‘Suspendirani’ voditelj s BBC-a iz homoseksualnog skandala i dalje će primati visoku plaću dok traje policijska istraga
21. srpnja 2023.

Huw Edwards će mjesecima biti odsutan s posla jer bi BBC-jeva istraga mogla potrajati sve do jeseni. Glavni direktor kaže da će korporaciji trebati vremena da utvrdi sve činjenice.

>Poznati voditelj BBC-a Huw Edwards u središtu homoseksualnog skandala s tinejdžerom

Voditelj će biti suspendiran dok se ne utvrde sve činjenice

Bar nekoliko mjeseci Huw Edwards će izostati iz programa emitiranja ‘Vijesti u deset’ pošto policijska istraga još traje. Glavni direktor BBC-ja Tim Dave rekao je da će se policijska istraga o suspendiranom voditelju vjerojatno protegnuti do jeseni. Davie je rekao da će korporacija uzeti vremena za misiju utvrđivanja činjenica u tvrdnjama protiv svog najpoznatijeg prenositelja vijesti.

Edwards je suspendiran s mjesta voditelja vijesti ranije ovog mjeseca nakon što je The Sun objavio tvrdnje da je kroz tri godine platio 35.000 funti mladoj osobi ovisnoj o drogama, počevši od njegove 17. godine, u zamjenu za slike eksplicitnog sadržaja. The Sun se ogradio od konkretnih optužbi za voditelja da je imao ovakav odnos s mladićem dok je imao 17 godina, vjerojatno iz opreza jer su ranije već suočavani s tužbama i izgubljenim sporovima oko spornih informacija koje su iznosili o nekim osobama iz javnog života.

>Skandal s homoseksualnim voditeljem na BBC-u: Iskorištavanje popularnosti za zlostavljanje

Stvari nikad neće biti kao prije

Vjeruje se da će voditelj, jedan od BBC-jevih najplaćenijih novinara, primati punu plaću od 435.000 funti godišnje za vrijeme suspenzije odnosno odsutnosti s radnog mjesta. Čak i ako Edwards bude oslobođen optužbi u policijskoj istrazi, mnogi u redakciji BBC-ja sumnjaju da će se ikada moći vratiti na svoj stari posao emitiranja glavnih večernjih vijesti i praćenja izborne noći.

>Homoseksualni skandal na BBC-u: Poznati voditelj plaćao za eksplicitne fotografije tinejdžera

Intenzivna istraga se nastavlja

Osim toga, izvori u BBC News-u rekli za The Guardian da odjel za vijesti BBC-a nastavlja s istragom Edwardsove navike slanja poruka mlađim članovima osoblja. Proteklih dana nije bilo dodatnih javnih optužbi protiv voditeljia, iako je Guardian otkrio da su roditeljima mladića nuđeni deseci tisuća funti za još neemitirani intervju za TalkTV, sestrinsku televiziju The Sun-a.

>The Sun se ispričao zbog lažne priče o balkanskoj ruti

Davie je u utorak rekao Komitetu za komunikacije Doma lordova: ”Ovo je bila složena afera u kojoj smo se pokušali smireno i razumno nositi s teškim optužbama i problemima.”

”U procesu smo sagledavanja svih činjenica, rado primamo bilo kakve informacije, želimo razumjeti sve što se događa. Teško je točno odrediti vrijeme koje će biti potrebno da se cijela stvar riješi jer je potrebno sve proći temeljito i procijeniti točnost svih informacija”.

Pretplata na BBC je u padu

Edwardsova suspenzija zasjenila je unaprijed zakazano ročište, koje se dotiče i širih pitanja o budućnosti BBC-ja i pristojbe za TV pretplatu. Prošli tjedan BBC-jevo godišnje izvješće otkrilo je da je broj kućanstava koja plaćaju godišnju pretplatu od 169 funti pao za 500.000 pretplata u prošloj godini.

Vlada je izvijestila da namjerava nastaviti s planovima za zamjenu pristojbe za TV pretplatu, koju plaćaju ljudi koji gledaju televiziju uživo ili koriste uslugu streaminga iPlayer, novim modelom financiranja BBC-ja do 2027. godine.

>Musk novinaru: BBC je širio dezinformacije o COVID-u, a o nuspojavama cjepiva uopće niste izvještavali
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža