U ime obitelji: ‘Zabrinjava podrška dijela akademske zajednice zloupotrebi znanosti Petričušić, Čehulić i Čepe’
1. kolovoza 2018.

Udruga U ime obitelji informirala je sociologe u Hrvatskoj o slučaju članka Antonije Petričušić, Mateje Čehulić i Daria Čepe objavljenog u časopisu Politička misao u rujnu 2017. godine, u kojem je, suprotno standardima uzornoga znanstvenog rada, iznesen niz neistinitih, proizvoljnih i nepotkrijepljenih tvrdnji kojima je nanesena šteta U ime obitelji.

Slučaj Petričušić, Čehulić i Čepo: Dio akademske zajednice podržava zloupotrebu znanosti u ideološke svrhe

“Kakvoća istaživanja i teksta ispod akademske razine”

Riječ je o zloupotrebi znanosti za afirmiranje i legitimiranje osobnih predrasuda i ideoloških stavova te za difamaciju U ime obitelji s čijim se djelovanjem i stavovima autori ne slažu, ističe udruga.

Autori su, navodi U ime obitelji, brojnim postupcima diskvalificirali vlastiti rad – iznošenjem neistinitih i proizvoljnih tvrdnji o U ime obitelji koje nisu potkrijepili nikakvim dokazima i izvorima, referiranjem na medijski članak koji već u naslovu sadrži demantiranu neistinu kao na (jedini) vjerodostojan izvor za svoju tvrdnju o U ime obitelji, netransparentnim prikazivanjem postupka prikupljanja, mjerenja i obrade podataka te problematičnom pouzdanošću prikupljenih podataka na temelju kojih su donijeti zaključci.

Glavni urednik Dejan Jović odbacio optužbe, a nije odgovorio ni na jedan argument UiO

Udruga je ukazala i na odgovornost uredništva Političke misli koje je članak odlučilo objaviti kao pregledni (znanstveni) rad iako za to nema osnova. S obzirom da je kakvoća provedenog istraživanja i napisanog teksta ispod akademske razine, predmetni rad uopće ne zadovoljava kriterije akademskog rada, a kamoli izvornog znanstvenog članka.

U ime obitelji upozorila je glavnog urednika Dejana Jovića na navedena problematična postupanja, na što je on odgovorio da ih ne smatra uvjerljivima – iako pritom nije odgovorio ni na jedan od argumenata U ime obitelji dostavljenih na više od 20 stranica.

U ime obitelji je o predmetnom slučaju informirala i dekana Pravnog fakulteta u Zagrebu g. Igora Glihu, koji je odbacio prijedlog za pokretanje postupka pred Etičkim povjerenstvom. Udruga je u svom odgovoru dekanu još jednom istaknula kako smatra da je postupanje autora članka vrijedno njegove pozornosti ne samo jer šteti ugledu akademske zajednice i Pravnoga fakulteta, već i zato što pruža loš primjer studentima i budućim članovima te zajednice.

Osobito zabrinjava podrška dijela akademske zajednice navedenom neakademskom ponašanju autora i zloupotrebi znanosti za afirmiranje i legitimiranje osobnih predrasuda i ideoloških stavova, a koja se očitovala u vidu peticije dekanu Pravnoga fakulteta da ne uvaži prijavu U ime obitelji kao zainteresirane strane u predmetnome slučaju, zaključuje U ime obitelji.

U nastavku možete pročitati hrvatski prijevod članka objavljenog u Političkoj misli, kao i dopis i argumente koje je uputila udruga U ime obitelji.

Izvor: narod.hr

Foto: fah

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža