U ime obitelji

Kako je HND pozivao na bojkot U ime obitelji – jer nisu akreditirali HRT i Index

Kako je HND pozivao na bojkot U ime obitelji – jer nisu akreditirali HRT i Index

Novinarski prosvjed “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!”, u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND), počet će u subotu u 12,05 sati pred zgradom zagrebačkog Novinarskog doma kako bi, u prosvjednoj šetnji, osam zahtjeva protiv cenzure ostavili Ministarstvu kulture u Runjaninovoj ulici i nakon toga ih uručili Vladi na Trgu svetog Marka.

Najavljeni prosvjed uslijedio je nakon što je sredinom veljače više od trideset udruga civilnog društva pokrenulo dvotjedni bojkot HRT-a te najavilo kako neće sudjelovati u programu javne radiotelevizije, pojavljivanjem u studiju ni davanjem izjava, a sve u znak podrške tuženim novinarima i medijima.

> (FOTO) Evo tko je došao na dodjelu Nagrade ‘Miko Tripalo’ za 2018.

Bojkotu su se kasnije pridružili sindikati i oporbene stranke među kojima su SDP, Amsterdamska koalicija, Start i Klub nezavisnih zastupnika, a predsjednik SDP-a Davor Bernardić u petak je potvrdio kako će, u znak solidarnosti s novinarima, doći na prosvjed.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko u petak je, nakon dodjele Nagrade Miko Tripalo za 2018. Novinarskom društvu, zbog borbe za ostvarivanje slobode medije i zaštite novinara, kazao da na prosvjed poziva sve kojima je stalo do slobodnih medija, ali je ponovio i kako je to novinarski prosvjed.

> SDP se pridružio dvotjednom bojkotu HRT-a: ‘HRT je produžena ruka vladajućih’

> HNiP: ‘Harangi protiv HRT-a su se pridružile i neke cehovske udruge čiji članovi dovode javnost u zabludu

Tvrdi da se HND u startu ograđuje od bilo kakvih pokušaja politizacije i onih koji će, kako je posebno naglasio, “isticati stranačke zastave”.

Podsjetimo, nakon što je ponesen inicijativom HND-a i tzv. nevladinih organizacija, SDP-ov Gordan Maras izbacio ekipu HRT-a s press konferencije zagrebačkog SDP-a, te nakon što je taj potez izazvao brojne osude, Maras se ispričao.

“Nije do vas osobno, ja se ispričavam, ali priključili smo se bojkotu HRT-a. Mi smo se jednostavno priključili akciji HND-a koja traje do subote 2. ožujka, do tada ne dajemo izjave za HRT. Time protestiramo protiv, po nama, najgoreg javnog servisa u Europi”, rekao je Maras.

Dodao je da HRT nisu ni pozvali na ovu press konferenciju, te da su vjerojatno došli vidjevši poziv na Hini.

“Pozivam sve velike stranke da naprave isto, bilo bi dobro da se i HDZ ponaša na ovakav način, ali očito njima odgovara ovakav HTV pa to neće napraviti. To je jedini razlog zašto smo se odlučili za ovakvu gestu”, rekao je još Maras.

> (VIDEO) U sabornici žestoka rasprava o stanju na javnoj televiziji: Bulj prozvao HRT da služi kao ‘PR i megafon Andreja Plenkovića’

Ubrzo se oglasilo Hrvatsko novinarsko društvo i osudilo u ponedjeljak postupak SDP-ova saborskog zastupnika Gordana Marasa, a u međuvremenu se predsjednik zagrebačkog SDP-a ispričao zbog izbacivanja HRT-a s press konferencije.

Kako je HND pozvao medije na bojkot inicijative U ime obitelji

Podsjetimo također na još jedan bojkot kada je HND 2013. pozvao medije na bojkot građanske inicijative U ime obitelji, jer je tada uskratila akreditacije HRT-u, Indexu i ostalim medijima koji šire govor mržnje.

> Zdenko Duka u Novom listu iznio čitav niz neistina o GI Narod odlučuje

“Pred sutrašnji referendum čelnici incijative „U ime obitelji“ ne izdaju akreditacije novinarima javnog servisa HRT-a, novinarima svih izdanja EPH-a, novinarima Novog lista te portala index.hr, t-portala i net.hr-a. Smatramo da je ova vrsta diskriminacije novinara kakvu je večeras obznanila inicijativa „U ime obitelji“ dosad kod nas nezabilježena. Zato HND poziva „U ime obitelji“ da u ime medijskih i novinarskih sloboda omogući svim redakcijama normalno izvještavanje iz njihovog izbornih prostorija. Ako čelnici inicijative „U ime obitelji“ ne opozovu ovu čudnu odluku, pozivamo sve medijske redakcije i sve novinare na solidarni novinarski bojkot ove građanske inicijative”, stajalo je u priopćenju HND-a koje je potpisao tadašnji predsjednik Zdenko Duka.

U ime obitelji uskratila akreditacije medijima koji šire govor mržnje

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ (UIO) organizirala je početkom prosinca 2013. druženje volontera i podupiratelja Inicijative, ljudi koji su na različite načine doprinijeli održavanju prvog narodnog, ustavotvornog referenduma u 23 godine postojanja Republike Hrvatske.

“Brojni hrvatski i strani mediji zatražili su akreditaciju za druženje volontera i podupiratelja. Građanska inicijativa „U ime obitelji“ odlučila je, ne bez žalosti, uskratiti javljanje i izvješćivanje s mjesta okupljanja volontera „U ime obitelji“ jedinoj domaćoj nacionalnoj televiziji – HRT-u.”, naveli su iz UIO.

“HRT je kao javna televizija financirana iz proračuna RH i mjesečnim pretplatama od 80,00 HRK koje plaćaju svi hrvatski građani koji imaju TV ili radio prijemnik. Osim obaveze da djeluje kao javna televizija, HRT ima zakonsku i profesionalnu odgovornost pridržavati se Pravila o postupanju tijekom referenduma od 19. 4. 2013. Odredbe pravila traže od HRT-a da se od početka izjašnjavanja birača o referendumskom pitanju do kraja referendumskog izjašnjavanja pridržavaju sljedećih odredbi:

– mogućnost podjednake zastupljenosti stajališta o referendumskom pitanju;
– nijedna zainteresirana strana u referendumskom procesu ne smije imati povlašten položaj;
– načela uravnoteženosti, poštenja i nepristranosti;
– zastupljenost zainteresiranih strana u posebnim emisijama u programima HRT-a bit će podjednaka, itd.

Međutim, kroz cijelo referendumsko razdoblje, HRT se – izuzimajući malobrojne profesionalno odrađene emisije – nije pridržavao načela profesionalnosti, nepristranosti i neovisnosti te je time otežavao biračima da donesu informiranu odluku o referendumskom pitanju. Krivotvorenje informacija, pristranost voditelja, tendenciozan odabir gostiju, neizvješćivanje o važnim događajima i temama, dostigao je svoj vrhunac jučerašnjim, najnovijim krivotvorenjem izjave predstavnice „U ime obitelji“ u emisiji Hrvatska uživo koju je vodio g. Domagoj Novokmet.

Pretvorivši se u servis aktualne vlasti HRT je zanemario svoju obavezu da „kvalitetnim, vjerodostojnim i raznolikim informativnim programom nastoji pomoći ljudima, informirati ih i educirati da razumiju društvene događaje koji utječu na njihov život, poticati i razvijati opće društvene vrijednosti, posebno demokraciju, toleranciju i nacionalni identitet.“

Svjesni smo pristranosti i u izvješćivanju drugih nacionalnih televizija, no, kao komercijalne televizije one su odgovorne svojim vlasnicima, a građani ih ne financiraju obaveznom pretplatom. Hrvatska radiotelevizija, kao javni medij koji financiraju sami građani i koja ne sudjeluje u tržišnom natjecanju u potpuno je drugoj poziciji.

Građanska inicijativa uskratila je, na inzistiranje brojnih volontera, sudjelovanje u Referendumskoj noći i portalima Index.hr, Net.hr, T-portal te svim izdanjima EPH grupe i Novom listu jer su krajnje neprofesionalno izvješćivali o referendumu, sustavno vrijeđali sve građane koji žele glasati ZA brak kao zajednicu žene i muškarca, krivotvorili informacije o Građanskoj inicijativi, proizvodili i širili govor mržnje te krivotvorenjem stvarnosti i zastrašivanjem građana služili aktualnoj vlasti, sužavajući prostor građanske slobode i demokracije“, obrazložili su tada iz U ime obitelji.

Izvor: narod.hr/hina

Foto:  UIO, HRT, HND; fotomontaža: Narod.hr