U ime obitelji: Plenković novim zakonom uzima novac za kampanju za EU izbore
21. ožujka 2019.

Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma zapravo je sredstvo putem kojeg Plenkovićev HDZ, neposredno pred izbore za Europski parlament, želi dobiti više novca za financiranje kampanje.

Zakonom se dopušteni troškovi kampanje za izbore za Europski parlament povisuju s milijun i pol na četiri milijuna kuna, što znači da bi HDZ-u i koalicijskim partnerima na raspolaganju bilo gotovo tri puta više novca.

‘Lex Kuščević’ donosi se da bi HDZ imao više novaca za promidžbu za EU izbore – Most podnio više od 900 amandmana kako bi im to onemogućio

U ime obitelji smatra nedopustivom izbornom manipulacijom donošenje predmetnog Zakona u tako kratkom vremenu prije raspisivanja izbora. Tim više što se Zakon donosi po žurnoj proceduri – bez trećeg čitanja i stupanjem na snagu osam dana nakon objave u Narodnim novinama uz retroaktivnu primjenu nekih odredbi – što je u suprotnosti s preporukama Venecijanske komisije prema kojima se izborno zakonodavstvo, a tako i materija vezana uz financiranje kampanje, ne bi trebalo mijenjati godinu dana prije izbora.

Prof. Podolnjak o ‘Lex Kuščević’: ‘Krši se Ustav RH, ovaj Zakon donosi se isključivo da bi vladajući imali na raspolaganju 4 milijuna kuna pred europske izbore’

Donošenje ovakvog Zakona predstavlja zlouporabu parlamentarne većine od strane premijera Plenkovića kako bi vladajući HDZ mogao voditi nepoštenu političku utakmicu s ciljem ostvarenja što većeg utjecaja na birače.

Potrebno je podsjetiti i kako je ovaj Zakon gotovo prepisani prijedlog SDP-ovog Zakona iz 2015. protiv kojeg je HDZ tada glasovao, a sada ga, nakon krađe referenduma o izbornom sustavu, nameće.

U ime obitelji ponovno naglašava kako se ovim prijedlogom Zakona građanske inicijative, koje građani organiziraju ad hoc, izjednačavaju s političkim strankama – koje dobivaju milijune kuna iz državnog proračuna, imaju zaposlene i infrastrukturu – i na njih se stavljaju isti administrativni tereti kao i na političke stranke, čime Plenkovićev HDZ želi građanima otežati i zakomplicirati financiranje referenduma.

Političke stranke i građanski referendumi su dvije potpuno odvojene materije – prvo je političko djelovanje političke stranke, a drugo je građansko djelovanje ad hoc organiziranih građana – te bi financiranje referenduma trebalo biti uređeno jednostavnije Zakonom o referendumu, kao što je predložio i DIP.

Zaključno, U ime obitelji ističe kako je poražavajuće za demokraciju da premijer Plenković zlouporabom većine u Saboru predlaže Zakon kojim s jedne strane nastoji učvrstiti svoju političku moć nepoštenom političkom utakmicom, a s druge onemogućiti građanima participativnu demokraciju.

Izvor: narod.hr

Foto: snimka zaslona

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža