U ime obitelji

Facebook i Twitter izgubili 51,2 milijarde dolara tržišne vrijednosti nakon micanja Trumpa

Facebook i Twitter izgubili 51,2 milijarde dolara tržišne vrijednosti nakon micanja Trumpa

Tijekom protekla dva burzovna trgovanja kapitalizacija Twittera i Facebooka pala je za ukupno 51,2 milijarde dolara, jer se investitorima nije svidjela odluka tvrtki o blokiranju računa američkog predsjednika Donalda Trumpa, prenosi geopolitika.news.

Aktivno miješanje u politička zbivanja i unutarnja razračunavanja između američkih političkih elita od strane globalno popularnih društvenih mreža Twittera i Facebooka, odnosno njihovo a priori svrstavanje na stranu demokrata i Joe Bidena, a protiv aktualnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, najviše vidljivo kroz uklanjanje njegovih privatnih objava (kulminacija je bila potpuna blokada njegovih računa nakon nasilnih prosvjeda u Washingtonu 6. siječnja), osim što je izazvala val kritika diljem svijeta i u samom SAD-u doživjela je i svoj negativni poslovni epilog. O tome piše Bussines Insider:

“Facebook je izgubio 47,6 milijardi dolara, a tržišna kapitalizacija Twittera pala je 3,5 milijarde dolara. Nakon posljednje dvije burzovne sesije, Facebook i Twitter ukupno su izgubili 51,2 milijardu dolara tržišne vrijednosti.”

Mnoštvo tvrtki iz različitih sektora odgovorilo je na predsjednikovu retoriku, uključujući suspenziju političkih donacija, objavljivanje izjava u kojima se osuđuje provokativno ponašanje predsjednika i odbijanje prodaje robe povezane s desničarskim pokretima. Facebook i Twitter poduzele su vjerojatno najambicioznije mjere odmazde trajnom blokadom Trumpovih računa na svojim platformama.

Objašnjavajući svoje odluke, obje su tvrtke navele visok rizik od ponovnog izbijanja nasilja, ali investitorima se njihov postupak nije svidio. Dionice Facebooka pale su za 4% u ponedjeljak, 11. siječnja, i još 2,2% u utorak, jer su dioničari počeli prodavati dionice, očito strahujući kako će navedene blokade prisiliti mnoge korisnike na napuštanje platforme. Po završetku trgovanja u utorak, 12. siječnja, tržišna kapitalizacija Facebooka pala je za 47,6 milijardi dolara od petka.

Dionice Twittera pale su 6,4% početkom tjedna, a zatim još 2,4% dok su dioničari nastavili prodavati njegove dionice do završetka trgovanja u utorak. Kao rezultat, tržišna kapitalizacija Twittera pala je za 3,5 milijardi dolara. U srijedu, 13. siječnja, dionice Twittera porasle su 2,9%, dok su dionice Facebooka ostale nepromijenjene.

Izvor: narod.hr/geopolitika.news