Nove stare metode prijevare: Što je Arsen Bauk govorio o broju birača?
2. kolovoza 2018.

Sprema li se novi manevar vlasti kojim bi se spriječio referendumu za pravedniji izborni sustav manipulacijom brojem birača? Danas saznajemo da imamo registriranih 3,75 milijuna birača – zapravo, isto kao i prije tri godine, kad je tadašnji ministar Bauk rekao, u intervjuu za Nacional: “Po popisu stanovništva u Hrvatskoj imamo 3,5 milijuna punoljetnih stanovnika, a tu je još oko 100 tisuća ljudi koji su prijavili boravište u inozemstvu, a i dalje imaju prebivalište u Hrvatskoj. To je ona logična, legitimna razlika. Povrh toga imamo još otprilike 150 tisuća građana koji nisu bili obuhvaćeni popisom stanovništva i u njemu nisu registrirani, ali se ipak nalaze u evidenciji o prebivalištu, različito raspoređeni po Hrvatskoj”.

Ukupno, dakle, 3,75 milijuna.

Ta “logična, legitimna razlika”, naravno, nije ni logična ni legitimna, no sad ispada da je Hrvatska u tri godine ostala na jednakom broju registriranih birača. Što je besmislica kad znamo da je samo lani Hrvatska izgubila oko 50.000 stanovnika, i to gotovo isključivo punoljetnih. Dakle, birača. A tako je gotovo svake godine.

> Dr. sc. Mato Palić o apsurdnim podatcima: ‘Brojka od 3,75 milijuna birača ni približno ne odgovara stvarnom stanju’

No i ta brojka je promašena. U Hrvatskoj je 400 tisuća fiktivnih birača, izjavio je 2016. demograf Stjepan Šterc za Večernji list. U registru je 3,8 milijuna birača, a može ih biti, kaže, najviše 3,3 milijuna. Podatak o broju birača u Hrvatskoj ne odgovara ni približno stvarnosti kad se imaju na umu podaci o broju stanovnika u Hrvatskoj, broju djece do 18 godina te broju odseljenih iz Hrvatske.

Stoga demograf dr. Stjepan Šterc procjenjuje da Hrvatska danas ima najviše 3,2, do 3,3 milijuna birača, te preko 400.000 fiktivno prijavljenih stanovnika.

Bauka to nije smetalo da 2014. ustvrdi da je za raspisivanje referenduma potrebno preko 400.000 potpisa, tj. da Hrvatska – bez dijaspore, u kojoj nije bilo moguće prikupljati potpise – ima preko 4 milijuna birača! Dakle, punoljetnih osoba s pravom glasa. Radilo se o očitoj prijevari birača kakva se, izgleda, sprema ponovo.

> Zašto Hrvatska ima popis birača i registar birača kao paralelni sustav?

Istovremeno, procjene su demografa da Hrvatska zbog niskog nataliteta i iseljavanja u ovom trenutku ima manje od 4 milijuna stanovnika ukupno!

Izgleda da tako u Hrvatskoj opet imamo birače-duhove koji spadaju u “legitimnu razliku” koja iznosi 250.000.

“Logična i legitimna razlika” o kojoj je govorio ministar Bauk iznosila je 7% biračkog tijela što je kao da nadležni ministar u Njemačkoj izjavi da broj birača može varirati za oko pet i pol milijuna, koliko iznosi 7% od broja birača u toj zemlji.

> Pročitajte što je prof. Podolnjak još 2008. napisao o izbornom sustavu i utjecaju zastupnika manjina!

> Narod odlučuje: Ministarstvo uprave objavilo točan broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma

Podsjećamo da je “U ime obitelji” prije četiri godine prikupila više od 380.000 potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava pod nazivom “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”. Tada je ministar Bauk gore navedenom manipulacijom brojem birača – odnosno tvrdnjom da ih je preko 4 milijuna, u zemlji koja ukupno jedva da ima toliko stanovnika – spriječio održavanje referenduma o promjeni izbornog sustava kojim bi se omogućilo da građani biraju sposobne, a ne podobne zastupnike – između ostalog, da s 3 preferencijska glasa određuju poredak izbornih lista, da se koalicije mogu sklapati tek nakon izbora i da glasovi u svim izbornim jedinicama vrijede jednako.

> Kako je Ustavni sud 2014. potvrdio Baukovu tvrdnju da u Hrvatskoj ima 4,1 milijun birača?

Ustavni je sud na žalost prihvatio takvo tumačenje SDP-ovog ministra Arsena Bauka, iako su podatci Državnog zavoda za statistiku i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pokazivali da je u tom trenutku u Hrvatskoj prebivalište imalo 3,5 milijuna punoljetnih osoba, a samim time i mogućih birača.

U ime obitelji tim je povodom predala i tužbu Europskom Sudu u Strasbourgu, radi utvrđivanja legitimnosti ovakve odluke Ustavnog suda.

Izvor: narod.hr

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža