U ime obitelji

Dr. Željka Markić: Drago nam je da se Vlada za ovaj referendum odlučila držati preporuka Venecijanske komisije

Dr. Željka Markić: Drago nam je da se Vlada za ovaj referendum odlučila držati preporuka Venecijanske komisije

“Drago nam je da se Vlada za ovaj referendum odlučila držati preporuka Venecijanske komisije jer su nedemokratskom ozračju oko referenduma o braku doprinijeli svi ministri”, kazala je dr. Željka Markić ispred Građanske inicijative „U ime obitelji“.

Pojasnila je kako su se ministri Vlade RH, uključujući ministra Bauka, premijera Zorana Milanovića i predsjednika države Ive Josipovića u više navrata, vršeći pritisak na biračko tijelo izjasnili protiv.

Komentirajući izjavu ministra Bauka kako se Vlada ovaj put neće očitovati o referendumu, Markić je podsjetila kako je Vlada RH tijekom prošlog referenduma, čak snimila i video spot kako bi podržali kampanju ‘Protiv’, koji je plaćen novcem poreznih obveznika.

„Nadamo se da ćemo od ministra Bauka na vrijeme dobti broj potpisa koji nam je potreban za ovaj referendum jer je prošli put iznenadno broj bio povišen”, izjavila je Markić.

U Kodeksu dobre prakse za referendum koji je preporučila Venecijanska komisija Vijeća Europe (2007.), između ostalog, stoji da vlada ne smije koristiti javna sredstva za referendumsku kampanju niti zlouporabiti političku poziciju za jednostranu kampanju protiv referenduma kako bi građani mogli donijeti informiranu odluku o referendumskom pitanju.

Navode i kako je Vlada dužna osigurati kroz sredstva javnog priopćavanja i na druge načine nepristrane informacije o referendumskoj temi kako bi birači mogli formirati svoje mišljenje.
Venecijanska komisija ističe da je važno referendum organizirati u razumnom roku, jer ga građani obično traže vezano za neko aktualno pitanje te naglašava kako Vlada ne smije zloupotrebljavati svoju poziciju za odugovlačenje referendumskog izjašnjavanja.

Izvor: Narod.hr