Odvjetnik Planinić pojasnio zašto je Antikorupcijsko vijeće odbacilo Izvješće DORH-a
28. studenoga 2021.

Odvjetnik Krešimir Planinić član je Nacionalng vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, u sklopu Hrvatskog sabora. U petak se pred Saborom našlo Izvješće o radu državnog odvjetništva za 2020. Oporba je najavila da ga neće podržati. Zatražili smo komentar poznatog zagrebačkog odvjetnika Krešimira Planinića.

Dražen Jelenić bio je godinu dana zamjenik glavne državne odvjetnice

Odvjetnik Planinić istaknuo je da je dostatan razlog za glasovanje protiv Izvješća samo činjenica da je bivši državni odvjetnik Dražen Jelenić bio godinu dana zamjenik sadašnje glavne državne odvjetnice, iako je dao ostavku zbog afere “Masoni”.

Planinić: Zabrinjava povećenje broja kaznenih prijava za silovanje u 2020. godini

“Izvješće rada državnog odvjetništva za 2020. godinu nije samo predmet Žalac ili Agrokor, mada je aktualno. Ono što je, primjerice, hvale vrijedno jest uvođenje sustava za praćenje rada državnog odvjetništva, tzv. CTS sustav, tako da bolje možemo vrednovati rad državnih odvjetnika i dr. Kao npr. broj neriješenih predmeta i sl. Izuzetno zabrinjava povećanje broja kaznenih prijava za silovanje u 2020 g. (127) u odnosu na 60 u 2019.”, govori Planinić.

“Uspjeh od 61% u trgovačkim sporovima nije zadovoljavajući”

“Istina, bilo je promjena odredbe oko silovanja, pa se drugačije gleda ta statistika, no bez obzira na izneseno naglašavam da treba promišljati o rigoroznijem kažnjavanju tog kaznenog djela i načinu prevencije. Nadalje, npr. uspjeh od 61% u trgovačkim sporovima nije zadovoljavajući kad promatramo rad DORH-a.

Ovo su samo neki naglasci, a na kraju valja istaknuti da kad se glasuje o Izvješću za 2020. godinu, glasuje se i o radu bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, koji je u veljači podnio ostavku i čitavu godinu obuhvaćenu izvješćem bio zamjenik glavne državne odvjetnice. Dostatno da se glasuje protiv”, zaključuje odvjetnik Krešimir Planinić za Narod.hr.

Inače, Antikorupcijsko vijeće odbacilo je Izvješće glavne državne odvjetnice dok ga je saborski Odbor za pravosuđe prihvatio.

Podsjetimo, Dražen Jelenić, bivši glavni državni odvjetnik i jedan od zamjenika Zlate Hrvoj Šipek, sadašnje glavne državne odvjetnice, u rujnu je po treći puta privremeno udaljen od obnašanja državnoodvjetničke dužnosti. Odlučilo je tako Državnoodvjetničko vijeće (DOV), kojem je Vrhovni sud dva puta ukinuo to rješenje nakon čega se Jelenić dva puta vratio na posao.

Jelenić je morao dati ostavku zbog afere Mason u veljači lani, a više od godinu dana kasnije Zlata Hrvoj Šipek je tražila da se protiv njega pokrene stegovni postupak te je predložila da ga se razriješi dužnost. U privremenoj udaljenosti s dužnosti Jelenić prima pola svoje plaće.

Jelenić je inače masonima pristupio bez znanja svojih kolega i tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika i to uz nemalu članarinu od 15.000 kuna.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža