UiO: USUD je iznio političko mišljenje i ne razlikuje zakon i pravilnik
24. lipnja 2024.

Udruga u ime obitelji (UiO) oglasila se oko odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske o prijedlogu vezanom uz zakonsku regulaciju ‘promjene spola’ preko Zakona o maticama i Pravilnika. Nije prihvatio prijedlog udruge za pokretanje postupka ocjene suglasnosti Zakona i Pravilnika. Udruga je poručila kako je riječ o političkom mišljenju i da Ustavni sud ne razlikuje zakon i pravilnik.

Udruga U ime obitelji osvrnula se na odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske koje je isti donio 4. 6. 2024. godine i to u predmetima U-I-1075/2024 (ocjena ustavnosti Zakona o maticama) i U-II-1076/2024 (ocjena zakonitosti i ustavnosti Pravilnika o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili o životu u drugom rodnom identitetu). Priopćenje potpisuje odvjetnik Karlo Novosel.

USUD odbio prijedlog UiO

Ustavni sud Republike Hrvatske u predmetima:

1)    U-I-1075/2024 (ocjena ustavnosti Zakona o maticama)

i

2)    U-II-1076/2024 (ocjena zakonitosti i ustavnosti Pravilnika o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili o životu u drugom rodnom identitetu)

nije prihvatio prijedlog udruge za pokretanje postupka ocjene suglasnosti Zakona i Pravilnika.

Radi transparentnosti, boljeg razumijevanja problematike te šireg interesa javnosti u prilogu ovog priopćenja priložit će se prijedlozi udruge, a koji su bili usmjereni ka poštivanju pravnog poretka Republike Hrvatske i zaštiti zdravlja građana, a s obzirom na to da osporavani propisi ne pružaju garanciju pristupa zdravstvenoj zaštiti, jednakosti građana u korištenju iste, inkluzivnosti u postupanju te zaštite od diskriminacije.

Što je udruga tražila?

Predmet istih prijedloga stoga nije bilo traženje ustavnosudske intervencije u definiranju pojmova „rod“ i/ili „spol“ i/ili bilo kojeg drugog svjetonazorskog pitanja već upravo suprotno – poštivanje pravnih propisa, prava na zdravstvenu zaštitu jednakosti, inkluzivnosti te potrebu zaštite od diskriminacije.

Iz priloženih prijedloga bit će razvidno da Ustavni sud RH suštinski nije odlučio o istaknutim prijedlozima unatoč donošenju odluka kojima o istim prijedlozima formalno odlučuje, a čime nastavlja doprinositi pravnoj nesigurnosti te onemogućuje svim građanima Republike Hrvatske konzumaciju ustavnog prava na zdravstvenu zaštitu, bez obzir na njihov identitet, a sve s dalekosežnim posljedicama za društvo.

Svojim prijedlozima udruga U ime obitelji istaknula je, a Ustavni sud se očituje svojim odlukama kako slijedi:

1)        Zakon o maticama

U ime obitelji:

Zakon o maticama nije u suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske i to iz razloga:

– Ustav Republike Hrvatske propisuje da se pravo na zdravstvenu zaštitu određuje zakonom

– Zakon o maticama određuje da će pružanje zdravstvene zaštite promjene spola i života u drugom identitetu te uvjeti za isto biti propisani posebnim propisom – pravilnikom

– na temelju iste odredbe Zakona o maticama donesen je osporavani Pravilnik (koji nije zakon) koji uređuje istu problematiku

– pravilnik nije zakon

– Zakon nije u skladu s Ustavom je zakon mora propisati pravo na zdravstvenu zaštitu, uključujući promjenu spola i drugog rodnog identiteta, a ne Pravilnik (koji nije zakon)

>Birokracija oko ‘promjene spola’ na kušnji: U ime obitelji traži ocjenu ustavnosti

Ustavni sud:

U ime obitelji polemizira svjetonazorska pitanja definicije roda, a o čemu je Ustavni sud već odlučivao ranije.

2)  Pravilnik o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili o životu u drugom rodnom identitetu

U ime obitelji:

– glavom II. pravilnika naziva Utvrđivanje uvjeta i pretpostavki za promjenu spola i života u drugom rodnom identitetu propisani su uvjeti i pretpostavke za promjenu spola i života u drugom rodnom identitetu, a što je suprotno odredbi Ustava kojom se propisuje da se pravo na zdravstvenu zaštitu, pa tako i promjene spola i života u drugom rodnom identitetu, određuje zakonom, a ne pravilnikom

– Zakonom o sustavu državne uprave propisano je da se pravilnikom detaljnije razrađuju pojedine odredbe zakona. S obzirom na to da ne postoji zakon koji određuje uvjete i pretpostavke za promjenu spola i života u drugom rodnom identitetu, osporavan Pravilnik nije mogao detaljnije razraditi nepostojeće

>U ime obitelji traži ocjenu ustavnosti zakona i pravilnika koji reguliraju tzv. promjenu spola

Ustavni sud:

Pravilnikom propisana glava Utvrđivanje uvjeta i pretpostavki za promjenu spola i života u drugom rodnom identitetu ne propisuje uvjete i pretpostavke za promjenu spola i života u drugom rodnom identitetu.

Nastavno navedenome, s obzirom na to da su prijedlozi udruge U ime obitelji i odluke Ustavnog suda RH javno dostupne, a bez potrebe svakog daljnjeg komentara, široj javnost se ostavlja mogućnost izvođenja daljnjih zaključaka.

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža