Natjecali bi se kao muškarci ili žene, ali svoju kategoriju ne žele: Natjecanje u plivanju za ‘transrodne’ sportaše otkazano
11. listopada 2023.

Planovi World Aquaticsa da debitiraju u otvorenoj kategoriji za ‘transrodne’ sportaše na Svjetskom kupu u Berlinu propali su nakon što nije zaprimljena niti jedna prijava.

Naime, vodeće tijelo u plivanju, koje je prošle godine izglasalo zabranu ‘transrodnih’ žena u elitnoj ženskoj kategoriji, obećalo je pokrenuti “pionirski pilot projekt” kako bi promoviralo svoju “nepokolebljivu predanost inkluzivnosti, prihvaćajući plivače svih spolova i rodnih identiteta”.

Ipak, namjera da održi “otvorenu” kategoriju, s utrkama na 50 i 100 metara u svim stilovima uz mušku i žensku konkurenciju, je propala.

> Poludjela Nizozemska: ‘Transrodni’ odrasli skidaju se pred djecom u svrhu ‘edukacije’ – djeca izjavljuju da je to normalno

“Nakon zatvaranja registracija za natjecanja otvorene kategorije na Svjetskom kupu u vodenim sportovima – Berlin 2023., miting zakazan za 6. i 8. listopada, World Aquatics mogu potvrditi da nema primljenih prijava za događaje otvorene kategorije”, rečeno je.

Odluka World Aquaticsa da ‘transrodnim’ ženama zabrani sudjelovanje na elitnim ženskim natjecanjima ako su prošle muški pubertet došla je nakon istraživanja koje je pokazalo da su trans žene zadržale značajnu prednost u odnosu na plivačice čak i nakon smanjenja razine testosterona lijekovima, piše The Guardian.

Sve je potaknuo i uspjeh muškarca koji se predstavlja kao žena, Lia Thomas, koja je na fakultetu se natjecala kao muškarac, a nakon ‘promjene spola’ osvojila NCAA titulu u ženskoj kategoriji. World Aquatics je prvi koji je pokušao stvoriti treću kategoriju natjecanja odvojenu od muških i ženskih natjecanja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža