Ravnatelj škole u kojoj su tražili uklanjanje raspela za Narod.hr: ‘Ovo je napad na autonomiju hrvatskog obrazovnog sustava’
14. lipnja 2019.

Tomislav Cvitanović, ravnatelj Osnovne škole u Dugavama koja je zaprimila zahtjev za uklanjanjem raspela za Narod.hr potvrdio je da je od Europske civilne inicijative Zagreb do sada zaprimio tri službena zahtjeva.

> (VIDEO) Tko je Ivan Zidarević koji traži uklanjanje raspela u OŠ Dugave

Prvi zahtjev zaprimljen je u ponedjeljak 27. svibnja, dan nakon izbora za Europski parlament što ističe da je povezano.

Cvitanović tvrdi da su “aktivisti prilikom glasovanja koje se održavalo i u prostoru škole vjerojatno uočili raspelo u holu koje su zatim slikali i na koje se pozivaju, jer prije toga nije bilo zahtjeva niti pritužbi na raspelo”. 

Na naš upit postoji li raspelo u učionicama, ravnatelj je izjavio da se “jedino raspelo u školi nalazi u holu nedaleko od grba Republike Hrvatske”.

Za Narod.hr potvrdio je da “križ neće biti uklonjen na zahtjev ove, niti bilo koje druge inicijative” te se pozvao i na presudu Europskog suda za ljudska prava vezanu uz sličan slučaj u Italiji. Presudom se naime dovoljava isticanje „vjerskih simbola u učionicama te se time ne krši pravo roditeljima da odgajaju djecu prema vlastitim uvjerenjima, niti pravo učenicima na slobodu mišljenja, savjesti i religije’.

Iako je raspelo u holu, ravnatelj ističe da je škola tolerantna za sve vjere i da nema razlike među učenicima, neovisno o vjerskoj pripadnosti.

Kao branitelj 153. velikogoričke brigade, ravnatelj je naglasio da ga boli “što mu netko u srcu Domovine pokušava skinuti križ za kojeg se borio”.

A ovakav zahtjev između ostalog smatra i “napadom na autonomiju hrvatskog obrazovnog sustava”.

Podsjetimo, Europska civilna inicijativa Zagreb, točnije njezin voditelj Ivan Zidarević, potužio se ravnatelju Osnovne škole Dugave jer se u njezinim prostorima nalazi izvješeno raspelo.

Nakon odgovora ravnatelja koji ističe kako raspelo ne bi trebalo smetati onima koji drže do vjere, ma kako se ona zvala, Europska civilna inicijativa najavila je obraćanje inspekciji Ministarstva znanosti i obrazovanja te pravobraniteljici za djecu.

Najavu Europske civilne inicijative, napisanu na srpskome jeziku, prenosimo u cijelosti:

“Imajući u vidu članak 41. Ustava Republike Hrvatske – koji govori o sekularnosti RH, kao i to da OŠ Dugave nije privatna obrazovno-vaspitna ustanova, držimo da je ovo eklatantni primer kršenja navedenog članka Ustava Republike Hrvatske i da se indirektno vrši diskriminacija pripadnika drugih veroispovesti ali i onih koji se deklarišu kao ateisti i agnostici. Posle ovog odgovora OŠ Dugave obratićemo se Pravobraniteljici za djecu i Prosvjetnoj inspekciji MZO”.

Zidarević tvrdi da ‘verski simbol’ krši Ustav RH

Ravnatelj nam je također ustupio konverzaciju putem e-pošte. U prvom zahtjevu 27. lipnja Zidarević je naveo:

“Ovim putem bih molio za odgovor za ono šta držim da je kršenje ustavnih vrednota Republike Hrvatske, koje govore o sekularnosti Republike Hrvatske… Molim za odgovor zašto se u OŠ Dugave, čiji je osnival Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, nalazi verski simbol u zajedničkim prostorijama? Napomena, Vaš odgovor će biti podeljen sa zainteresovanom javnosti.”

U drugom mailu je ponovno zatražio ravnatelja očitovanje o “verskom simbolu”. Obzirom da nije bio zadovoljan odgovor, Zidarević je ravnatelju poslao i treći mail te naveo da će se obratiti “nadležnim institucijama vezano uz kršenje članka 14. Ustava RH”.

Srbijanski državljanin koji je sklopio istospolno životno partnerstvo s Hrvatom

U nastavku donosimo neke informacije o voditelju ove Inicijative, Ivanu Zidareviću.

Prema pisanju Večernjeg lista, Ivan Zidarević srbijanski je državljanin koji živi u Zagrebu, a u Hrvatskoj je poznat kao prvi Srbijanac koji je s Hrvatom sklopio životno partnerstvo, inače i prvo životno partnerstvo u Hrvatskoj.

“Hrvatsku volim i poštujem sve njezine zakone. Tu želim živjeti i zbog toga i radim sve što radim da je učinim još boljom, ako mogu i koliko mogu” – rekao je Zidarević za Večernji list u travnju prošle godine.

U promotivnom tonu Večernji list nabraja Zidarevićeve aktivističke angažmane, u kojima se ističe bliska suradnja sa SDSS-om Milorada Pupovca.

Aktivan je bio kada je Ministarstvo obitelji radilo na Zakonu o socijalnoj skrbi i kada je u javnoj raspravi primijetio da formalni i neformalni životni partneri nisu prepoznati kao njegovatelji, a što im pak omogućava aktualni Zakon o životnom partnerstvu. Na neusklađenost zakona Zidarević je odlučio upozoriti šefa SDSS-a i koalicijskog partnera HDZ-a Milorada Pupovca nakon čega je i taj propust, kaže, promijenjen – pisao je tada Večernji list te dodao kako je Zidarević bio aktivan u kampanji za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

“Tim sam povodom pisao Srbiji koja je 2013. godine ratificirala Konvenciju, njihovu Uredu za ljudska i manjinska prava. Zanimalo me kako to da u Hrvatskoj Crkva ima problem s rodom, a Srbija, koja nema ni Zakon o životnom partnerstvu, ratificirala ju je bez problema. Ubrzo je stigao odgovor sa svom statistikom koja se popravila od ratifikacije, a vezano za zaštitu žena od nasilja s kojom sam upoznao SDSS-ove zastupnike u Hrvatskom saboru, a koje su oni potom iskoristili u raspravi na Odboru za ljudska i manjinska prava prije otprilike mjesec dana” – rekao je Zidarević za Večernji list.

Također je tada najavio da će se aktivirati glede Zakona o pobačaju te rekao da je isti dan kada je ministar zdravstva Milan Kujundžić na jednoj televiziji kazao kako će i Crkva sudjelovati u njegovoj izradi poslao dopis tom istom ministarstvu s pitanjem krše li time Ustav.

> David Dimista: Zašto sam prestao ići na zagrebački Pride? Jer se najmanje bavi gay pravima i koketira sa zločinačkim komunizmom!

Najavio je i da se planira posvetiti borbi da se homoseksualnim parovima omogući posvajanje djece, pa i da je o tome već pisao ministrici Nadi Murganić, SDSS-ovom Miloradu Pupovcu, za kojega kaže da se i on slaže da to homoseksualnim parovima treba omogućiti, te predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

Suradnja s SDSS-om, sudjelovanje u predizbornoj kampanji

Osim što sudjeluje u javnim raspravama kod donošenja zakona, piše ministrima i predsjednici kako bi ukazao na ono što smatra nepravilnostima, Zidarević je preveo i prvu hrvatsku slikovnicu o istospolnim parovima s djecom „Moja dugina obitelj“ na srpski jezik, volontirao je na Golom otoku i u Pakracu, a završio i Političku akademiju Srpskog narodnog vijeća zahvaljujući kojoj je bio i dio delegacije mladih predstavnika srpske zajednice koja se sastala s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za njegova nedavnog posjeta Zagrebu – navodi Večernji list.

Na mrežnoj stranici SDSS-a stoji video u kojemu Ivan Zidarević poziva birače da izađu na izbore za Europski parlament te daju glasove Pupovčevom SDSS-u.

Bio je sudionik ovogodišnje homoseksualne povorke u Zagrebu.

Izvor: narod.hr

Foto: Fotomontaža: Narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža