Natalija Kanački o referendumu GI Narod odlučuje: ‘Smanjenjem broja zastupnika za 25% bi se uštedjelo oko 22 milijuna kuna – godišnje’
10. listopada 2019.

Više od 405.000 građana zatražilo je raspisivanje referenduma o smanjenju broja saborskih zastupnika za 25%, tj. s trenutnih 151 na maksimalno 120, čime bi se uštedjelo oko 22 milijuna kuna godišnje“, ističe u razgovoru za RTL dr. Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje.

Predlagali ste smanjenje broja zastupnika u Saboru, iz kojih razloga?

Više od 405.000 građana je zatražilo raspisivanje referenduma o smanjenju broja saborskih zastupnika za 25%, tj. s trenutnih 151 na maksimalno 120, čime bi se uštedjelo oko 22 milijuna kuna godišnje.

Dok je Italija izglasovala smanjenje broja zastupnika, a Francuska to razmatra, u Hrvatskoj se premijer Plenković protivi smanjenju broja zastupnika, što je jedan od razloga zašto je narodu ukrao referendum.

Prvi cilj smanjenja broja zastupnika na maksimalno 120 je racionalizacija troškova: ukupna godišnja proračunska ušteda sa samo 31 zastupnika manje iznosila bi oko 22 milijuna kuna godišnje.

Drugi je cilj postići optimalan odnos broja zastupnika i broja birača. Da ne bude ni previše ni premalo zastupnika u odnosu na broj birača. Hrvatska ima 4 zastupnika na 100.000 birača, a Italija 1,3, Francuska 1,17, Njemačka 1,15.

Treći cilj je postići manju fragmentaciju Sabora: s obzirom na manji broj zastupnika razumno je očekivati manji broj klubova zastupnika i manju fragmentaciju Sabora u odnosu na današnju situaciju i postojanje čak 14 zastupničkih klubova u Hrvatskom saboru.

Koliko nas sada koštaju zastupnici?

Svaki saborski zastupnik nas košta ukupno oko 59 tisuća kuna mjesečno (25.000 kn bruto plaća i mjesečna naknada političkim strankama 32.000 kuna za zastupnike, odnosno 35.000 kuna za zastupnice, ne računajući dnevnice, troškove putovanja i dr.), odnosno 708 tisuća kuna godišnje po zastupniku, što za 151 zastupnika iznosi oko 106,9 milijuna kuna godišnje.

Kolike bi se uštede postigle?

Kada bi se broj zastupnika smanjio sa 151 na 120, tada bi se godišnje uštedjelo oko 22 milijuna kuna. Naknada političkim strankama za troškove izborne kampanje po svakom zastupniku prosječno iznosi oko 180.000 kuna, tako da bi se uštedjelo dodatnih 5,5 milijuna kuna na izbornoj promidžbi.

Na koji način biste uredili tu odredbu?

GI Narod odlučuju je predložila, a više od 405.000 građana zatražilo da se čl. 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi:

Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor.”

U vrijeme kad je Sabor bio dvodoman, od 1995. do 2000., zastupnički dom Hrvatskog sabora brojao je 127 zastupnika (od čega 7 zastupnika nacionalnih manjina), što je neznatno više od predloženog ograničenja od maksimalno 120 zastupnika.

Koliko su današnji zastupnici učinkoviti?

Iako je prema Ustavu RH Sabor nadređen Vladi, u praksi vidimo da predsjednik Vlade naređuje Saboru što da radi, kao što je to bio slučaj s odbacivanjem referenduma GI Narod odlučuje. Malo je zastupnika saborske većine koji se usude suprotstaviti predsjedniku Vlade i stranke na vlasti, s obzirom da predsjednik stranke određuje tko od zastupnika ide na kandidacijske liste. Promjena izbornog sustava, koju je zatražilo više od 405.000 birača, omogućila bi veći utjecaj birača na to koji zastupnici ulaze u Sabor i smanjila moć predsjednika stranaka.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža