U ime obitelji

Sabor s 92 glasa za i 3 protiv potvrdio Petričušić, koja je prenosila lažne vijesti o UIO, za članicu NO HRT-a

Sabor s 92 glasa za i 3 protiv potvrdio Petričušić, koja je prenosila lažne vijesti o UIO, za članicu NO HRT-a

Sabor je u petak s 92 glasa za i tri protiv Antoniju Petričušić imenovao članicom Nadzornog odbora HRT-a, a glasovanju je prethodila prepirka između SDP-a i HDZ-a, pri čemu su oporbenjaci optuživali taj javni medij da je podružnica HDZ-a, iz kojega su uzvraćali da HRT djeluje po zakonu koji je donio SDP na nedemokratski način.

Petričušić je predložio saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije većinom glasova u studenom 2018., iako se od troje kandidata ona jedina nije pojavila na razgovoru s članovima saborskog odbora. Pri glasovanju saborskog Odbora, navodno suzdržan bio jedino zastupnik Mosta Nikola Grmoja.

Jedan od članova odbora Bojan Glavašević (SDP) tada je ustvrdio da “nakon što su ih saslušali, najbolji kandidat bi bila Antonija Petričušić”; odnosno “onaj kandidat kojeg nisu saslušali” dobacio je predsjednik Odbora Andrija Mikulić (HDZ).

Članovi odbora za informiranje, informatizaciju i medije predsjednik Andrija Mikulić (HDZ), potpredsjednik Nenad Stazić (SDP), Goran Beus Richembergh (GLAS), Nikola Grmoja (Most), Veljko Kajtazi (manjine), Božica Makar (HNS), Darko Parić (SDP), Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ), Sanja Putica (HDZ), Damir Tomić (SDP), Žarko Tušek (HDZ), Kažimir Varda (Bandić 365). Među imenovanim članovina nalaze se i Davor Pavić, Srećko Prusina, Denis Hrestak, Nedjeljko Marković i Ivan Zvonimir Čičak.

Antonija Petričušić – suradnica GONG-a i članica Centra za demokraciju i pravo

Antonija Petričušić je docentica na Pravnom fakultetu, na Katedri za sociologiju, članica Savjetodavnog odbora Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Europe, bila je članica pregovaračkog tima za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, suradnica GONG-a, te alumni Akademije političkog razvoja 2005. godine skupa sa izvršnom direktoricom GONG-a Jelenom Berković. Članica je i “Centra za demokraciju i pravo – Mika Tripalo” u kojem surađuje s Ivom Josipovićem, Stjepanom Mesićem, Vesnom Pusić, Goranom Radmanom, Dragom Pilselom i mnogim drugim istaknutim bivšim i sadašnjim političarima, novinarima i znanstvenicima lijeve provenijencije.

Koautorica znanstvenog rada temeljenog na lažnim vijestima o udruzi U ime obitelji

Antonija Petričušić je i jedna od autorica znanstvenog rada u časopisu Dejana Jovića čiji je predsjednik savjeta Nenad Zakošek, a čije je glavna tema bila rad konzervativno-političkih pokreta poput udruge U ime obitelji; gdje su iznesene lažne informacije o djelovanju udruge o čemu smo i pisali.

U znanstvenom radu čiji su autori Antonija Petričušić, Mateja Čehulić i Dario Čepo iznesen je niz neistinitih, proizvoljnih i nepotkrijepljenih tvrdnji o U ime obitelji, među kojima se ističe referenca na lažnu vijest (fake news) koju je dva tjedna prije referenduma o braku plasirao portal Index.hr pod naslovom “U ime obitelji ne preza ni od čega: Nakon židovskog loga ukrali fotografiju iranske umjetnice”, te definiranje udruge U ime obitelji kao dio religijsko političkog pokreta iako djelovanje udruge ne zadovoljava kriterije kojima sami autori opisuju takav pokret.

Antonija Petričušić: ‘razlog osjetnog jačanja nacionalizma sustavno njegovanje mita o Domovinskom ratu’

Petričušić je u razgovoru za p-portal, srpskog privrednog društva „Privrednik“ kojeg financira Vlada Republike Srbije 2016. godine ustvrdila “Čini mi se da je osnovni razlog osjetnog jačanja nacionalizma sustavno njegovanje mita o Domovinskom ratu. Najprije kao činjeničnog mita na kojem je utemeljena država”.

Petričušić u razgovoru za isti portal navodi kako manjine nedovoljno iskorištavaju svoj utjecaj u Hrvatskom saboru posebice po pitanju utjecaja na stvaranje saborske većine: “Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a i član Domoljubne koalicije, u procesu formiranja Vlade poručio je manjinskim zastupnicima da ne bi trebali utjecati na stvaranje saborske većine. Nisam primijetila ni da su manjine same koordinirano reagirale na ove istupe, a još manje osudu ovakvih prijetnji ograničavanja manjinskih prava od strane najvećih političkih stranaka”.

Vrijedi istaknuti da je Antonija Petričušić u veljači 2018. godine bila jedan od SDP-ovih kandidata za Povjerenstvo za  sprječavanje sukoba interesa uz GONG-ovog Duju Prkuta i Dragana Zelića.

Izvor: narod.hr

Foto: snimka zaslona