(VIDEO) Međunacionalni sukobi u Dalmaciji: Najveće probleme rade Srbi iz Srbije preko ljeta?
15. rujna 2019.

Kafić Petko, u mjestu Uzdolje, općina Biskupija, došao je ovo ljeto u središte pozornosti kada je skupina nogometnih navijača upala u taj kafić, napala vlasnika kafića Borisa Petka i goste koji su gledali utakmicu Lige Prvaka Young Boys-Crvena Zvezda, te nakon toga pobjegla.

Slučaj je poprimio državne političke i medijske razmjere, zbog kojih su padale i vrlo teške optužbe i riječi kao one Milorada Pupovca koji je današnju demokratsku Hrvatsku usporedio s NDH.

U općini Biskupija, gdje je i Uzdolje, danas živi 231 Hrvat koji čine preko 13 % stanovništva cijele općine.

U prilogu s RTL-a, iako je istaknut skladan suživot Srba i Hrvata, vidi se i druga strana.

Prema riječima Nenada Lesića, Hrvata i logoraša srpskog koncentracijskog logora Manjača, te stanovnika općine Biskupija u kojoj se nalazi i selo Uzdolje, u tom se kraju javljalo ranije više problema:

– u kafiću Petko navodno je ranije napadnut predsjednik HVIDRA-e
– najveći problemi nastupaju kada ljeti dođu na more ili kod rodbine u ovaj kraj Srbi iz Srbije.

Podsjetimo da su sljedbenici ratnog zločinca Draže Mihailovića i četnici u II. svjetskom ratu i Domovinskom ratu počinili masovne zločine nad Hrvatima Knina i okolice. Također, Sigurnosno-obavještajna agencija u Republici Hrvatskoj u svojim Javnim izvješćima više je puta upozoravala na simpatiziranje velikosrpske i četničke ideologije i simbolike, među nekim pripadnicima srpske nacionalne manjine, a koja dovodi do narušavanja sigurnosne situacije na lokalnoj razini.

Nenad Lesić govori da ovo nije bio prvi incident u kafiću Petko: „Predsjednik HVIDR-e bio je napadnut isto tako u tom istom kafiću. Tada se nije digla takva halabuka kao što se digla sada“, ustvrdio je Lesić i dodao da se sukobima prelako dodaje međunacionalni epitet.

Lesić vjerojatno spominje navodni događaj iz kolovoza 2018. o kome je, tri dana nakon proslave Oluje, izvijestio feral.news pod naslovom – U majici ratnog zločinca Draže Mihailovića prijetio smrću predsjedniku HVIDRA-e Knin, a u tekstu piše:

„B.P. (53) nalazio se u kafiću “Petko” noseći majicu s likom Draže Mihajlovića te je ujedno konzumirao značajne količine alkohola. U istom kafiću se nalazio i predsjednik Kninske HVIDR-e koji je kontaktirao policiju. B.P. srpske nacionalnosti je prilikom privođenja zaprijetio smrću predsjedniku HVIDRA-e, nakon čega je predan u PP Knin”, navodi feral.news.

Boris Petko, kojega se dovodi u vezu s navedenim događajima kaže da će tužiti sve koji su ga predstavili kao “četnika”.
“Pojavila su se i navodna policijska izvješća u kojima je lokal “Petko” proskribiran kao “četničko leglo”, u kojemu vlasnik paradira u majici s otisnutim likom Draže Mihailovića, prijeteći pritom smrću predsjedniku kninske HVIDRA-e”, piše Slobodna Dalmacija. Petko je angažirao i odvjetnike kako bi pokrenuo sudske postupke protiv medija i pojedinaca koji su mu “širenjem lažnih i uznemirujućih vijesti nanijeli duševne boli i nenadoknadivu štetu”.

U televizijskom prilogu otkriveno je također da zapravo probleme u ovom kraju najviše rade Srbi iz Srbije koji dolaze ljeti na ovo područje.

„Ovdje sukobi ispadaju kada dolaze Srbi iz Srbije na more, u goste ovdje svojoj familiji, rodbinama i tada ispadaju sukobi… sukobe mislim najčešće potiču političari“, zaključuje Hrvat Nenad Lesić.

Izvor: narod.hr/rtl.hr

Foto: Snimka zaslona

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža