U ime obitelji traži od Šeparovića odgovore oko curenja informacija s Ustavnog suda
23. studenoga 2023.

Udruga U ime obitelji zatražila je od predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića odgovore vezane za curenje informacija s toga suda oko odluke Ustavnog suda o ukidanju mjere roditelj odgojitelj.

”Ovim putem izražavam zabrinutost činjenicom da je novinarka Ivanka Toma na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u subotu, 18. studenog 2023. u 21 sat i 38 minuta objavila članak pod naslovom „Roditelji odgojitelji odlaze u povijest, važna odluka suda i za Željku Markić te U ime obitelji“ izvijestivši time javnost o odluci koju je Ustavni sud Republike Hrvatske donio na zatvorenoj sjednici 14. studenog 2023.

Novinarka je navela da je Ustavni sud Republike Hrvatske odbacio zahtjev za ocjenom ustavnosti odluke Visokog upravnog suda Republike Hrvatske od 27. veljače 2023. o ukidanju mjere roditelj odgojitelj donesena od strane Gradske skupštine Grada Zagreba 8. rujna 2022.

Informacije i o razgovorima sa zatvorene sjednice
Navela je i da je Ustavni sud potvrdio ustavnost sporne odluke Gradske skupštine. Novinarka Toma ne samo da je od svog izvora u Ustavnom sudu dobila nacrt odluke Ustavnog suda RH, već je imala i informacije o razgovorima na zatvorenoj sjednici koje je i objavila.

Podaci koje je gospođa Toma objavila prema odredbama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu nisu smjeli biti objavljeni prije nego što je bila objavljena službena odluka Ustavnog suda, zajedno s, prema pisanju novinarke, trima izdvojenim mišljenjima sudaca”, stoji u dopisu predsjedniku Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću kojeg potpisuje izvršna direktorica udruge U ime obitelju Željka Markić.

U njemu piše kako je Ustavni sud (USUD) odlučio dati zeleno svjetlo odluci gradonačelnika Tomislava Tomaševića i Možemo o ukidanju mjere roditelj odgojitelj.

Podsjeća da je zadovoljstvo odlukom o kojoj je javnost izvijestio Jutarnji list, na tiskovnoj konferenciji 19. studenog 2023. izrazila je i dogradonačelnica Grada Zagreba Danijela Dolenec unatoč tomu što odluka prethodno, kako nalaže Ustavni zakon i pozitivna sudska praksa, nije službeno dostavljena strankama u postupku – udruzi U ime obitelji, Hrvatskoj udruzi roditelja odgojitelja i roditeljima odgojiteljima koji su podnijeli privatne ustavne tužbe protiv Visokog upravnog suda i Grada Zagreba.

Stranke u postupku su zakinute
Ističe da je ”činjenicom da stranke u postupku nisu imale uvid niti u odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske, niti informacije o sadržaju sjednice, niti argumentaciju na temelju koje je Ustavni sud donio odluku kojom odbacuje ustavnu tužbu, prekršeno pravo stranaka u postupku da ravnopravno sudjeluju u javnoj raspravi i komentiraju presudu kojom je oštećeno oko 5 800 roditelja odgojitelja i oko 20 000 djece u Gradu Zagrebu”.

Šeparovića podsjeća i da je upravo on osobno tijekom nedjelje 19. studenog potvrđivao točnost informacije objavljene u Jutarnjem listu za druge medijske kuće, što je i za portal Narod.hr potvrđeno i odgovorom predstavnice Ustavnog suda na upit.

Pitanja za Šeparovića
Udruga U ime obitelji i izvršna direktorica Željka Markić stoga od Miroslava Šeparovića traže odgovore na sljedeća pitanja:

1. Jeste li pokrenuli, odnosno hoćete li pokrenuti internu istragu kako biste utvrdili tko je od sudaca ili službenika Ustavnog suda i pod kojim okolnostima nezakonito otkrio povjerljivu informaciju sa zatvorene sjednice Ustavnog suda novinarki Jutarnjeg lista Ivanki Tomi što je udrugu U ime obitelji, Hrvatsku udrugu roditelja odgojitelja i roditelje odgojitelje stavilo u nepovoljan položaj?

2. Jeste li, odnosno hoćete li osobu ili osobe koje se sumnjiče da su otkrile povjerljive informacije gospođi Tomi prijaviti Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske?

3. Smatrate li da ste Vi osobno prekršili Ustavni zakon i pozitivnu sudsku praksu jer ste kao predsjednik Ustavnog suda – najvišeg suda u Republici Hrvatskoj – potvrđivali medijima informacije koje su nezakonito objavljene unatoč tome što službena odluka nije objavljena?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža