Evo što je Ustavni sud odgovorio za Narod.hr o curenju informacija u slučaju roditelja odgojitelja
23. studenoga 2023.

Nakon što je u medijima izašlo što je Ustavni sud (USUD) odlučio o mjeri roditelj odgojitelj, a prije nego što su o odluci obaviještene stranke u postupku, oglasio se i sam sud. U odgovoru za Narod.hr poručuju kako je to ‘neprihvatljivo’, ali se istovremeno prave blesavi na pitanje o odgovornima za ovu situaciju.

Nalazimo neprihvatljivim da se prije stranaka u postupku o odlukama Ustavnog suda obavještavaju mediji. Stoga je predsjednik Suda, odmah nakon objave te informacije u jednom dnevnom listu, radi istinitog informiranja javnosti pisano potvrdio da je predmetna odluka doista donijeta i da će biti javno dostupna nakon što, sukladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu RH, protekne propisan rok za izradu izdvojenih mišljenja i nakon što se odluka otpremi strankama“, stoji u odgovoru na naš upit Ustavnom sudu, koji potpisuje mr. sc. Ksenija Podgornik, predstojnica Ureda predsjednika.

> Ukidanje mjere roditelj odgojitelj ustavno? Dr. Markić: Ustavni sud informacije daje novinarki umjesto strankama

Na dio koji se odnosi na odgovornu osobu za situaciju u kojoj novinarka ima informacije o presudi i prije nego je ona javno objavljena s Ustavnog suda prave se blesavi pa kažu: “Odgovoran je onaj tko neovlašteno daje informacije medijima protivno propisanoj proceduri.

Podsjetimo, “Roditelji odgojitelji odlaze u povijest, važna odluka suda i za Željku Markić te U ime obitelji”, naslov je članka u Jutarnjem listu, puštenom u subotu 18.11., autorice Ivanke Tome. U njemu piše kako je Ustavni sud (USUD) odlučio dati zeleno svjetlo odluci gradonačelnika Tomislava Tomaševića i Možemo o ukidanju mjere roditelj odgojitelj.

Dr. Markić: USUD informaciju o presudi dali su novinarki, a ne strankama u postupku

Zanimljivo je kako o ovoj odluci nisu obaviještene strane u postupku, ali medij, Jutarnji list, jest.

“Danas mogu jedino komentirati strašno stanje u pravosuđu i državi. Najviši sud u RH, Ustavni sud dao je informaciju o svojoj presudi jednoj novinarki, koja ju je onda objavila na praznik, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Bez da smo mi, udruga U ime obitelji i HURO ili 5800 obitelji koji brinu o više od 20 000 djece u gradu Zagrebu, kao stranke u postupku dobili ikakvu informaciju. Samu odluku tog suda komentirat ćemo kad je kao stranke u postupku dobijemo”, poručila je za Narod.hr dr. Markić.

Na ovo su reagirali i iz Grada Zagreba.

“Od samog početka smo argumentirali da se radi o neustavnoj mjeri koju smo naslijedili. Neustavnoj jer je ženama priječila pravo na rad. Priječila je pravo upisa u vrtić”, istaknula je Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Zagreba, piše dnevnik.hr

> Očekivano: O roditeljima odgojiteljima Ustavni sud odlučivat će u punom sastavu

Podsjetimo, udruga U ime obitelji pozvala je Ustavni sud u listopadu da donese odluku o obiteljima roditelja odgojitelja sukladno svojim ustavnim obavezama. Ustavni sud krajem listopada nije donio odluku o ustavnosti odluke Visokog upravnog suda RH. Očekivano, dogodila se opcija koju je odvjetnik Karlo Novosel za Narod.hr i spomenuo, da odluku treba donijeti puni sastav Ustavnog suda.

> Udruga U ime obitelji pozvala Ustavni sud da prekine šutnju i donese odluku o roditeljima odgojiteljima

Udruga U ime obitelji i stotine podnositelja Ustavnom sudu RH još su 16. travnja 2023. podnijeli ustavnu tužbu odnosno zahtjev za ocjenu ustavnosti postupanja kako Visokog upravnog suda RH tako i Grad Zagreba. Visoki upravni sud odbio argumentaciju udruge predane u zahtjevu za legalnost odluke Grada Zagreba i skupštinske većine o ukidanju mjere roditelj odgojitelj i kompenzacijskim mjerama.

Izmjenom odluke Tomislava Tomaševića i Možemo dijelu korisnika mjere roditelj odgojitelj smanjena je naknada na 50% minimalne plaće RH, 280 eura, a drugom dijelu naknada je potpuno ukinuta čime su korisnici dovedeni u težak materijalni položaj. Obzirom na više od pet tisuća korisnika i oko 20.000 djece riječ je o udaru na veliki broj višečlanih obitelji.

Korisnicima nisu osigurane obećane kompenzacije kroz upis u vrtić, jer je i dalje oko 3500 djece bez svog vrtićkog mjesta, a udarom na korisnike mjere i ukidanjem gradskog ureda za demografiju zagrebačka vlast je pokazala koliko drži do nataliteta i demografije u glavnom gradu RH.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža