Grbin: mijenjat ćemo Zakon o referendumu; U ime obitelji: načelno smo za
27. kolovoza 2014.

Predsjednik saborskog odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin u današnjem je Večernjem listu najavio kako se u rujnu otvara rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave te se planira izglasati do kraja rujna.

Grbin je izjavio kako treba definirati način prikupljanja potpisa. Oni bi se trebali prikupljati na primjerenim mjestima te je najavio da će se potpisi o potrebi raspisivanja referenduma ubuduće davati u tijelima državne vlasti, a ne na ulici, pred školama i drugim neprikladnim mjestima, objavio je Večernji list. Tako više ne bi trebalo provjeravati potpise, a rok za prikupljanje produljio bi se od 30 do 60 dana, ovisno o dogovoru tijekom rasprave, ali i druge novine.

-Izjave Peđe Grbina komentirao je za Hinu dipl. ing. Lino Zonjić, predsjednik Udruge “U ime obitelji“: Nadamo se da cilj ove inicijative g. Grbina nije još jedan pokušaj sprječavanja izjašnjavanja građana i onemogućivanja narodnih inicijativa budući da je g. Grbin već jednom izjavio kako građani nemaju što odlučivati na referendumu. Kada govorimo o transparentnosti, nadamo se da ćemo konačno dobiti točan broj potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma.

Udruga “U ime obitelji” slaže se da je potrebno unaprijediti referendumsku proceduru slijedeći pritom najbolje primjere europskog zakonodavstva koji potiču i olakšavaju izjašnjavanje građana.

Podsjetimo, u prosincu 2013. predsjednik Josipović, GONG i aktualna vlast pokušali su donijeti ustavne promjene, među kojima je bio i prijedlog Hrvatskih laburista, kojima bi se praktički onemogućilo referendumsko odlučivanje građana i mijenjanje Ustava pomoću referenduma.

Ideja aktualne vlasti, koju je najavio Peđa Grbin, da se građani potpisuju unutar radnog vremena u tijelima državne uprave pokušaj je sprječavanja izjašnjavanja građana i ograničavanje prostora demokracije. Potrebno je produžiti rok za izjašnjavanje građana i olakšati građanima izjašnjavanje, a nepravedno je i to što hrvatski državljani izvan mjesta prebivališta nemaju mogućnost izjasniti se o potrebi raspisivanja referenduma, a ulaze u ukupan broj birača, smatraju u Udruzi U ime obitelji.

Najave Peđe Grbina o izmjenama i dopunama Zakona o referendumu ne odnose se na izjašnjavanje građana o potrebi raspisivanja referenduma o promjenama izbornoga sustava i demokratizaciji izbornoga procesa koje će omogućiti građanska inicijativa „U ime obitelji“ u cijeloj Hrvatskoj od 21. rujna do 5. listopada.

Izvor: Narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža