Giorgia Meloni, izvjesna buduća premijerka Italije: Da tradicionalnoj obitelji, ne LGBT lobijima
10. rujna 2022.

Već 40 godina Anna Maria Tortora prodaje rajčice i krastavce vjernim kupcima na svom štandu na tržnici u Rimu. Tek je nedavno shvatila da bi jedna od djevojčica koja je često stajala u redu držeći za ruku svog djeda mogla biti sljedeća talijanska premijerka.

Tom malom djevojčicom, Giorgiom Meloni (45), sada vodećom kandidatkinjom za vodstvo Italije, Anna Maria se ponosi: “Odgojila sam je na svom grahu! Dobro je jela i dobro je odrasla.”

Iz radničke četvrti

Tržnica je u Garbatelli, radničkoj južnoj četvrti Rima. To je, kako tvrdi BBC, “neprikladno podrijetlo za političara koji bi mogao postati prvi talijanski krajnje desničarski premijer nakon Benita Mussolinija poslije izbora sljedećeg mjeseca.”

Etiketa fašizma nešto je što Giorgia Meloni oštro odbacuje.

Njezina stranka, Fratelli d’Italia (Braća Italije), vodi u anketama i u nedavnom videu, govoreći na engleskom, španjolskom i francuskom, Meloni je objasnila da je ideologiju poslala u povijest.

> Mediji se ne zgražaju nad migrantom koji je silovao, nego nad političarkom koja je objavila video
> Salvini hvali mađarski pristup gospodarstvu i demografiji: ‘Ako ne možemo ponovno napuniti kolijevke, mi smo propala nacija’

Osnovana 2012. godine, Braća Italije svoje političke korijene vuče iz Talijanskog socijalnog pokreta (MSI). Stranka zadržava u logotipu trobojni plamen, koji se često percipira kao vatra koja gori na Mussolinijevom grobu.

(…)

Žena iz naroda

“Giorgia Meloni ne želi odbaciti simbol jer je to identitet od kojeg ne može pobjeći; to je njezina mladost”, kaže Gianluca Passarelli, profesor političkih znanosti na rimskom Sveučilištu Sapienza.

“Njena stranka nije fašistička”, objašnjava. “Fašizam znači doći na vlast i uništiti sustav. Ona to neće.”

Na nedavno održanom Ekonomskom forumu The European House, Giorgia Meloni je rekla:

“Padne li Ukrajina, a Zapad nestane, veliki pobjednik neće biti Putinova Rusija, već Kina Xija Jinpinga. A istodobno oni na Zapadu koji su najslabiji, a to je Europa, riskiraju da dođu pod kineski utjecaj. Stoga moramo povesti ovu bitku… Želimo drugačije talijansko stajalište na međunarodnoj sceni… to ne znači da želimo uništiti Europu, da želimo napustiti Europu, da želimo raditi lude stvari” – objasnila je.

Njezina je mladost usidrena u uvjerenjima konzervativne desnice i skromnih početaka: ključno za njezinu sliku žene iz naroda.

Mladost u Rimu

Rođena u Rimu, imala je samo godinu dana kada je njezin otac Francesco napustio obitelj i preselio se na Kanarske otoke. Otac Francesco bio je ljevičar, a njezina majka Anna naklonjena desnici, što je potaknulo nagađanja da je njezin politički put djelomično motiviran željom da se osveti odsutnom ocu.

Obitelj se preselila u Garbatellu, blizu njezinih bake i djeda. Ondje se s 15 godina pridružila Youth Frontu, krilu mladeži MSI-ja, a kasnije je postala predsjednica studentskog ogranka nasljednika pokreta, Nacionalne alijanse.

Politički saveznici

Marco Marsilio držao je sastanak u uredu MSI-ja u Garbatelli kada je Giorgia Meloni pokucala na njegova vrata 1992. godine. Deset godina stariji od nje, postao je blizak prijatelj i politički saveznik, a danas je predsjednik regije Abruzzo.

“Ovdje je bila ta vitka djevojka, ali uvijek vrlo ozbiljna i odlučna”, kaže. “Primijetili biste je jer bi na studentskim sastancima spriječila svakoga da joj otme mikrofon. Ima hrabrost lavice” – kaže Marko Marsilio, predsjednik talijanske regije Abruzzo.

Tijekom godina dijelili su obiteljske praznike, rasprave i društvena okupljanja, a on ju je promatrao kako raste u samouvjerenosti. “Tada je imala svoje nesigurnosti”, kaže g. Marsilio, “ali možda je to bila snaga jer ju je natjeralo da više, a ne manje, čita dokumente prije nego što se uhvati u koštac s problemom.”

Godine 2008., u dobi od 31 godine, Giorgia Meloni postala je najmlađa talijanska ministrica do sada, koju je Silvio Berlusconi imenovao u portfelj za mlade i sport.

Nakon što je 2012. osnovala vlastitu stranku, na posljednjim izborima 2018. osvojila je samo 4% glasova.

“Da prirodnoj obitelji, ne LGBT lobijima”

Sada, kao jedina velika stranka koja je ostala izvan koalicijske vlade nacionalnog jedinstva Marija Draghija, ona vodi u anketama s oko 25%, njezin savez sa Silvijom Berlusconijem i strankom Liga bivšeg ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija vjerojatno će osvojiti većinu na izborima u rujnu.

Ona je snažno poduprla proukrajinsku liniju Draghijeve vlade, te zastupa tradicijske vrijednosti.

“Da prirodnoj obitelji, ne LGBT lobijima!” rekla je na nedavnom skupu španjolske stranke Vox. Pozvala je na pomorsku blokadu Libije kako bi se zaustavili brodovi s ilegalnim migrantima.

> Rekordni broj ilegalnih migranata u Italiji: U srpnju stiglo više njih nego cijele 2019.

“Meloni nije opasnost za demokraciju, već opasnost za Europsku uniju”, kaže prof. Passarelli, koji je uspoređuje s konzervativcima u Mađarskoj i Francuskoj.

“Ona je na istoj strani kao Marine Le Pen ili Viktor Orbán. I želi ‘Europu nacija’, tako da su svi u osnovi sami. Italija bi mogla postati trojanski konj Putina koji potkopava solidarnost, pa bi mu omogućila da nastavi slabiti Europa.” – smatra ovaj profesor.

(…)

Za njezine saveznike, 45-godišnja vodeća kandidatkinja predstavljala bi radikalnu političku promjenu koja je Italiji potrebna, s obzirom na dugu gospodarsku stagnaciju i društvo koje se smatra gerontokracijom.

“Osjećam se sjajno, poput oca koji svoju kćer vodi pred oltar”, kaže Marco Marsilio. – Ne bismo osnovali stranku da nismo mislili da ona ima potencijala za ovo.

Na novinarski upit što bi joj rekao u prvom telefonskom razgovoru ako pobijedi sljedeći mjesec,  odgovorio je:

“Samo naprijed!” odgovara on. “Svi smo ovo toliko željeli. Sada se suočite s glazbom.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/BBC

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža