UiO: Roditelj odgojitelj – hvalevrijedna demografska mjera koja treba zaživjeti u cijeloj Hrvatskoj
17. siječnja 2021.

„Mjera roditelj odgojitelj i dalje je jedna od najpovoljnijih mjera za razvoj demografije u Hrvatskoj“, poručuju iz udruge U ime obitelji.

Nakon što je udruga U ime obitelji pokrenula stranicu www.e-roditelj.hr – prvu internetsku stranicu u Hrvatskoj na kojoj roditelji mogu pronaći informaciju o tome na koje financijske potpore imaju pravo temeljem rođenja djeteta, zaključili su da je mjera roditelj odgojitelj najbolja za poboljšanje kvalitete obiteljskog života, o čemu svjedoče i sami  roditelji – korisnici ove mjere.

Status roditelja odgojitelja u primjeni je od rujna 2016. godine i od tada broj korisnika ove mjere svake godine raste o čemu svjedoče brojke.  U prosincu 2017. godine isplaćeno je 3217 korisnika mjere, u prosincu 2018. isplaćeno je 3939 korisnika dok je u prosincu 2019. godine isplaćeno 4727 korisnika.

Riječ je o mjeri kojom Grad Zagreb nudi naknadu nezaposlenim roditeljima troje ili više djece od kojih najmlađe još nije krenulo u školu. Oni koji su odlučili koristiti mjeru imaju pravo na mjesečnu novčanu pomoć u iznosu od 65 posto prosječne bruto plaće u Zagrebu za prvih osam mjeseci prethodne godine. Riječ je o mjeri kojoj je cilj povećati broj trećerođene djece.

Iako je mjera roditelja odgojitelja do sada bila provedena samo na području Grada Zagreba, načelnik iz Imotske krajine, Ante Kujundžić, prepoznao je važnost ovakve mjere u Općini Podbablje, ali, kako su nam odgovorili iz Općine, ona još nije realizirana zbog situacije s koronavirusom.

Naš je cilj da majka bude prvi i autentični odgojitelj svog djeteta, a to onda zahtjeva da sa svojim djetetom provodi što više vremena u svakom danu. Polazišna ideja jest da će u ovoj mjeri biti obuhvaćene majke koje nisu u radnom odnosu, a imaju minimalno dvoje i više djece“, rekao je Kujundžić ranije.

Osim navedene mjere,  i projekt “e-Roditelj” će dugoročnim provođenjem omogućiti da što više roditelja upozna i ostvari svoja roditeljska prava te da ista sve više ostvaruju putem različitih e-usluga. Povećano ostvarivanje roditeljskih prava, a osobito njihovo ostvarivanje putem e-usluga, omogućit će i bolju usklađenost poslovnog i obiteljskog života.

Projekt “e-Roditelj” sufinanciran je sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža