Odbor Vijeća Europe odbacio izvješće o surogatstvu!
15. ožujka 2016.

Izvješće o surogatstvu odbačeno je danas s 16 glasova protiv i 15 glasova za na sjednici Odbora za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, javlja Europski centar za pravo i pravdu.

Činjenica da je Izvješće odbačeno sa samo jednim glasom razlike potvrđuje jačinu struje koja zagovara ozakonjenje surogatstva – moderni oblik trgovine ljudima i iskorištavanje žena i djece – unutar europskih institucija, iako je ono ilegalno u većini država članica EU te mu se protive i Europski parlament i udruge civilnog društva, koje su prosvjedovale uoči današnje sjednice Odbora tražeći zabranu surogatstva. Izvjestiteljica Petra De Sutter, u sukobu interesa jer se profesionalno bavila surogatstvom, također je promovirala “altruistično”, nekomercijalno surogatstvo”, koje je samo ljepši, “marketinški” naziv za populariziranje surogatstva Europljanima. Udruga U ime obitelji pozvala je pismom sve članove Odbora da odbace sporno Izvješće upravo jer je nastalo na temelju sukoba interesa te je istaknula da bi njegovo izglasavanje “ozbiljno narušilo povjerenje građana u Parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe i njene članove, jer bi ignoriranjem očitog sukoba interesa članovi Odbora potvrdili sukob interesa gospođe De Sutter prihvatljivim“. U ime obitelji je pozvala zastupnike da ne dopuste da surogatstvo bude podržano na bilo koji način, već da bude zabranjeno kao u nedavnoj Rezoluciji Europskog parlamenta, koji je “osuđuje praksu surogatstva koja potkopava ljudsko dostojanstvo žene jer se njezino tijelo i njegove reproduktivne funkcije koriste kao roba; [te] smatra da praksu gestacijskog surogatstva koja uključuje reprodukcijsko iskorištavanje i korištenje ljudskog tijela za financijske i druge dobitke, osobito kod ranjivih žena iz zemalja u razvoju, treba zabraniti te se njome treba hitno pozabaviti u okviru instrumenata ljudskih prava”(članak 115.).

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža