Velika pobjeda: Irci ne žele redefiniciju obitelji i majčinstva u Ustavu!
10. ožujka 2024.

Prijedlog promjene definicije obitelji i majčinstva u irskom Ustavu poražen je na referendumu. I to sa 70 % naspram 30 %. Irci su se izjasnili da ne žele mijenjati amandman o obitelji i amandman o skrbi.

Irska Vlada predložila je izmjene Ustava Republike Irske koje se tiču obiteljskih vrijednosti. Iznijeli su izmjenu dvaju prijedloga nazvanih obiteljski amandman i amandman o skrbi. Cilj je bio promijeniti tekst članka 41. irskog Ustava iz 1937. godine i redefinirati pojam obitelji te izbaciti izraza majka iz Ustava.

>Irski ‘Referendum o obitelji i skrbi’ – novi pokus u LGBTIQ laboratoriju?

Redefinicija obitelji

U amandmanu o obitelji predložena je izmjene sljedećih dijelova:

“Država prepoznaje obitelj kao prirodnu, prvobitnu i fundamentalnu jedinicu društva, te kao moralni institut koji posjeduje neotuđiva i vrhunaravna prava, koja nadilaze svaki pozitivni zakon i prethode mu.” (41.1.1.)

>Irska: Novi program spolnog obrazovanja u potpunosti će integrirati LGBTQ+ terminologiju

“Država se obvezuje s osobitom skrbi čuvati instituciju braka, na kojoj se temelji obitelj, i čuvati je od napada.” (41.3.1.)

U prvom stavku predlaže se dodatak (…) “obitelj, bilo da je utemeljena na braku ili bilo kojoj drugoj trajnoj vezi”. U drugom stavku predlagali su brisanje rečenice “na kojoj se temelji obitelj”. Dakle, cilj je bio redefinicija obitelji i njenih vrijednosti koja tako ne bi više bila vezano za brak nego za “bilo koju trajnu vezu”.

Protiv ove redefinicije obitelji jasno se odlučilo 67,9 posto birača.

Uklanjanje pojmova žena i majka iz Ustava

Drugi, Amandman o skrbi izazvao je nešto glasnije kritičke glasove u irskoj javnosti, upravo zbog sumnje da otvara vrata izjednačavanju “transrodnih” i prirodnih žena. Prijedlog je bio brisanje članaka 41.2.1. i 41.2.2. koji glase:

“Država osobito prepoznaje da njezinim životom u kući, žena pruža državi potporu bez koje se ne može ostvariti zajedničko dobro.” (41.2.1.)

>Redefinicija braka: može li se američkim novcem kupiti irski referendum?

“Država će stoga nastojati osigurati da majke neće imati obvezu zbog ekonomske nužde zapostaviti dužnosti u domu stupanjem u svijet rada.” (41.2.2.)

Tako bi se unio novi članak 42B u Ustav Republike Irske:

“Država prepoznaje da pružanje skrbi, od strane članova obitelji jednog drugome poradi veza koje među njima postoje, pruža društvu potporu bez koje se ne može ostvariti zajedničko dobro, te će nastojati podržavati ga.” (42B)

Dakle, u novoj definiciji ne bi se spominjala “žena” niti “majka”. Kritičari su stoga odmah upozorili na rodno neutralni jezik i brisanje žene iz Ustava što otvara put rodnoj ideologiji.

No i oko ovih promjena Irci su bili jasni i to sa 73,9 % protiv, što je najveći poraz nekog amandmana u irskoj ustavnoj povijesti, piše Politico.

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža