Policajac potvrdio predsjednici suda: Sudac Ožanić nije prijetio Indexovom novinaru Duhačeku
26. rujna 2019.

Sudac Krešimir Ožanić porekao je i u očitovanju predsjednici Općinskog prekršajnog suda da je prijetio novinaru Indexa Gordanu Duhačeku, a to je potvrdio i policajac koji je svjedočio njihovu razgovoru, pa stoga nema razloga za pokretanje stegovnog postupka protiv suca. To proizlazi iz priopćenja iz Ureda predsjednice suda Olivije Slade koje je u utorak glasnogovornik Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu Gabrijel Jurina proslijedio Večernjem listu.

Novinar Duhaček, odnosno portal Index.hr tvrdili su da mu je sudac Krešimir Ožanić za posjeta u pritvoru prijetio ako sve ne prizna da će ga na mjesec dana zadržati u Remetincu. Predsjednica suda je tražila žurno očitovanje od suca Krešimira Ožanića, a o daljnjoj proceduri objavljeno je priopćenje:

“Izvršen je i uvid u predmetni spis, a nakon toga obavljen je razgovor sa sucem koji je vodio postupak. Sudac Ožanić u potpunosti je porekao navode novinara Gordana Duhačeka iznesene u medijima, a potom je i u pisanom očitovanju od dana 18. rujna 2019. g. učinio isto. Naime, sudac je osporio sve navode Gordana Duhačeka osim činjenice da je u jednom trenutku, a nakon zaprimanja spisa, otišao u prostoriju za zadržavanje te je naveo da su u prostoriji za zadržavanje (kada se obratio okrivljeniku) bila tri policijska službenika koji su okrivljenika prepratili na sud i odveli ga u istu prostoriju.

Međutim, čvrsto je opovrgnuo da bi razgovor tekao na način kako je to Gordan Duhaček u svojim javnim istupima naveo. Sudac Ožanić istaknuo je da je došao u prostoriju za zadržavanje te se obratio Duhačeku isključivo iz razloga kako bi provjerio da li je okrivljenik angažirao odvjetnicu Vanju Jurić kao svoju braniteljicu (a koja je prethodno pristupila u njegovu referadu predstavljajući se kao braniteljica okrivljenika, a nije imala punomoć za zastupanje), kao i iz razloga što je htio provjeriti ima li okrivljenik prijavljeno prebivalište ili boravište u Republici Hrvatskoj.

Navedena činjenica bitna je radi utvrđivanja postojanja okolnosti koje upućuju na opasnost da će okrivljenik pobjeći, koja je u čl. 135. st. 1. t. 1. Prekršajnog zakona navedena kao jedan od razloga zbog kojeg se može odrediti zadržavanje. S obzirom na činjenicu da je sudac opovrgnuo navode G. Duhačeka, predsjednica suda zatražila je, preko načelnika VII. Policijske postaje, PU zagrebačke, da se žurno pribave očitovanja policijskih službenika koji su navedene zgode bili u pratnji okrivljenika, a na okolnost onoga što se dešavalo u prostoriji za zadržavanje, vezano uz optužbe Gordana Duhačeka na postupanje suca Ožanića prema njemu. Jedan od policijskih službenika u svom očitovanju potvrdio je u cijelosti navode suca Ožanića, budući da je čuo razgovor između suca i okrivljenika, dok je dvoje policijskih službenika navelo da su bili nazočni u trenutku dolaska suca u prostoriju, međutim da nisu čuli razgovor istog s okrivljenikom jer su se nalazili na udaljenosti od desetak metara od njih i međusobno razgovarali.

S obzirom na sve navedeno, proizlazi da ne postoji osnova za pokretanje stegovnog postupka protiv suca Krešimira Ožanića, budući da je isti u cijelosti porekao navode Gordana Duhačeka, a njegov iskaz potvrdio je i jedan od policijskih službenika-očevidac navedenog događaja”, navodi se u priopćenju predsjednice suda.

Index u sedam dana objavio deset tekstova o sucu Ožaniću

Podsjetimo, portal Index.hr, za kojega Duhaček radi, u sedam je sedam dana objavio ukupno deset članaka direktno vezanih uz suca Ožanića. Prvi članak na Indexu objavljen je na dan uhićenja.

U članku naslova “Sudac Ožanić novinaru Indexa: ‘Reci da si kriv ili ideš u Remetinec’” navode kako je Duhačeka osudio sudac poznat po tome što je Zorana Ercega osudio zbog vrijeđanja spomenika Franji Tuđmanu. Nadalje opisuju kako “to nije najgore što je sudac napravio”.

Suca koji je opovrgnuo Duhačekove riječi s Indexa su prozvali zbog neistinitog iskaza.

U članku objavljenom prošle srijede naslova “Priča o sucu Ožaniću postaje sve strašnija, pogledajte dokument”, ustvrdili si kako je “u jednom slučaju obiteljskog nasilja donio odluku bez da je prethodno saslušao svjedoke”.

Podsjetimo, Gordan Duhaček, novinar portala Index i LGBT aktivist uhićen je i kažnjen zbog vrijeđanja policije i osjećaja građana na Twitteru te je kažnjen po zakonu koji je sam podržavao.

Donoseći prvostupanjsku presudu sud je obrazložio kako se u navedenom “slučaju ne radi o slobodnom izražavanju mišljenja, već o vrijeđanju policijskih službenika prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem njihove službe”.

Izvor: narod.hr/Večernji list

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža