(VIDEO) Dr. Markić u Varšavi: ‘EK od 2013. nije reagirala na zloupotrebu hrvatskih institucija’
25. listopada 2020.

Dr. Željka Markić je nedavno bila jedan od predavača na dvodnevnoj konferenciji u Varšavi pod nazivom ‘Kulturni rat u EU. Ima li Poljska šanse?’. Konferenciju je organizirao klub zastupnika ECR – Europskih konzervativaca i reformista. Cilj konferencije je bio progovoriti o kulturnim izazovima koje su nastupili unutar EU u zadnjem desetljeću. Ti izazovi na različite načine utječu na svakodnevni život žitelja Europe.

Europska unija nijednom u posljednjih sedam godina nije reagirala na opstrukcije građanskih inicijativa, kršenje volje hrvatskih građana i zloupotrebu javnih institucija od strane HDZ-a i SDP-a, rekla je dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji, na konferenciji održanoj 15. i 16.10. u Varšavi.

Riječ je o dvostrukim standardima – kada Europskoj komisiji ne odgovaraju vrijednosti neke Vlade, tada reagira i prijeti, a kada joj odgovaraju i kada se vlada pokorava bez postavljanja pitanja – tada nema nikakvih reakcija na nedostatak vladavine prava.

Dr. Markić je na početku predavanja istaknula da je Hrvatska u Domovinskom ratu vodila “vrlo, vrlo tešku borbu kako bismo bili slobodni i kako bismo imali demokraciju u našoj zemlji”, međutim, danas vidimo veliki nedostatak vladavine prava i opstrukciju volje hrvatskih građana od strane vladajućih – i HDZ-a i SDP-a.

Unatoč najrestriktivnijem zakonu o referendumu, građanska inicijativa U ime obitelji 2013. godine je prikupila više od 750 tisuća potpisa, a na prvom građanskom referendumu od osamostaljenja 66% građana glasalo je za ustavnu zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene.

“Što se zatim dogodilo? Šest mjeseci nakon što smo pobjedili na referendumu – unatoč tome što su Vlada, predsjednik i mediji bili protiv – oni su donijeli Zakon o životnom partnerstvu u srpnju 2014., omogućivši istospolno partnerstvo, koristeći većinu u Saboru”, rekla je dr. Markić.

Četiri godine kasnije, 2018., donesen je Zakon o udomiteljstvu koji je potvdio da istospolni partneri ne mogu posvajati ili udomljavati djecu. No ove godine, u veljači 2020., dogodio se presedan – Ustavni sud je potvrdio da je Zakon o udomiteljstvu koji ne uključuje homoseksualne parove u udomljavanje i posvajanje djece ustavan, ali je istovremeno naredio da institucije moraju raditi protivno Zakonu i moraju omogućiti homoseksualnim parovima da udome djecu. Od strane Europske unije ponovno nije bilo nikakvih reakcija jer im takva politika odgovara.

Dr. Markić je zatim opisala i drugi primjer opstrukcije volje građana u dvije referendumske incijative za promjenu izbornog sustava – “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” 2014. i “Narod odlučuje” 2018. godine.

Dok je 2014. SDP-ov ministar uprave Arsen Bauk spriječio referendum manipulacijama oko broja birača, 2018. su HDZ-ov premijer Plenković i ministar uprave Lovro Kuščević spriječili referendum manipulacijama oko prebrojavanja potpisa. Ni na ova kršenja volje građana i zloupotrebu ovlasti Europska unija nije reagirala – do danas nije stigao odgovor ni od Europskog suda za ljudska prava kojem je udruga U ime obitelji uputila zahtjev još 2014. godine, a na detaljne informacije o opstrukciji referenduma u 2018. i zahtjev GI Narod odlučuje da zaštite vladavinu prava u Hrvatskoj europske institucije su se oglušile.

Primjeri iz Hrvatske te trenutni napadi na Poljsku zbog neprihvaćanja poljske vlade da provodi LGBT ideologiju pokazuju kako se na različite zemlje primjenjuju različiti kriteriji – ovisno o tome za što se narod bori. “Ako se narod bori za nešto što nije u skladu sa željama Europske komisije ili se borite za vrijednosti koje oni ne smatraju vrijednostima, tada se primjenjuju drugačija pravila. To je ogroman problem, problem demokracije”, zaključila je dr. Markić.

Snimku cijelog predavanja možete pogledati u nastavku:

 Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža