U ime obitelji

Supruga koja se razvodi od muža s invaliditetom želi prekinuti njegov život dehidracijom

Supruga koja se razvodi od muža s invaliditetom želi prekinuti njegov život dehidracijom

Supruga muškarca koji ima ozljedu mozga iz američke države Louisiane odlučna je dovesti ga do smrti uklanjanjem njegove prehrane i hidratacije. Eufemizam ovog okrutnog tretmana je “njega uz udobnost”. Ovaj je termin nekad bio rezerviran za stvarne situacije okončanja života kada je osoba s neizlječivom bolešću imala samo nekoliko sati života i više nije mogla primati hranu i vodu.

Međutim, danas se “njega uz udobnost” rutinski nameće invalidima, inače zdravim ljudima – bez njihovog pristanka.

Joshua Barras zadobio je ozljedu mozga prije više od dvije godine nakon tragičnog pokušaja samoubojstva izazvanog drogom. Sposoban je reagirati i uzvraćati na reakcije, a ponekad se u snimkama smiješi, pa čak i pjeva. Može samostalno disati te nije na respiratoru, ali mu je potrebna cijev kako bi primao hranu i vodu. Izvrsnog je zdravlja i zbrinut je u trajnom domu za osobe s ozljedama mozga, piše Liveaction.

Ipak, njegova supruga inzistira da umre. Prošli mjesec ishođena je sudska naredba kojom se Joshui nastavlja pružati potrebna njega, uključujući hranu i vodu.

Njegova supruga se svejedno trudi okončati njegov život. Čak se pojavila u emisiji dr. Phila kako bi iznijela slučaj u kojem traži smrt svog supruga. Ono što je zaboravila spomenuti jest da su ona i Joshua prolazili kroz razvod u vrijeme kada je Joshua stradao te da je ona sada u drugoj vezi.

Joshuina majka, Kelly Barras, obratila se Bobbyju Schindleru, sestri Terri Schiavo i predsjednici / osnivačici organizacije Terri Schiavo Life & Hope Network. Bobby je potražila njihovu pomoć te je organizacija stupila u kontakt sa lokalnim odvjetnikom koji zastupa Kelly.

Papa Ivan Pavao II se u jednom od svojih obraćanja osvrnuo na pružanje hrane i vode osobama s ozljedama mozga kao odgovor na napore supruga Terri Schiavo da je dehidrira i izgladni do smrti. Papa Ivan Pavao II. jasno je rekao da „davanje hrane i vode, čak i ako se osigurava umjetnim putem, uvijek predstavlja prirodno sredstvo za očuvanje života, a ne medicinski čin”, te naglasio da se hrana i voda smatraju redovnom njegom  te su kao takve “moralna obveza”.

Ovaj nauk je potvrdila i Američka konferencija katoličkih biskupa.

Neshvatljivo je da bi 16 godina nakon stravičnog ubojstva Terri Schiavo mladić poput Joshue Barrasa mogao biti pogubljen samo zbog svog invaliditeta. U bilo kojem drugom kontekstu, smrt od dehidracije i gladi zločin je protiv čovječnosti.

Organizacija Life Legal Defense Foundation snažno potiče ljude da unaprijed odrede svoje želje u pogledu medicinske njege i liječenja u slučaju da postanu onesposobljeni te daje potrebne smjernice.

Mjesni odvjetnik uspio je dobiti sudski nalog za nastavak liječenja. Sljedeće ročište u predmetu je 19. srpnja 2021. godine, navodi lifelegaldefensefoundation.org.

Preveo Domagoj Beg

Izvor: narod.hr