Potresan slučaj iz SAD-a najbolje pokazuje zašto je surogatstvo loše
21. srpnja 2023.

Daily mail donosi priču o surogat majci iz Kalifornije koja je na svijet trebala donijeti dijete gay paru. No, kada joj je u 22 tjednu trudnoće dijagnosticiran karcinom i kada joj je savjetovana agresivna terapija koja bi mogla naštetiti djetetu, ona je odlučila roditi. No, prerano rođena beba koja bi zbog toga mogla imati zdravstvene probleme nije bila u planu ovom gay paru. Od surogat majke tražili su da pobaci dijete.

Brittney Pearson, 37, iz Sacramenta rekla je za Daily Mail.com da joj je dijagnosticiran rak dojke u svibnju u 22. tjednu trudnoće.


Kaže da je, nakon što je magnetska rezonanca cijelog tijela otkrila da se karcinom proširio, gay par koji joj je plaćao da nosi dijete pravnim prijetnjama izvršio pritisak na nju da prekine trudnoću.

U početku, tvrdi Pearson, liječnici u Sutter Health Medical Centeru u Sacramentu vjerovali su da će ona moći dobiti oblik kemoterapije kompatibilan s trudnoćom, a zatim će biti induciran porod u 34. tjednu trudnoće.

Budući očevi, koji nisu imenovani, ali su iz južne Kalifornije, navodno su bili sretni što se ona liječi i nastavlja s trudnoćom.

Međutim, kada su liječnici shvatili da se rak proširio dalje od očekivanog i da će za borbu protiv njega biti potrebna agresivnija kemoterapija, odnosi između Pearson i budućih roditelja su se pokvarili.

Željeli su pobačaj jer prerano rođena djeca imaju zdravstvenih problema

Neimenovani gay par, tvrdi Pearson, želio je da pobaci bebu jer su vjerovali da nema šanse za život.

Nisu željeli da se beba rodi prije 34. tjedna jer su se navodno bojali da će dijete imati popriličnih zdravstvenih problema, tvrdi.

>Industrija komercijalnog surogatstva u porastu: Sve veći broj istospolnih parova i samaca traži načine za dobiti djecu

Mreža Centra za bioetiku i kulturu, koja ističe bioetičke probleme surogat majčinstva i koja je prva izvijestila o ovom slučaju, tvrdi da je gay par nastojao zabraniti Pearson da nosi dijete do termina kada bi beba mogla imati šanse za preživljavanje i da ga potom daju na posvajanje kad već ne žele prerano rođenu bebu jer nisu htjeli da njihov DNK bude ‘tamo negdje vani’.

U jednom je trenutku, tvrdi ona, njezin onkološki tim, nakon što mu je zaprijećeno sudskim postupkom, rekao da nije siguran da joj mogu dati kemoterapiju i da će morati konzultirati svoje odvjetnike.

Majka četvero djece, koja je prije toga već uspješno završila jedan krug surogat majčinstva, rekla je da se osjeća kao ‘iznajmljena maternica’.

‘Prva stvar koju sam pomislila nakon što mi je postavljena dijagnoza bila je da želim ovu bebu čuvati na sigurnom i roditi ju’, rekla je.

‘Bila bih tamo, dala bih mu sve šanse da preživi, ​​imala sam ljude spremne pomoći’, tvrdi.

Zašto je surogatstvo loše?

Pearson je za DailyMail.com rekla da je pronašla bolnicu koja bi porodila njezinu bebu, ali nije željela otkriti je li beba rođena živa ili ne. Jedino što je potvrdila jest da je beba, rođena u 25. tjednu trudnoće u međuvremenu umrla.

>LGBTIQ udruga Dugine obitelji traži potpomognutu oplodnju za lezbijske parove i transrodne osobe

Tvrdi da gay par nikada to dijete nije doživljavao kao dijete, no ona i dalje podržava surogatstvo.

Jennifer Lahl, predsjednica Mreže centara za bioetiku i kulturu rekla je da je surogatstvo pogrešno, štetno i loše za žene i djecu.

‘Ovaj slučaj naglašava mnoge probleme s ugovorenom, uglavnom komercijalnom trudnoćom.’, smatra Lahl.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža