UIO: Trgovci imaju pravo na neradne nedjelje i blagdane
17. siječnja 2018.

Udruga U ime obitelji, još je u ožujku prošle godine predala Saboru prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, a koji bi omogućio da radnici zaposleni u trgovinama mogu odlučiti žele li raditi nedjeljom, te da će osigurati minimalnu naknadu koju je poslodavac dužan platiti radniku koji radi nedjeljom ili blagdanom, a iznosi najmanje 50 posto više od standardne satnice zaposlenika.

Prošle 2017. godine dogodile su se i neke pozitivne promjene u smislu neradnih dana na blagdane. Podsjetimo kako je Lidl po prvi put svojim djelatnicima omogućio tri slobodna dana; za Badnjak, Božić i Štefanje.

>(VIDEO) U ime obitelji pozvala HDZ i SDP da zakonski zaštite neradnu nedjelju i blagdane
>Rad nedjeljom i blagdanom: U ime obitelji potaknula trgovine na neradne blagdane, Sabor još nije osigurao sve što su tražili

>Rad nedjeljom: Koje mjere U ime obitelji predlaže Hrvatskom saboru?

Tada je predsjednica udruge U ime obitelji, Željka Markić rekla da je “u ovom trenutku zakon tako loše napravljen da poslodavac može podići radniku plaću za jednu kunu i da to znači da ga plaća za rad nedjeljom i blagdanom. Osim toga, od radnika u trgovinama, najviše su to žene, a podaci Eurostata su pokazali da njih 35 posto radi nedjeljom, a 8 posto svake nedjelje, te njih oko 30 posto radi u ciklusima.

>Željka Markić: Naš zakonski prijedlog osigurava da radnik bude plaćen za svoj rad i da ne mora raditi nedjeljom

Za vrijeme blagdana, udruga UiO je na konferenciji čestitala trgovačkim centrima i lancima u Hrvatskoj (80 posto njih) koji su odlučili za vrijeme Božića i Štefanja zatvoriti svoja vrata i to je omogućilo 180.000 radnika da budu doma sa svojim obiteljima.

No, osim u trgovinama, iz Udruge su poručili da na taj način žele da se to odvija i u svim djelatnostima i da se kolektivnim ugovorom i ugovorom o radu prava mogu i povećati, ali da je ovo zakonski minimum za koji smatraju da treba postojati.

Kad je još u ožujku prošle godine bila gošća u RTL emisiji Direkt, Željka Markić je izjavila da se puno priča, a da svi žele rješenje.

“Da se ne mora sindikat trgovine boriti da se za Božić ili za blagdan sv. Stjepana ne radi, da se ne moraju boriti za osnovne stvari. Smatramo da radnici gotovo najniže plaćenog zanimanja  između 3000 i 3400 kuna – ne mogu raditi nedjeljom. Dali smo konkretan prijedlog promjena. Ako netko ima bolji, još bolje. Slušamo o tome da je to gotovo nemoguće provesti. Mi smo dali konkretan prijedlog koji je moguće provesti ako ima političke volje. Taj prijedlog će osigurati da ljudi ne moraju raditi nedjeljom, a ako rade da budu plaćeni. Svaki sindikat može dati bolji prijedlog, a na državi je da ona postavlja okvire” rekla je Markić.

>Pogledajte koje su trgovine omogućile svojim radnicima blagdane u krugu obitelji!

No, osim što je udruga UiO potaknula trgovine na neradne nedjelje, Sabor još uvijek nije osigurao što su tražili. Voditelj projekata iz udruge UiO; Luka Mlinarić rekao da je “Prijedlog blokiran od saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo čiji je predsjedavajući u vrijeme njegova podnošenja bio g. Mrsić, a trenutno je to g. Maras koji također zanemaruje Poslovnik Sabora prema kojemu je dužan naš Prijedlog dati na razmatranje Odboru”.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža