Majka iz Zagreba za Frendicu.hr: Kad sam bila trudna s trećim djetetom shvatila sam da posao i velika obitelj nije uobičajena pojava u Hrvatskoj
15. rujna 2019.

Ivana Puljić majka je troje djece, a trenutno očekuje i četvrtu bebu.

Stanuje u Zagrebu te je korisnica statusa roditelja odgojitelja, mjere kojom grad Zagreb nudi naknadu od 4000 kn mjesečno nezaposlenim roditeljima troje ili više djece od kojih najmlađe još nije krenulo u školu.

Za Frendicu.hr progovorila je o prednostima ove mjere.

Frendica.hr: Koristite status majke odgojiteljice, mjeru kojom grad Zagreb pomaže roditelje troje i više djece koji se odlučuju ostati doma uz svoju djecu. Zašto ste se odlučili za korištenje ove mjere?

Ivana Puljić: Na ovu mjeru sam se odlučila iz puno razloga. Jedan je bio taj da nisam nakon 10 godina staža uspjela izboriti stalno radno mjesto. Kad sam ostala trudna sa trećim dijetom radila sam na zamjeni i nije mi ponuđena nova zamjena nakon isteka porodiljnog dopusta kolegice koju sam mijenjala iako sam bila tek u petom mjesecu trudnoće. Tvrdilo se da je razlog da ne postoji zamjena za zamjenu. Tada sam shvatila da posao i velika obitelj nisu uobičajena pojava u Hrvatskoj. Bila sam trudna sa trećim dijetetom i znali smo da bi voljeli imati još djece.

Drugi razlog je što su moja djeca dok su išla u vrtić znala biti često bolesna tako da je svako dijete popilo po 4 antibiotika u jednoj vrtićkoj godini i bili bi po 4 mjeseca doma febrilni ili subfebrilni. Mi smo tada plaćali dvije tete čuvalice, vrtić u koji nisu djeca išla i „uletavali“ su nam tada zdravi bake i djedovi. Danas su neki od njih pokojni, a drugi su poprilično bolesni.

Treći razlog je emotivni razvoj moje djece koja su mi stalno govorila da im je ljepše doma nego u vrtiću. Ostankom doma riješeno je mnogo emotivnih ispada i stanja poput tikova, noćnog mokrenja u gaćice i slično.

Četvrti razlog tiče se toga da suprug i ja 7 godina nismo mogli imati dijete, a oboje smo radili u smjenama. Djeca su u vrtiću bila isključivo ujutro tako da sam ih ja viđala svaki drugi dan popodne. To mi je jako teško padalo i jako me mučilo kakav je to svijet u kojem toliko čezneš za djetetom, a onda ga svi drugi čuvaju osim mene.

Cijeli intervju pročitajte na Frendica.hr!

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža