Nova kampanja blaćenja Željke Markić povezana s pripremama za promjenu izbornog sustava
16. siječnja 2018.

Velik broj medija – od Indexa i Telegrama, preko Jutarnjeg lista, RTL-a, Net.hr-a i Dnevno.hr-a (koji je slovio kao desni portal, a danas je u vlasništvu ekipe povezane sa HNS-om) – od subote vode kampanju blaćenja dr. Željke Markić i udruge U ime obitelji.

> Anela Todorić: Osim istospolnih zajednica, muškarac, žena i pas u krevetu, slike su koje sve češće gledamo na našim televizorima

> Telegram i Index opet lažima huškaju svoje čitatelje na dr. Markić

> Govor mržnje pod izgovorom ljubavi prema životinjama

> Miletić: Zašto su mediji pokrenuli novu hajku na Željku Markić, iako nije izrekla niti riječ o – psima?

Prvo su Telegram i Index izmislili kako je kolumnistica Narod.hr-a, Anela Todorić, napala i proglasila neprijateljima ljude koji svoje kućne ljubimce puštaju u krevet. Onda su stavove kolumnistice portala Narod.hr pripisali dr. Željki Markić, predsjednici udruge U ime obitelji, iako nije izrekla niti jednu riječ na tu temu, šireći kroz medijski prostor njezine fotografije, povezane s lažnim interpretacijama kolumne Anele Todorić.

Jučer, u najnovijoj fazi organiziranog medijskog blaćenja – Dnevno.hr, portal koji se predstavlja kao desni, i Net.hr, portal koji je potpuno lijevi, te Fokus – ponovno objavljuju mnogo puta demantirane laži o Željki Markić objavljivane tijekom kampanja blaćenja vezanih za referendum o braku, referendum o promjeni izbornog sustava, te aktivnosti vezane za osiguravanje neradne nedjelje.

Što je kampanja blaćenja?

Kampanje blaćenja uvijek imaju isti cilj – laganjem o osobi ili udruzi oslabiti ili nanijeti štetu onome za što se osoba ili udruga zalažu.

Odvija se po obrascu: prvo o meti blaćenja neki portal ili lokalna televizija objavi laž, onda tu laž „prijateljski“ novinari i mediji preuzmu, citirajući kao izvor taj portal, onda se neki političari i/ili javne osobe javno kao zgražaju nad tom laži, šireći je dalje kroz medije, ali demanti laži nikad ne objave svi mediji koji su prenijeli laž i nikad svi čitatelji, slušatelji ili gledatelji ne dobiju točnu, umjesto lažne, izmišljene informacije.

Laži u kampanjama blaćenja Željke Markić

1. Aktivnost: Referendum o braku

Laž: Željka Markić je jeftino kupila vilu na Šipanu od Katoličke Crkve, nije imala građevinske dozvole i nije platila porez.

Istina: Na temelju procjene vještaka plaćena je tržišna cijena za ruševinu mlina. Za obnovu nije bila potrebna građevinska dozvola jer je mlinica sagrađena krajem 19. st. Sav porez pravovremeno je plaćen.

Izvor: portal Dubrovački dnevnik

2. Aktivnost: Referendum o braku

Laž: Željka Markić je samohrane roditelje nazvala neprirodnim okruženjem, ona bi djecu samohranih roditelja utrpala u kamione i odvela u domove

Istina: Nikad tako nešto nije rekla, upravo suprotno. Snimka se može se pogledati ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=TWCB2OgZ2MQ

Izvor: Lokalna Tv Jabuka koja snimku razgovora nije objavila 24 sata niti predala udruzi UIO, ostavljajući prostor za širenje neistine.

3. Aktivnost: Referendum o promjeni izbornog sustava

Laž: Željka Markić napisala/sudjelovala u pisanju „lažnog izvješća HRW-a“

Istina: Na 5. str., pod Zahvale, imenom i prezimenom stoji tko je pisao, a tko uredio izvješće, a ono je objavljeno gotovo godinu dana nakon što sam je Željka Markić prestala raditi za HRW.

Izvor: Braniteljski portal

4. Aktivnost: Referendum o promjeni izbornog sustava

Laž: Bandić financira Željku Markić

Istina: Grad Zagreb je udruzi U ime obitelji na besplatno korištenje dao štandove za prikupljanje potpisa, te financirao tiskanje edukativnih letaka i plakata.

Izvor: Jutarnji list

5. Aktivnost: Referendum o promjeni izbornog sustava

Laž: Željka Markić planira se kandidirati za predsjednicu RH

Istina: Navedeno nije bilo istina.

Izvor: Jutarnji list

6. Aktivnost: Hod za život

Laž: Tvrtka Željke Markić zarađuje na prodaji kontraceptivnih i abortivnih pilula te kliničkim ispitivanjima kontracepcije

Istina: Tvrtka dr. Markić nije registrirana za trgovinu lijekovima ili kontracepcijskim i abortivnim sredstvima, nikad nije poslovala s njima. Njezina tvrtka nikad nije radila ni na kakvim istraživanjima vezanim za kontracepciju ili pobačaj. Ovo je lako provjerljivo u nadležnim institucijama.

Izvor: RTL

7. Aktivnost: Post dr. Markić o neimenovanju Zlatka Hasanbegovića za ministra u Plenkovićevoj Vladi

Laž: Željka Markić poziva na rušenje Plenkovića

Istina: U postu je navela moguće razloge za imenovanje potpune suprotnosti ministra koji se uhvatio u koštac s dugogodišnjom korupcijom u Ministarstvu kulture.

Izvor: 24 Express

8. Aktivnost: Međunarodna konferencija Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti

Laž: Željka Markić traži da miješane škole razdvoje u škole za djevojčice i dječake

Istina: Na konferenciji U ime obitelji predstavljeni su alternativni modeli obrazovanja – škole za djevojčice i dječake i Homeschooling.

Izvor: Novi list

9. Aktivnost: Post o radu Saše Lekovića, HNS-a i novinarstvu u Hrvatskoj

Laž: Željka Markić napisala/sudjelovala u pisanju „lažnog izvješća HRW-a“

Istina: Već objašnjeno ranije u tekstu.

Izvor: Index

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža