Demanti – Braniteljski portal
13. rujna 2014.

U danas objavljenom tekstu na Braniteljskom portalu pod naslovom: „EKSKLUZIVNO: Željka Markić za Helsinki Watch izdala lažno i krivotvoreno izvješće o ratnim zločinima nakon Oluje koje Haški sud nije prihvatio!“ (http://bit.ly/1BB3NWg) iznesen je niz neistina o dr. Željki Markić, članici Organizacijskoga odbora građanske inicijative „U ime obitelji“ koja od 21. 9. do 5. 10. organizira izjašnjavanje birača o demokratizaciji izbora u Hrvatskoj. 

Neistine koje je noćas plasirao portal tekstom čija je jedina funkcija difamiranje gospođe Markić – lako su se mogle provjeriti na javno dostupnim podacima. Dobro je znati kako je spin koji plasira g. Huljev u tijeku  kampanje protiv referenduma.  Isto tako, ovaj spin o gđi Markić tijekom referenduma o braku preko svog FB profila već je pokrenuo g. Peratović,  potpredsjednik Centra za građansku hrabrost i glasnogovornik udruge Protagora.

Autor Željko Huljev, navodi da je dr. Željka Markić “autor izvješća i publiciranja knjige ‘Građanska i politička prava u Hrvatskoj’ koja je objavljena 1. 10. 1995. godine – materijala koji je na haškom tribunalu po mnogo čemu bio osnova tužiteljstva u procesu generalima Markaču, Gotovini i Čermaku…“.

Dr. Željka Markić radila je kao suradnica Human Rights Watch/Helsinki,  međunarodne organizacije za ljudska prava sa sjedištem u New Yorku u razdoblju od 1992. do 1994. godine. Nije autor niti je sudjelovala u publiciranju izvješća koje je objavljeno  1. 10. 1995. godine.

Kao što stoji u Zahvalama na str. 6 izvješća: „Ovo izvješće temelji se na dugotrajnom istraživanju koje je provodila Željka Markić, konzultantica Human Rights Watch/Helsinki i Ivana Nižić, istraživač Human Rights Watch/Helsinki između veljače 1992. i prosinca 1994. godine. Ovo izvješće napisala je Ivana Nižić, redigirala ga je Jeri Laber, viša savjetnica Human Rights Watch-a. Anne Kuper osigurala je pomoć u produkciji izvješća..“

Kako je dr. Markić prestala raditi za HRW u prosincu 1994. godine, nije mogla ni na koji način sudjelovati u „pripremi materijala koji je na haškom tribunalu po mnogo čemu bio osnova tužiteljstva u procesu generalima Markaču, Gotovini i Čermaku“.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža