Eksplozija na ‘trans’ frontu: Procurili interni dokumenti globalnog autoriteta za ‘transrodnu skrb’
9. ožujka 2024.

Usred kampanje za normalizaciju transrodnosti u Hrvatskoj globalna organizacija za “transrodnu skrb” postala je predmet vanserijskog skandala.

Nosioci transrodne revolucije u Hrvatskoj po svemu sudeći imaju veoma loš horoskop: prvi iskorak u javnost dogodio im se protiv volje, kad je jedna od njihovih ključnih “aktivist_ica”, Noah Kraljević, “zapa_o_la” zatvora u Zambiji pod optužbom za trgovinu djecom. Javnost je, unatoč herojskom trudu medija da slučaj ignoriraju ili iskrive, doznala za postojanje mreže aktivista i uglavnom društveno-humanističkih stručnjaka medicinskih ambicija koji su u tišini, još od 2013. godine, radili na pripremi društva za normalizaciju transrodnosti.

>Afera Zambija: Koja su pitanja nakon više od godinu dana ostala otvorena?

Utisak zle kobi koja ih prati nije se smanjio ni danas, dok traje javna kampanja za normalizaciju transrodnosti koju krovna udruga za zagovaranje KolekTIRV vodi s uobičajenim ciljem svih medijskih kampanja pred očima: prikazati sebe i svoje interese simpatičnima.

>TRANSformacija Hrvatske: Nataša Jokić-Begić u podršci kampanji za normalizaciju ‘transrodnosti’

Naime, pored svog truda, uloženih novaca, angažmana Severine, te na koncu i podrške javne televizije, oni s izborom pravog trenutka kronično nemaju sreće.

O čemu je riječ?

>Na HRT-u: Žegura tvrdi da porast ‘transrodnosti’ nije trend i da o toj temi treba učiti od malih nogu

>Utikejt predstavlja: Iva Žegura, stručnjakina za transrodnost

Curenje dokumenata iz “Svjetskog udruženja stručnjaka za transrodno zdravlje”

Jednostavno: dok slušamo o tome kako je u Hrvatskoj van pogleda javnosti tijekom godina izrasla mreža vrhunskih stručnjaka za transrodnost, oslonjena na najbolje prakse najboljih stručnjaka iz inozemstva, dogodilo se to da su najbolji stručnjaci iz inozemstva upravo javno prokazani kao skup šarlatana, čija medicinska i psihoterapeutska praksa odgovara najboljim praksama iz zlatnog doba jeftinih horror filmova.

U trenutku nastanka ovog teksta, vodeći svjetski znanstveni i medicinski autoritet za “rodnu medicinu”, Svjetsko udruženje stručnjaka za transrodno zdravlje (“World Professional Association for Transgender Health” – WPATH) predmet je prvorazrednog skandala.

Naime, udruga Environmental Progress dobila je od izvora iz WPATH-a, i u četvrtak 4. ožujka objavila, interne dokumente organizacije koji sadrže prepisku internog foruma članova WPATH-a od 2021 do 2024. godine, kao i video jedne njihove panel diskusije.

U objavi su većina imena participanata redigirana, osim onih koja pripadaju istaknutim javnim licima “transrodne medicine”: poput dr. Marca Bowersa, američkog ginekologa i kirurga koji je predsjednik WPATH-a, i kanadskog pedijatra i endokrinologa dr. Daniela Metzgera.

Posrijedi je kompilacija diskusija raznih “stručnjaka za transrodnu medicinu” o njihovim slučajevima, pretežno mladim ljudima – pa i djeci – koji prolaze ili su prošli rodnu tranziciju i dilemama što treba učiniti s njima.

Recimo unaprijed kako je, čak i nakon letimičnog pregleda dokumentacije, prilično jasno da oni zapravo pojma nemaju što da s njima učine.

To ih, međutim, ne sprječava da ipak učine puno toga.

Slijepi vode slijepe

Primjerice, na internom panelu WPATH-a dr. Metzger se žali kolegama na problem koji ih sve muči: kako od pacijenta kojega će podvrći “tranziciji” dobiti informirani pristanak?

Izvor: HRT, Kod nas doma Facebook

Nekidan se na emisiji Kod nas doma HRT-a moglo čuti Ivu Žeguru kako objašnjava da se operacije tranzicije ne provode na djeci, pa je netko mogao otud pomisliti – “pa što, pacijent je punoljetan?”

To, međutim, ne odgovara stanju stvari u “transrodnoj medicini”. Pacijent o kojem ovdje govore njezini znanstveni i terapeutski uzori ima 14 godina. Metzger kaže:

“Mislim da morate upamtiti da, kad su klinci u pitanju, mi ove stvari tumačimo ljudima koji još uvijek nisu imali biologiju u školi … mislim, to su četrnaestogodišnjaci, to je … kao da razgovarate o dijabetičkim komplikacijama s četrnaestogodišnjakom. Njih nije briga. Oni neće umrijeti. Živjet će zauvijek, zar ne? Dakle kad govorimo o informiranom pristanku, to je još uvijek siva zona.”

U ovom slučaju riječ je djeci koja ne razumiju da će nakon uzimanja hormona i/ili operacije imati nepredvidljive, ali i neke sasvim predvidljive posljedice, poput steriliteta – da spomenemo samo očigledno.

Muke oko “informiranog pristanka”

Primijetimo pritom pojam ‘pristanka’ koji ovdje igra veoma važnu ulogu. Primjerice u jednoj internoj poruci “rodni terapeut” se jada kolegama o sljedećem:

“Jedan klijent ima disocijativni poremećaj identiteta (dissociative identity disorder), radili smo na svim njegovim osobama (‘alters’) koje su dale pristanak na hormonalnu terapiju. Imali su osobe koje su i muškog i ženskog roda, te je bilo nužno razjasniti svim osobama na koje će terapija utjecati o čemu je riječ kako bi dale svoj pristanak. U etičkom smislu, ako ne dobijete pristanak svih osoba, onda zapravo nemate pristanak i možete kasnije biti predmet tužbe, ukoliko se oni odluče da im hormonalna terapija ili operacija nisu bili u najboljem interesu”.

Disocijativni poremećaj identiteta poznatiji je kao tzv. sindrom višestruke ličnosti. Dakle “rodni terapeut” ovdje govori o pacijentu koji u sebi ima više osoba različitih rodnih identiteta, te da se od svih njih mora dobiti pristanak. Terapeut je u doista teškoj dilemi: što će ako se pokaže da je u pacijentu bila jedna osobnost koja je taman ‘ubila oko’ kad se potpisivalo pristanak i onda se probudila bez testisa, s bradom, dojkama ili uglavnom sa ili bez nečega što joj je veoma srcu milo? Normalno da će uslijediti tužbe, komplikacije, moralne dileme i što sve ne.

Duševna bolest nije prepreka tranziciji

Na koncu, duševna bolest ne bi smjela biti nikakva prepreka “tranziciji”. Dr. Kan Karasci, jedno od vodećih imena WPATH ovako ‘špota’ medicinsku sestru koja ne zna što da radi s pacijentom koji pati od PTSP-a, depresije i šizoidnih crta ličnosti:

“Nije mi jasno što te zbunjuje (…) Puka prisutnost duševne bolesti ne bi trebala sprječavati osobu da počne uzimati hormone ako pati od rodne disforije, sposobnost za dati pristanak, i blagotvornost hormonalne terapije pretežu rizike. Stoga otkud ta unutarnja borba što je pravo, a što nije?”

Neka to bude dostatno za reprezentativan uzorak sadržaja internih komunikacija vodećih “rodnih terapeuta” koje su procurile u javnost.

Pogledajmo u nastavku što je zapravo WPATH i u kakvom odnosu stoje domaći “stručnjaci za transrodnost” prema ovoj organizaciji.

Što je “Svjetsko udruženje stručnjaka za transrodno zdravlje”?

Naziv “Svjetsko udruženje stručnjaka za transrodno zdravlje” ili WPATH je ime koje je ova organizacija uzela 2007. godine. Prije toga se zvala “Harry Benjamin International Gender Dysphoria Association” (HBIGDA), a formalno je osnovana 1978. Nećemo ići u inače veoma zanimljivu pretpovijest ove organizacije, osim što ćemo primijetiti par važnih detalja.

Dr. Harry Benjamin iz naziva je njemački endokrinolog poznat po tome što je skovao i popularizirao izraz “transseksualnost”, koji inače ne treba poistovjećivati s “transrodnošću” i za koji zapravo nema mjesta u LGBTIQ sistemu.

Promjena imena iz 2007. godine, donijela je sobom i oslobađanje od posljednjih natruha uvjerenja da je promjena roda nužno povezana s promjenom spola. Naime, organizacija od 1979. periodički izdaje dokument pod imenom “Standardi skrbi” (“Standards of Care” – SOC) koji propisuje “stručne standarde i dobre prakse” za “transrodnu skrb”. Stoga, kad iz udruge KolekTIRV govore o neupitnim znanstvenim i terapeutskim standardima koji reguliraju postupke tranzicije, onda misle upravo na SOC.

U tom smislu danas je aktualan SOC8 iz 2022. godine, a do tad je organizacija prešla put od razmjernog oslanjanja na medicinu i medicinsko načelo Primum non nocere do potpune transformacije u međunarodni savez transrodnih aktivista.

Tako je SOC7 iz 2012. već bio poziv na “depsihopatologizaciju rodne raznolikosti širom svijeta”, što je “transrodnost” konačno redefiniralo kao identitetski problem kojim se medicina mora baviti na razini javnog zdravstva, ali ni u kom slučaju poremećaj. To je okvir u kojem djeluje udruga KolekTIRV i oni koji je podržavaju.

Dominacija aktivista nad liječnicima

Podsjetimo pritom da se nešto slično dogodilo sa seksologijom i kod nas, kad su neki od liječnika koji su iz početka bili skloni radu s “transrodnim osobama” napustili suradnju s kolegama s Liste stručnjaka koji imaju iskustva u radu s transseksualnim osobama.

>Dr. Arbanas napustio listu stručnjaka za ‘promjenu spola’ zbog pritisaka aktivističke udruge

Sažmemo li značaj internih dokumenata WPATH-a koji su sada dostupni javnosti za građane naše zemlje, zaključak se nameće sam od sebe: okosnica kampanje “Ja sam kao ti!” udruge KolekTIRV, kao i popis stručnjaka koji je podržavaju jest znanstvena i medicinska opravdanost postupka “rodne tranzicije”. No okosnica te okosnice, da se tako izrazimo, pozivanje je na inozemne “znanstvene kriterije i najbolje prakse”, a to su kriteriji i prakse WPATH-a.

Kakvi su to kriteriji i kakve su to prakse, očigledno je već iz par gore navedenih primjera.

Koliko će udruga KolekTIRV uspjeti osvojiti simpatije svojih sugrađana, sad kad oni mogu doznati na čemu je ista utemeljena, ovisi samo o volji građana da se adekvatno informiraju.

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža