UIO predlaže Vladi spajanje 4 pravobraniteljstava kako bi se smanjili troškovi od 25 milijuna kuna i povećala učinkovitost
10. kolovoza 2018.

Udruga U ime obitelji uputila je Vladi RH prijedlog da se sva pojedinačna pravobraniteljstva spoje u jedno jedinstveno tijelo, čime bi se smanjili njihovi troškovi od 25 milijuna kuna godišnje i povećala učinkovitost.

U Hrvatskoj trenutno postoje četiri odvojene pravobraniteljske institucije čija se područja djelovanja preklapaju, a čija 4 ureda s ukupno 90 zaposlenih (12 dužnosnika i 78 službenika) djeluju na različitim lokacijama i stoga nisu dovoljno učinkoviti.

Prema prijedlogu U ime obitelji, koji je udruga već podnijela Vladi u 2017., i sukladnoeuropskoj praksi prisutnoj u 10 država članica EU, sva pojedinačna pravobraniteljstva (za djecu, za ravnopravnost spolova i za osobe s invaliditetom) spojila bi se u jedno tijelo Pučkog pravobranitelja te u istom opsegu nastavila svoje djelovanje kao specijalizirani pravobranitelji sa statusom zamjenika pučkog pravobranitelja.

Takvim bi se ustrojem pojednostavio pristup građana pravobraniteljima, poboljšalo pružanje potpore, brže rješavalo probleme, a novac koristio u interesu onih kojima je namijenjen – djece, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Francuska je u 2011. spojila sva svoja pravobraniteljstva u jedno tijelo upravo s ciljem racionalizacije rada, kako bi se svi kojima se na bilo koji način krše prava mogli javiti na jednu adresu i dobiti jedinstven odgovor institucije pučkog pravobranitelja, s obzirom da su građani od više pravobraniteljskih institucija dobivali različite, katkad i oprečne odgovore.

Podsjećamo da je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u stručnoj analizi već 2003. predložila Hrvatskoj “da bi svaki novi pučki pravobranitelj [za djecu, za ravnopravnost, spolova, za osobe s invaliditetom] trebao činiti specijaliziranu jedinicu unutar Ureda pučkog pravobranitelja, umjesto da bude odvojena institucija”, upravo zbog racionalizacije troškova i učinkovitosti rada.

U skladu s navedenim preporukama U ime obitelji predlaže Vladi smanjenje mandata pučkog pravobranitelja s 8 na 4 godine. Naime, OESS napominje kako “su imenovanja u trajanju od osam godina preduga u usporedbi s imenovanjima od četiri ili pet godina, koja su uobičajenija kod pučkih pravobranitelja u drugim zemljama.

Uređenje institucije pučkog pravobranitelja kakvo predlaže U ime obitelji dugoročno bi pružilo lakšu mogućnost uvođenja dodatnih specijaliziranih pravobranitelja zaduženih za zaštitu drugih ranjivih skupina, kao npr. majki i trudnica, umirovljenika, budućih generacija i sl. i doprinijelo zaštiti prava svih građana Hrvatske.

U ime obitelji se nada da će Vlada RH u najavljenoj racionalizaciji i spajanju državnih tijela uzeti u obzir gore navedene prijedloge, koji su ujedno i preporuka europskih institucija.

Ivan Munjin,

član Upravnog odbora U ime obitelji.

Izvor: narod.hr

Foto: fah

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža