Mađarska ide k zaštiti života: Prije odluke o pobačaju majke su obavezne poslušati otkucaje srca bebe
15. rujna 2022.

Zaštita nerođenog života u Mađarskoj napreduje. Mađarska vlada izdala je dokument na temelju kojega će liječnici ženama koje razmišljaju o pobačaju, prije odluke prezentirati vitalne znakove fetusa, poput otkucaja djetetova srca. To je svakako jedan korak u smjeru veće zaštite života u državi.

Uredba izdana u ponedjeljak navodi da pružatelji zdravstvenih usluga moraju dati trudnicama “jasno prepoznatljive pokazatelje vitalnih znakova fetusa” prije nego što nastave s bilo kakvim postupkom pobačaja. Uredba stupa na snagu 15. rujna.

U priopćenju od ponedjeljka, Ministarstvo unutarnjih poslova reklo je da “gotovo dvije trećine Mađara povezuje početak života djeteta s prvim otkucajima srca”, te da moderna oprema može otkriti otkucaje srca rano u trudnoći, što može pružiti “sveobuhvatnije informacije za trudnice.” – navodi Washington post.

> Mađarska ministrica obitelji: ‘Pobačaj nije izbor ako već imate dijete u sebi, izbor se događa prije’

Zakon o pobačaju iz doba sovjetskog komunizma

Zakoni o pobačaju u Mađarskoj ostali su uglavnom nepromijenjeni otkako je postupak legaliziran tijekom socijalističkog razdoblja, 1953. godine.

Mađarska vlada na čelu s premijerom Viktorom Orbanom zagovara tradicionalne obiteljske vrijednosti i ponudila je značajne porezne olakšice i subvencije za obitelji koje imaju više djece u nastojanju da povećaju stopu nataliteta u zemlji.

Vlada je također unijela u mađarski ustav iz 2011. da će “život fetusa biti zaštićen od začeća”, ali dosad nije značajno promijenila zakone po tom pitanju.

> Orban: Mađarska može zaštititi svoju djecu i stati na kraj tom rodnom ludilu

U objavi na Facebooku u utorak, Dora Duro, zastupnica stranke Naša domovina, preuzela je zasluge za nove zahtjeve, napisavši da je vlada usvojila prijedlog njezine stranke da trudnice moraju čuti otkucaje srca fetusa prije prekida trudnoća.

“Ovo je prvi pro-life potez od regulacije pobačaja 1956. godine, čime je razbijen desetljećima star tabu”, napisala je Duro.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/washingtonpost.com

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža