručnjaka IMABE-a, također je zapanjujuće da se praktički sve studije na temu pobačaja i psihičkih posljedica bave samo pitanjem ima li pobačaj negativne posljedice na psihu žene – umjesto da pokušaju dokazati da se psiha žene poboljšala.

Može li prekid trudnoće uopće biti hipotetski od terapeutske koristi nasuprot rođenju djeteta, to pitanje predstavlja „slijepu mrlju” u istraživanjima, utvrdili su austrijski znanstvenici. „Hipoteza, prema kojoj pobačaj ima pozitivan učinak na psihu žene, ne može se poduprijeti ni jednim znanstvenim dokazom”, izjavio je internist Bonelli.

Prekid trudnoće ne umanjuje ni psihičke rizike u odnosu prema ženama koje su donijele dijete na svijet nakon neželjene i neplanirane trudnoće.

Naprotiv, bitan dio metodološki kvalitetnih međunarodnih istraživanja slaže se u tome, kažu autori s IMABE-a, da okončanje neželjene trudnoće pobačajem ne umanjuje psihičke probleme, nego ih povećava i postojeće pojačava. Stručnjaci nisu složni o pitanju što je tome razlog.

>Pet razloga zašto je Vrhovni sud SAD-a promijenio svoje pravno shvaćanje o pobačaju

Pogubne psihičke posljedice pobačaja

Pobačaj je, statistički gledano, povezan s povećanim rizikom zloporabe alkohola i droga, samoubojstva i pokušaja samoubojstva, ovisnosti, depresije i strahova. Višestruki pobačaji i već postojeća psihička oboljenja statistički znatno povećavaju te rizike.

Stručnjaci se slažu u tome da je postoji znanstveno potvrđena metoda sigurne potvrde ili isključenja izravne uvjetne povezanosti između pobačaja i kasnijih psihičkih posljedica, napomenula je Kummer.

U tom smislu postoji „metodički problem”, jer je uobičajeni oblik randomizirane nadzirane dvostruko slijepe studije u ovom slučaju „potpuno neuporabljiv, nedopustiv iz etičkih razloga i praktično neprovediv””, pojasnila je.

Istraživači uključeni u studiju IMABE zaključuju da žene imaju pravo na jasne informacije o mogućim psihičkim posljedicama, siguran pristup alternativnim rješenjima i psihološki posttretman, zaključuju znanstvenici s IMABE-a.

Politički činitelji trebali bi preispitati opravdanje „prekid trudnoće u cilju zaštite psihičkog zdravlja žene”, jer se ono ne oslanja ni na kakvu znanstvenu spoznaju, zaključili su autori istraživanja.

>Petra Karaula: Pobačaj ima negativne posljedice na odgoj djece koja su preživjela
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža