(FOTO, VIDEO) GI Narod odlučuje upozorava: ‘Sadašnji izborni sustav pogoduje HDZ-u i SDP-u – zato koče njegovu promjenu’
13. lipnja 2019.

Plenkovićeva Vlada se vodi dvostrukim kriterijima – na jedan način se ponašaju prema sindikalnim inicijativama, a na drugi prema građanskim inicijativama – bahato i nedemokratski”, rekla je Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje na konferenciji za medije ispred Hrvatskog sabora, točno godinu dana od predaje potpisa za raspisivanje referenduma o pravednijem izbornom sustavu.

“Plenković i Jandroković su prozivali građansku inicijativu Narod odlučuje jer u roku od par dana nije predala potpise, a nisu prozivali sindikate koji potpise predaju mjesec dana nakon roka za prikupljanje potpisa, što znači da su vođeni dvostrukim, politikanskim kriterijima”, rekla je Kanački.

>(FOTO) Dr. sc. Hrvoje Pende: HDZ-ov labuđi pjev – prave se da ne znaju zašto su pali na razinu svojih drugara iz SDP-a

>(VIDEO) Dr. Željka Markić: ‘Promjena izbornog sustava omogućila bi rješavanje korupcijske hobotnice koja guši hrvatske građane’

>Krešimir Miletić: ’17 punoljetnih ljudi u Saboru utvrdilo je jedan broj potpisnih knjiga, a 90 dana poslije APIS je imao drugi broj knjiga’

Kanački je podsjetila da aktualni predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, nije osobno primio GI Narod odlučuje prilikom predaje potpisa, što jeprvi put da jedan predsjednik Sabora nije primio predstavnike jedne referendumske inicijative. “Danas će, kako bi popravio rejting Plenkovićevom HDZ-u, ipak primiti sindikate” , istaknula je.

Luka Mlinarić, koordinator GI Narod odlučuje, naglasio je da je promjena izbornog sustava nužna da se promijeni način upravljanja Hrvatskom, spriječi korupcija, politička trgovina i djelovanje političkih elita HDZ-a i SDP-a protiv hrvatskih građana.

Mlinarić je naveo da bi promjene izbornog sustava prema prijedlozima GI Narod odlučuje utjecale i na izborni proces i na parlamentarne izbore, ali i na rezultate europskih izbora.

Plenkovićev HDZ dobio manje glasova nego što je GI Narod odlučuje prikupila potpisa za referendum’

“Na europskim izborima bi najviše doprinijelo dopisno i elektroničko glasovanje jer bi znatno veći broj birača imao priliku izaći na izbore. Naime, od 154.370 aktivno registriranih za glasovanje u inozemstvu, na izbore je izašlo njih tek 18.437., odnosno 12 posto, jer su im biračka mjesta previše udaljena, nekad i stotinama kilometara.

Da nema cenzusa od 10 posto za preferencijske glasove u Europski parlament, s liste HDZ-a ne bi ušao Tomislav Sokol koji je bio 3. na listi iosvojio 1,87% glasova liste, već Danijel Marušić s 11. mjesta na listi i osvojenih 3,99% glasova liste. Također, s liste SDP-a u Europski parlament išla bi Mirela Holy s 11. mjesta na listi i osvojenih 5,63% glasova liste, dok bi Romana Jerković koja je osvojila tek 0,68%, ostala bez zastupničkog mandata, ali svoj uspjeh može pripisati visokom 4. mjestu na listi.

Kada bi se izborni prag snizio s 5 na 4 posto, značajna promjena bi se dogodila i u raspodjeli mandata među listama. Naime, uz prag od 4 posto, SDP bi ostao bez četvrtog mandata, dok bi jedan mandat pripao Mostu. To je još jedan dokaz da prema sadašnjem izbornom sustavu profitiraju dvije stranke, odnosno velika koalicija HDZ-a i SDP-a, a koja ne poštuje volju naroda. Aktualni premijer Plenković je narodu prevarom i manipulacijama ukrao mogućnost da o tome odlučuje na referendumu”, rekao je Mlinarić.

Izvor: narod.hr

Foto: Narod odlučuje

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža