Nova faza LGBT aktivizma: Svaki četvrti pripadnik LGBT ne smatra se ni muškarcem ni ženom
30. srpnja 2021.

LGBT aktivisti okupljeni oko organizacije Trevor Project anketirali su 35.000 pripadnika LGBT pokreta u dobi od 13 do 24 godina u kojemu je ispitano kako gledaju na svoju spolnost. Prije ulaska u analizu same ankete, vrijedi istaknuti o kakvoj je organizaciji riječ. Trevor Project je osnovan 1998. godine, a nudi usluge “krizne intervencije i prevencije samoubojstava za lezbijke, homoseksualce, biseksualne, transrodne, queer (LGBTQ) ljude mlađe od 25 godina.

Ova organizacija, koja se bavi isključivo mladom LGBT skupinom ima brojne partnere i donatore među najvećim svjetskim korporacijama. U njihove ubrajaju se Google, Abercombie & Fitch, Procter & Gamble, PWC, KKR, AT&T, Youtube, CocaCola, H&M, Gilead, Wells Fargo, Baleciaga, Calvin Klein, Instagram, TikTok, Bank of America, FedEx, Netflix, Toyota, Verizon, Warner Media, BMW, Disney, Nike, PepsiCo, Sony, Samsung i drugi.

Trevor Project je organizacija koja ima otvoren pristup medijima, pa je tako jedno njihovo istraživanje iz 2020. godine u samo pola godine citirano više od 350 puta, a svojim istraživanjima i anketama obuhvaćaju i do 40.000 ispitanika mlađih od 25 godina. Ova organizacija je u 2020. godini imala više od 32 milijuna dolara prihoda.

Kada je riječ o njihovom zadnjem istraživanju, objavljenom u srpnju 2021. godine, prema njemu se čini kako je LGBT aktivizam došao u novu fazu te počinje konačni obračun s idejom spola budući da se čak 26% posto ispitanika smatra nebinarnom osobom, odnosno niti muškarcem niti ženom, dok je još 20% ispitanika u procesu ispitivanja jesu li nebinarne ili binarne osobe.

Podsjetimo, proteklih godina je unutar LGBT pokreta mainstream poziciju dobio “T” ili transeksualni aspekt tog pokreta te je uz pomoć rodne ideologije promovirana teza kako uz (biološki) spol postoji i rod (kojih ima više od 2), a koji je temeljen na društvenoj ulozi muškarca ili žene te je njega moguće steći na temelju svojih osjećaja odnosno vlastitog odabira. Rezultat tehnološkog napretka i teorijske podloge postavljene rodnim studijima jest taj da mainstream mediji pa i političke stranke prihvaćaju ideju kako netko može biti rođen kao muškarac, a proglasiti se ženom ili obrnuto.

Međutim, prema najnovijem istraživanju Trevor Projecta sve je više onih unutar LGBT pokreta koji kategorički odbacuju spol kao bilo kakvu, pa čak i biološku granicu. Prema njihovoj anketi, među onima koji se smatraju nebinarnima, odnosno niti muškarcima niti ženom ili oboje, nalazi se 29% onih koji se smatraju “queer”, 27% njih “rodno neskladni”, 24% ih je “rodno fluidno”, 23% su “rodno queer”, 23% ih se smatra androginima, 15% ih se smatra “arodnim” (bezrodnim)…, a 4% ih se izjašnjava bi rodnim” (dvorodnim).

Tu je važno razumjeti da oni koji se smatraju nebinarnim osobama promoviraju guranje potpuno novih zamjenica. Dakle, dok su transeksualci i pobornici rodne ideologije zahtijevali da se biološke muškarce oslovljava u ženskom rodu ukoliko oni to žele, i obrnuto; nebinarne osobe sada traže da im se ljudi obraćaju u množini – oni/one ili u “neozamjenicama” poput xe/xem (ne postoji hrvatski ekvivalent).

Ovakvi su rezultati u skladu s novom, redizajniranom LGBT zastavom, koje više nije zastava na kojoj se nalazi samo spektar od šest boja. Naime, 2017. godine uz šest vodoravnih boja dodane su smeđa i crna, ali već 2018. godine dolazi do promjene, pa se na zastavi nalazi spektar od šest boja uz crnu, smeđu, svjetloplavu, rozu i bijelu boju koje zapravo predstavljaju rasni i transeksualni aspekt LGBT.

Samo tri godine kasnije, odnosno prije mjesec dana, došlo je do nove promjene službene LGBT zastave te su njih pridodana žuta podloga na kojoj se nalazi ljubičasta kružnica. Dok žuta podloga u stvari ne predstavlja ništa, odnosno simbol je praznine, ljubičasta kružnica na njoj se zapravo već nalazi na zasebnoj zastavi slova I koji bi predstavljao “interseksualnost”.

Upravo je ideja, odnosno ideologija interseksualnosti ta koja uvodi pojam fluidnosti kod spolova u “seksualnom identitetu”, te tvrdi kako je moguće da se osoba smatra i muškarcem i ženom u isto vrijeme, ali i isto tako da je moguće biti nebinaran u smislu da se osoba ne smatra niti muškarcem niti ženom bez obzira spol.

Dakle, od 2021. godine LGBTQ+ pokret je i formalno u svoju simboličku zastavu dodao interseksualni pokret koji smatra “elementarnim pravom svake osobe da prihvati ili ne prihvati društvene norme koje se odnose na koncept i spola i roda“.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža