U ime obitelji

Dragić o mjeri roditelj odgojitelj: Koristim je od 2016. kad sam ostala udovica s 3 kćeri

Dragić o mjeri roditelj odgojitelj: Koristim je od 2016. kad sam ostala udovica s 3 kćeri

Ljiljana Dragić, osnivačica Inicijative “Djeca su naša budućnost” dala je u subotu intervju za Jutarnji list kojeg je vodio Zlatko Šimić. Ova je inicijativa sudionik i jedan od organizatora više prosvjeda protiv odluke zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da ukine demografsku mjeru roditelj odgojitelj. Riječ je o mjeri koja obuhvaća više od 20.000 djece, a više od 6000 njih je vrtićke dobi. Roditelji ukazuju na činjenicu da je protuzakonito ukidati ugovorena prava.

Gospođo Ljiljana, što ste pomislili kada je nova gradska vlast obznanila nacrt prijedloga odluke o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja?

Ma, sram vas bilo! To sam pomislila. G. Tomašević je u kampanji izričito obećao da neće “dirati” mjeru za one koji je već koriste. Obećao je da će riješiti otpad – to ne radi. Obećao je da neće mijenjati ili ukidati mjeru za roditelje odgojitelje – na to se bacio svom snagom. Žalosno.

Tko vam se sve pridružio u Inicijativi “Djeca su budućnost”?

Nama je pridružno 5,800 obitelji i 20 000 djece o kojima se mi, očevi i majke, roditelji odgojitelji brinemo. Organizirali smo se kroz GI koju vodim ja i Hrvatsku udrugu roditelja odgojitelja (HURO) koju vodi kolegica Ana Marija Berbić Lacko.

Kako, kada i zašto ste vi postali korisnicom i kako se promijenio vaš život i život vaše djece?

Mjeru sam počela koristiti 2016. nakon što sam ostala udovica s 3 kćeri u dobi od 3,10 i 11 godina. Novac poreznih obveznika grada Zagreba omogućio mi je da “uhvatim dah” i ponovno stvorim siguran dom za moju djecu. Od svega u što se ulaže gradski novac – ovaj uložen u 5,800 zagrebačkih obitelji – sigurno je dobro utrošen!

U pet godina korisnika odluke je 5.800 za oko 20.000 djece. Ako se naknada smanji na 1.000 kuna i skrati do sedme godine djetetova života – koliko za 7.500 djece sada ima mjesta u vrtićima?

U vrtićima u ovom trenutku ima oko 370 slobodnih mjesta. Grad je s roditeljima odgojiteljima postigao 3 cilja: povećao broj trećerođene djece u Zagrebu za 30%, riješio problem manjka vrtića i omogućio ženama koje se žele potpuno posvetiti djeci i obitelji da to učine uz razumnu naknadu.

Što vam kažu majke, ima i najava da će umjesto da ovdje traže slabo plaćene poslove otići s obitelji u inozemstvo?

Sigurno će dio obitelji otići van. Ali će, ako gradonačelnik ostane kod svoje protuzakonite odluke, prvo tužiti grad.

Kako je gradonačelnik Tomašević reagirao kada ste mu predočili svoje argumente?

Puno praznih riječi. Bez analize i procjene što je najbolje za građane Zagreba.

Na sastanku je bio i demograf Stjepan Šterc. Što on kaže, koliko ima struke u toj odluci?

Prof. Šterc je iznio jasne pokazatelje uspješnosti mjere i posljedice pritiska koji bi naša djeca napravila na vrtiće. A naš pravnik je obrazložio protuzakonitost Tomaševićeve odluke.

Ako nakon javne rasprave odluka završi na Skupštini, od kojih stranaka očekujete potporu?

Podršku su nam već dale sve gradske oporbene stranke. Žao nam je da SDP pristaje uz Možemo u ovoj stvari. Dobili smo podršku velikog broja naših sugrađana, udruge U ime obitelji i Tri plus, brojnih demografa, znanstvenika, pravobraniteljice za djecu. Svih koji razumiju da su djeca ekonomska i svaka druga budućnost. Hvala svima na podršci.

Najavili ste novi prosvjed. Hoćete li predočiti protuargumente za protivnike koji tvrde da za djecu nije dobro da odrastaju bez socijalizacije u vrtićima?

Ma to je samo izgovor. Stranka Možemo ukida mjeru, jer brine za dobrobit naše djece. Koji cinizam! Da, danas u 17 sati, s kišobranima moramo prosvjedovati protiv onih kojima građani Zagreba plaćaju velike plaće, a oni zakidaju djecu.

Na kraju intervjua u rubrici: A da ja vas nešto pitam, gđa Dragić je postavila pitanje novinaru. “Kako bi ste vi reagirali da ste digli subvencionirani stambeni kredit i da Vam jednog dana iz Vlade jave da tu mjeru ukidaju za šest mjeseci.

Našao bih se u neobranom grožđu kao i mnogi građani koji su se usudili povjerovati u prazna obećanja političara. Već na prevari na kreditima u švicarcima pametni su znali čemu služi putovnica pa su pokupili svoje prnje i otišli tamo gdje se može živjeti od svog rada.