Ne dopustite da surogatstvo, moderni oblik trgovine ljudima, bude podržano na bilo koji način
15. ožujka 2016.

U ime obitelji je poslala jučer pismo svim članovima Odbora za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj Parlamentarne skupštine  Vijeća Europe koji će danas raspravljati i glasovati o Rezoluciji o surogatstvu te će ono, ukoliko bude usvojeno, biti upućeno na glasovanje na plenarnu sjednicu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe početkom travnja.

U svom pismu pozivaju članove Odbora da glasaju protiv Izvješća o ljudskim pravima i etičkim pitanjima vezanim za surogatstvo: “Ne dopustite da surogatstvo – moderni oblik trgovine ljudima i iskorištavanje žena i djece –bude podržano na bilo koji način”.

Cijelo pismo donosimo u nastavku:

Sutra, u utorak 15. ožujka 2016. godine, raspravljat ćete i glasovati o Izvješću o ljudskim pravima i etičkim pitanjima vezanim za surogatstvo. Udruga “U ime obitelji” (Hrvatska), koja je prikupila više od 750.000 potpisa za  uspješan ustavni referendum o braku u 2013. godini, potiče Vas da glasate protiv ovog Izvješća, jer bi njeno usvajanje moglo ozbiljno ugroziti demokratske standarde Vijeća Europe i njegovih institucija.

Kao što Vam je poznato, poštovani članu, gospođa Petra De Sutter, izvjestiteljica Izvješća o kojemu je riječ, profesionalno je uključena u surogatske aranžmane kao voditeljica Odjela za reproduktivnu medicinu Sveučilišne bolnice u Ghentu (Belgija), što znači da u jasnom sukobu interesa, koje je zabranjeno Kodeksom ponašanja za izvjestitelja Parlamentarne skupštine (članak 1. 1. 1.). Na primjer, internetska stranica Seeds of Innocence, klinike za surogatstvo u Indiji, potvrđuje sukob interesa gospođe De Sutter navodeći da je “ono što čini Seeds of Innocence posebnijom od drugih klinika za plodnost je njezina suradnja s Odjelom reproduktivne medicine Sveučilišne  bolnice u Ghentu, u Belgiji, kojeg zastupa prof. dr. Petra De Sutter”.

Dakle, donošenje Izvješća bi ozbiljno narušilo povjerenje građana u Parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe i njene članove, jer bi ignoriranjem očitog sukoba interesa članovi Soc Odbora potvrdili sukob interesa gospođe De Sutter prihvatljivim. S obzirom na to da Izvješće nije objavljeno, te da će se rasprava i glasovanje održati iza zatvorenih vrata, podignute su daljnje sumnje u namjere donošenja takvog Izvješća.

Udruga “U ime obitelji” Vas poziva, poštovani članu, da glasujete protiv navedenog Izvješća i ne dopustite da surogatstvo – moderni oblik trgovine ljudima i iskorištavanje žena i djece – bude podržano na bilo koji način, već da bude zabranjeno kao u nedavnoj Rezoluciji Europskog parlamenta, koji je “osuđuje praksu surogatstva koja potkopava ljudsko dostojanstvo žene jer se njezino tijelo i njegove reproduktivne funkcije koriste kao roba; [te] smatra da praksu gestacijskog surogatstva koja uključuje reprodukcijsko iskorištavanje i korištenje ljudskog tijela za financijske i druge dobitke, osobito kod ranjivih žena iz zemalja u razvoju, treba zabraniti te se njome treba hitno pozabaviti u okviru instrumenata ljudskih prava”(članak 115.).

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža